REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

„Tisza žydėjimas“ tai pavasario pabaigoje ir vasaros pradžioje Tisza upėje (Vengrija) vykstantis neįtikėtinas fenomenas, kuris sutraukia daugybę turistų iš viso pasaulio. Tuo metu milijonai ilgauodegių lašalų pasiekia brandą, nusimeta lervų odą ir pakyla iš upės ieškoti partnerių toms kelioms valandoms, po kurių jie mirs, informuoja odditycentral.com.

REKLAMA
REKLAMA

Visame pasaulyje yra apie 2 tūkst. lašalų rūšių. Tisza Palingenia longicauda lašalas, kuris išauga iki 10 centimetrų ilgio, yra didžiausias Europoje. Didžiąją savo gyvenimo dalį šie vabzdžiai gyvena kaip lervos – upių dugne klesti didžiulės jų kolonijos. Po trejų metų lašalai nusimeta lervos odą ir iš vandens išnyra jau kaip poruotis pasirengę vabzdžiai. Todėl, kad jiems gyventi yra likę labai mažai laiko, vabzdžiai skuba poruotis. Ši poravimosi karštinė tęsiasi tris arba keturias dienas ir tuomet visa Tisza upės teritorija atrodo tarsi apgaubta nepermatomu dūzgiančiu rūku.

REKLAMA

Po poravimosi patelės skrenda prieš srovę, kur saugioje vietoje padeda kiaušinėlius. O po kelių valandų vabzdys miršta – jie tarsi užkloja upę ir jos krantus stora antklode.

„Tisza žydėjimas“ yra ne tik populiari turistų atrakcija, bet ir lašalų populiacijos išlikimui svarbus momentas. Tisza upė yra viena iš kelių likusių natūralių lašalų gyvenamųjų vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų