REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija nuo pirmadienio pradės riboti pieno produktų įvežimą į Rusiją, šeštadienį pranešė Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos ("Rospotrebnadzor") vadovas Genadijus Oniščenka.

"Greičiausiai nuo spalio 7-osios bus pradėtas riboti kai kurių pieno produktų grupių iš Lietuvos patekimas į Rusijos rinką", - Rusijos naujienų agentūrai "Interfaks" sakė jis.

G.Oniščenkos teigimu, Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba turi pretenzijų lietuviškų pieno produktų kokybei.

Rusijos ekspertai tvirtina, kad nuo rugsėjo vidurio lietuviškuose pieno produktuose randama to, "ko pagal Rusijos normas neturėtų būti" - esą produktai nebuvo saugūs vartotojams, neatitiko Muitų sąjungos techninio reglamento reikalavimų.

(papildyta 12.20) Lietuva neinformuota apie Rusijos planus riboti pieno produktų įvežimą

Vilnius, spalio 5 d. (BNS). Lietuva oficialiai neinformuota apie Rusijos ketinimus nuo pirmadienio pradėti riboti lietuviškų pieno produktų įvežimą į Rusiją, BNS sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

REKLAMA
REKLAMA

"Jokių oficialių įspėjimų nesame gavę, viskas yra gandų lygyje, informaciją sužinome iš spaudos", - šeštadienį sakė jis.

J.Miliaus teigimu, jeigu Rusija įgyvendins savo ketinimus, toks elgesys bus neetiškas ir neatitiks jokių tarptautinių susitarimų.

REKLAMA

"Tai neatitinka jokių padorumo ir etikos reikalavimų. Jei taip būtų padaryta, neatitiktų tarptautinių susitarimų", - BNS kalbėjo J.Milius.

Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos ("Rospotrebnadzor") vadovas Genadijus Oniščenka šeštadienį pranešė, kad Rusija nuo pirmadienio pradės riboti pieno produktų įvežimą į Rusiją.

"Greičiausiai nuo spalio 7-osios bus pradėtas riboti kai kurių pieno produktų grupių iš Lietuvos patekimas į Rusijos rinką", - Rusijos naujienų agentūrai "Interfaks" sakė jis.

G.Oniščenkos teigimu, Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba turi pretenzijų lietuviškų pieno produktų kokybei, tačiau nei įmonių, nei konkrečių pažeidimų nenurodė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus, nuo rugsėjo vidurio Rusijos atstovai viešai nurodo vis kitą priežastį, kodėl pieno produktai iš Lietuvos yra blogi.

"Kiekvieną savaitę vis skirtingi trūkumai. Vieną savaitę praneša, kad rasta antibiotikų, kitą savaitę - kad yra mikrobiologinis užterštumas, trečią - kad su ženklinimu kažkas blogai, ketvirtą - kad naudojame pieno miltelius, nors niekas to netikrino. Tik viena įmonė Lietuvoje gamina pieno miltelius ir ji produkcijos į Rusiją neeksportuoja", - sakė J.Milius.

Anot jo, jeigu Rusija laikytųsi susitarimų ir jeigu iš tiesų kas nors būtų blogai su lietuviškais pieno produktais, atsakinga jos tarnyba oficialiu raštu apie tai praneštų Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, nurodytų konkretų gamintoją ir konkretų pažeidimą, tikrintų dešimt partijų iš eilės, ir jeigu pažeidimas pasikartotų, oficialiai informuotų, nuo kada pradeda taikyti ribojimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Taip yra buvę, o dabar nesuprantami dalykai dedasi", - teigė Lietuvos pareigūnas.

Jo tvirtinimu, jei Rusija į savo rinką nebeįsileis lietuviškų pieno produktų, nukentės ir jos gyventojai, kurie labai mėgsta šią produkciją.

"Per vieną mūsų susitikimą Rusijos žemės ūkio ministras yra perdavęs linkėjimus nuo savo šeimos, nes ji kiekvieną rytą pradeda nuo lietuviškos grūdėtos varškės", - sakė J.Milius.

Kitą savaitę Lietuvos žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna planuoja vykti į Maskvą, kur vyks žemės ūkio paroda "Zolotaja osen" ("Auksinis ruduo" - BNS). Ministras BNS yra sakęs, kad ketina susitikti su Rusijos veterinarijos tarnybos atstovais ir aptarti jų pretenzijas lietuviškiems produktams.

REKLAMA

(papildyta 13.00) A.Butkevičius: problemos Rusijos pasienyje gali būti susijusios su pirmininkavimu ES

 Lietuvos verslininkų problemos vežant prekes į Rusiją gali būti susijusios su Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungos (ES) Tarybai ir artėjančiu Rytų partnerystės viršūnių susitikimu, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

"ES pirmininkaujanti šalis, atsidurdama tarptautinio dėmesio centre, gali pakliūti ir į įtampą keliančių įvykių sūkurį. Tikėtina, kad su šiuo mūsų statusu bent iš dalies yra susijusios netikėtai kilusios problemos Lietuvos ir Rusijos pasienyje", - sakė jis šeštadienį per valdančios Lietuvos socialdemokratų partijos tarybos posėdį Seime.

REKLAMA

A.Butkevičius tvirtino, kad Vyriausybė stengiasi operatyviai spręsti problemas, kilusias Lietuvos vežėjams bei pienininkams.

"Tačiau čia (kaip ir dujų, apskritai, energetikos sektoriuje) būtina suderinta visos ES pozicija, kuri labai sustiprintų mūsų padėtį ir gerokai palengvintų sprendžiant kylančius nesusipratimus ateityje", - pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos ("Rospotrebnadzor") vadovas Genadijus Oniščenka šeštadienį pranešė, kad Rusija nuo pirmadienio pradės riboti pieno produktų įvežimą į Rusiją.

Rugsėjo viduryje Rusija įvedė griežtą muitinės patikrą lietuviškoms prekėms. Pareigūnai Vilniuje ir Briuselyje pasmerkė tokius veiksmus.

 

 

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų