REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgą laiką Vilniuje siautėjusios Lopo narkotikų prekeivių gaujos vadeiva Laimonas Lapinskas-Lopas (32 m.), kuris nuteistas 20 metų nelaisvės, „sudegina“ jau antrą Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo (TI-K) darbuotoją. Šį kartą į klastingojo kalinio pinkles įkliuvo šios įkalinimo įstaigos prižiūrėtojas Tomas Tamošiūnas (23 m.).

Kaltinimai pasunkėjo

Baudžiamoji byla, kurioje T. Tamošiūnas kaltinamas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, o Lopas bei 17 metų laisvės atėmimo bausmę už žiaurų nužudymą atliekantis tauragiškis Svajūnas Dičmonas (29 m.) – sukursčius prižiūrėtoją piktnaudžiauti, buvo patekusi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, tačiau kol kas nepradėta nagrinėti.

Mat Vilniaus apygardos prokuratūra visiems trims kaltininkams buvo surašiusi kaltinimus pagal iki 2007 metų LR Baudžiamajame kodekse (BK) galiojusius straipsnius, pagal kuriuos abiejų nuteistųjų ir prižiūrėtojo padarytos veikos buvo traktuojamos kaip apysunkis nusikaltimas. Nuo 2011 metų šios nusikalstamos veikos jau vertinamos kaip sunkūs nusikaltimai, tad byla nukeliavo į Vilniaus apygardos teismą ir dabar piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi kaltinamam T. Tamošiūnui bei jį galimai sukursčiusiems Lopui ir S. Dičmonui gręsia rimtesnės bausmės – bauda arba laisvės atėmimas iki 7 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Šantažas ir pinigai

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Lukiškių TI-K prižiūrėtoju dirbusio T. Tamošiūno elgesys sukėlė įtarimų įstaigos Vidaus tyrimų tarnybos pareigūnams ir jie, pasitelkę Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos kriminalistus, ėmė atidžiau stebėti prižiūrėtojo „veiklą“.

REKLAMA

Beje, pareigūnai nelabai ir nustebo, kad „arklį“ – taip vadinami į zoną draudžiamus daiktus įnešantys pareigūnai – ir vėl „pasikinkė“ garsusis L. Lapinskas bei S. Dičmonas. Pasak Lukiškių TI-K dirbančio pareigūno, nenorėjusio kad būtų atskleista jo pavardė, tiek L. Lapinskas, tiek S. Dičmonas, tiek dar keletas kitų nuteistųjų „turi Dievo dovaną įkalbėti – dažnai šantažu ar suviliodami dideliu užmokesčiu – kai kuriuos patiklius ar tiesiog nesuvokiančius, kokias tai sukels pasekmes, pareigūnus. Greičiausiai dėl jauno amžiaus ir, kad neturėjo jokios gyvenimiškos patirties, T. Tamošiūnas ir buvo pasirinktas – ir pakliuvo į nusikaltėlių žabangas“.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunasis pareigūnas kaliniams perduodavo įvairius draudžiamus daiktus: dažniausiai mobiliuosius telefonus, modemus, SIM korteles, psichotropinius vaistus ir kt. Telefonai, kaip įtariama, nuteistiesiems buvo reikalingi bendravimui su laisvėje likusiais sėbrais, taip pat jie buvo perduodami tardymo izoliatoriuje teismo belaukiantiems draugužiams, kad šie galėtų suderinti savo veiksmus teismo proceso metu.

Klusniai vykdė

Beje, pernai nuteistieji L. Lapinskas, S. Dičmonas, bei teismo verdikto už grotų tuo metu laukusiais narkotikų platintojais – Remigijumi Byčiumi, pravarde Remis, kaip įtariama kitos nusikalstamos grupuotės lyderio Justino Belousovo-Lapino dešiniąja ranka ir dar vienos nusikalstamos grupuotės, kaip įtariama, vienu iš lyderių Vadimu Kriukovu (abiejų kaltinamųjų ir jų sėbrų baudžiamosios bylos dar tebenagrinėjamos Vilniaus apygardos teisme) prisikalbino tuo metu dar Lukiškių TI-K prižiūrėtoju dirbusį Aleksandrą Kozlovą, kas šis jiems „tarnautų“. Jis jiems pristatydavo į įkalinimo įstaigą daiktų, kurių oficialiai negalima nei turėti, nei įsigyti kalėjimo parduotuvėje, t.y., telefono aparatų, SIM kortelių, USB modemų, kroviklių, kelis pakelius cigarečių, kurie buvo prigrūsti psichotropinių tablečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar jau buvęs prižiūrėtojas ne tik klusniai vykdė Lopo, S. Dičmono, V. Kriukovo, R. Byčiaus ir jų draugužių nurodymus, ką jiems atnešti į „zoną“, bet ir teikdavo Lopui informaciją apie naujai į tardymo izoliatorių pasodintus jo sėbrus ir juos taip pat aprūpindavo telefonais bei kitais draudžiamais daiktais.

Atsipirko bauda

Tačiau „gailestingojo labdariaus“ veikla užkliuvo kriminalistams, kurie ėmė stebėti A. Kozlovą ir klausytis jo telefoninių pokalbių. „Viską dariau dėl pinigų“, – sučiuptas nusikaltimo vietoje atviravo A. Kozlovas, o sužinojęs, kad pareigūnai turi neginčijamų įkalčių, kaip jis aprūpindavo nuteistuosius ir suimtuosius įvairiais draudžiamais daiktais, smulkiai papasakojo, kaip tai darė.

REKLAMA

Jis prisipažino buvęs tarpininkas tarp nuteistųjų ir jų draugų laisvėje. „L. Lapinskas, kai buvau priėjęs prie kameros, kur jis buvo laikomas kartu su S. Dičmonu, manęs paprašė, kad atneščiau jam mobiliojo ryšio telefoną ir vaistų, padedančių auginti raumenis. Jis man davė draugo telefono numerį, kuriam turėjau paskambinti ir paimti, viską ko reikia“, – pasakojo A. Kozlovas. Anot buvusio prižiūrėtojo, Lopas prašęs jį nueiti ir pas tuo metu tardymo izoliatoriuje sėdėjusį Remį (Remigijų Byčių – aut. past.) ir perduoti jam mobiliojo interneto modemą.

Prižiūrėtojas uoliai vykdė visus nurodymus, nes nuteistieji ir jų draugai buvo pažadėję gana solidų atlygį. Tačiau A. Kozlovas liko prie suskilusios geldos: užsitarnavo teistumą (teismas jam skyrė 6240 litų baudą), buvo atleistas iš darbo, o tie, kurie naudojosi jo paslaugomis už riziką tenumetė vos kelis litus.

REKLAMA

Lopas ir Lapinas

L. Lapinskas-Lopas, įkūręs gerai ginkluotą narkotikų prekybos imperiją, buvo suimtas 2005-aisiais, kai su pareigūnais sutiko bendradarbiauti Lopo parankiniai Mantas Karalius ir Paulius Miškinis, vėliau nuteisti gan švelniomis bausmėmis – po ketverius metus nelaisvės.

Įdomu tai, kad daugelį savo juodų darbelių grupuotės nariai nufilmavo, o vėliau tai tapo įrodymais teisme. Lopas taip pat viską užsirašinėjo...

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad grupuotė užsiėmė ne tik turto prievartavimu ar savavaldžiavimu, bet išsinuomotuose butuose bei garažuose laikė ir platino didelius kiekius narkotinių medžiagų – metamfetaminą, heroiną, kanapių dervą, kitas psichotropines medžiagas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, buvo įrodyta, kad gaujos nariai kartu su Lopu, 2003 metų sausio 20 dieną miško masyve, prie kelio Vilnius-Ukmergė, pasmaugė Vilių Bogačenką, o 2004 metų birželio 26-ąją miške, šalia kelio Dūkštas-Kernavė Širvintų rajone užmušė Aleksejų Naruševičių. Abu nužudytieji buvo užkasti.

Kai Lopo gauja buvo išklaidyta, dalis nesugautų banditėlių perbėgo į kitą – Lapino, Justino Belousovo narkotikų platintojų gaują. Tačiau ir pastarieji greitai buvo susodinti į teisamųjų suolą. Šiuo metu šios gaujos (22 nariai) baudžiamoji byla dar vis nagrinėjama teisme, o jos vadeiva – Lapinas, pasislėpęs nuo teisėsaugos vis dar tebeieškomas.

Plačiau apie šiuos klastinguosius prekeivius narkotikais, subūrusius ginkluotus nusikalstamus susivienijimus, jų juodus darbelius, rašoma knygoje „Mirties pardavėjai“.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų