REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus teritorinė ligonių kasa (Vilniaus TLK) pastaruoju metu sulaukia pasipiktinusių gyventojų skundų, kad prasidėjus naujiems mokslo metams sostinėje studijas pradėję studentai viliojami persirašyti gydytis į privačias gydymo įstaigas.

REKLAMA
REKLAMA

Besiskundžiančių gyventojų teigimu, privačių gydymo įstaigų atstovai į auditorijas braunasi tiesiog paskaitų metu, už prisirašymą jų įstaigose siūlydami jaunimui įvairias dovanas, nuolaidas ir pateikdami klaidinančią informaciją apie ligonių kasų iš privalomojo sveikatos draudimo biudžeto fondo apmokamas paslaugas. Pavyzdžiui, aiškinama, kad naujoje gydymo įstaigoje prisirašiusiam studentui neva galios „dvigubas sveikatos draudimas“, t.y. – ir naujojoje gydymo įstaigoje, ir ten, kur jis gydėsi gyvendamas nuolatinėje gyvenamojoje vietoje, jam bus suteikiama ne tik būtinoji medicinos pagalba, bet ir visos asmens sveikatos priežiūros paslaugos. Arba – kad tiktai prisirašiusiems naujojoje gydymo įstaigoje bus išduodamos nemokamos medicininės pažymos. Vilniaus TLK žiniomis, nemažai suklaidintų jaunuolių susivilioja šitokiais pažadais ir užpildo prašymą tapti naujos gydymo įstaigos pacientais. Problemos prasideda, kai ligos atveju tenka kreiptis į medikus. Studentai, kreipęsi į buvusią gydymo įstaigą, sužino, kad čia jiems gali būti suteikta tiktai būtinoji pagalba, nes jie jau yra prirašyti naujoje gydymo įstaigoje.

Gyventojų prisirašymo prie gydymo įstaigos tvarką reglamentuoja sveikatos apsaugos ministro įsakymas „Dėl gyventojų prisirašymo prie pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų tvarkos“ (2001 m. lapkričio 9 d. Nr. 583). Jame numatyta, kad norintiems vėl prisirašyti buvusioje gydymo įstaigoje anksčiau nei po šešių mėnesių, už prisirašymo dokumentų tvarkymą ir medicininės dokumentacijos persiuntimą pasirinktai įstaigai reikia sumokėti 10 litų mokestį. Tačiau šis įsakymas numato, kad asmenims, atvykusiems mokytis į stacionarinę mokymosi įstaigą, tokio mokesčio mokėti nereikia. Todėl iš studentų 10 litų mokestis neturi būti imamas. Vilniaus TLK ragina studentus būti atidesnius, išsiaiškinti, kokias garantijas jiems suteikia privalomasis sveikatos draudimas, ir netikėti nepagrįstais medikų pažadais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų