REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertai sekmadienį pradėjo Sirijos cheminio arsenalo naikinimo procesą pagal Jungtinių Tautų (JT) rezoliuciją, reikalaujančią, kad Damaskas perduotų tarptautinei kontrolei visus savo uždraustus ginklus, informavo vienas pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Šaltinis iš tarptautinės misijos sakė naujienų agentūrai AFP, kad ekspertai patikrins informaciją apie cheminį arsenalą, pateiktą Sirijos vyriausybės, ir pradės ginklų bei jų gamybos įmonių naikinimo procesą.

REKLAMA

Šios komandos laukia didžiulio masto užduotis: sunaikinti apie tūkstantį tonų nervus paralyžiuojančių zarino dujų, garstyčių dujų ir kitų uždraustų ginklų dešimtyse objektų visoje Sirijoje iki 2014 metų vidurio, kaip įpareigoja JT rezoliucija.

Prasidėjus šiai operacijai, Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas), duodamas interviu Vokietijos savaitraščiui „Der Spiegel“, pripažino, kad jo vyriausybė padarė „klaidų“ per šalį krečiantį kruviną pilietinį konfliktą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis dar kartą paneigė, kad režimo pajėgos panaudojo cheminius ginklus per rugpjūčio 21 dieną įvykdytą ataką, dėl kurios Jungtinės Tautos galiausiai paskelbė rezoliuciją, įpareigojančią Siriją perduoti savo draudžiamų ginklų arsenalą.

Nusiginklavimo ekspertų grupė iš Jungtinių Tautų ir Hagoje įsikūrusio Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) atvyko į Damaską antradienį.

Vienas jungtinės misijos pareigūnas sekmadienį sakė, kad jos nariai „išvyko į vieną objektą, kuriame pradės tikrinimą ir naikinimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien yra pirmoji naikinimo diena, per kurią sunkiosios mašinos važiuos per raketų kovines galvutes, aviacijos chemines bombas ir mobiliuosius bei statiškus maišymo bei pildymo įrenginius, tokiu būdu juos naikindamos“, – sakė jis.

Vienas OPCW pareigūnas anksčiau sakė, kad visi „racionalūs metodai“ bus pasitelkti, siekiant užtikrinti, kad Sirijos cheminių ginklų gamybos įmonės taptų nebepanaudojamos – įskaitant sprogdinimą, ardymą kūjais ir užbetonavimą.

„Pirmoji fazė – tai yra, sirų (informacijos) atskleidimas – baigiasi, o mes pereiname į antrąją fazę – tikrinimą, naikinimą ir demontavimą“, – misijos šaltinis nurodė sekmadienį.

Sirija sutiko perduoti sunaikinimui savo cheminį arsenalą pagal JT rezoliuciją, kurios pagrindu tapo JAV ir Rusijos sudarytas susitarimas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų