REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Agnė Skamarakaitė, LRT radijo laida „60 minučių“, LRT.lt

Seimo vadovybėje įvykusios rokiruotės rodo: išsiskyrė Darbo partijos tikrojo vado Viktoro Uspaskicho ir jo pastatyto Seimo Pirmininko Vydo Gedvilo keliai, nes šis norėjo surengti apkaltą Neringai Venckienei. Taip teigia Europos parlamento narys Vytautas Landsbergis. „Tai yra konkretūs faktai: V. Gedvilas pasakė, kad sieks apkaltos N. Venckienei, V. Uspaskichas pasakė „ne“ ir V. Gedvilas išlėkė iš posto“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA

V. Landsbergio nuomone, V. Gedvilas sukvietė frakcijų atstovus dėl apkaltos N. Venckienei, nepasitaręs su V. Uspaskichu, ir tai šiam nepatiko. „Skubiai vidudienį reagavo eilinis Seimo narys V. Uspaskichas – ne, jokio pagrindo apkaltai nematau! O ką daryti, kai jau paskelbtas frakcijų atstovų susirinkimas? Kaip jį atšaukti? O dar V. Gedvilas kažką padarė nesuderinęs su vadu... Žinoma, – šalin V. Gedvilą!“, – galimus V. Uspaskicho motyvus dėsto V. Landsbergis. Tačiau jis teigia nežinąs, kodėl V. Uspaskichui galėtų būti svarbus N. Venckienės likimas: „Čia yra paslaptis.“

REKLAMA

– Pone Landsbergi, kaip Jūs vertinate rokiruotes, ketvirtadienį įvykusias Seimo vadovybėje?

– Jau nuskambėjo klausimas ir kai kurie atsakymai, kas šiandien įvyko. Iš tikrųjų tai įvyko vakar – išsiskyrė partijos vado ir jo pastatyto Seimo Pirmininko keliai. Virsmas įvyko ir naujoji pulka buvo sulošta būtent vakar vakare.

– Kaip manote, kodėl tie keliai išsiskyrė?

– Aš matau faktus. Vakar, trečiadienį, po Seimo valdybos rytinio posėdžio pirmininkas V. Gedvilas pranešė spaudai sukvietęs kitai dienai frakcijų atstovus dėl apkaltos N. Venckienei. Skubiai vidudienį reagavo eilinis Seimo narys V. Uspaskichas – ne, jokio pagrindo apkaltai nematau! O ką daryti, kai jau paskelbtas frakcijų atstovų susirinkimas? Kaip jį atšaukti? O dar V. Gedvilas kažką padarė nesuderinęs su vadu... Žinoma, – šalin V. Gedvilą!

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien frakcijų atstovai atėjo nebe į V. Gedvilo [surengtą] pasitarimą dėl N. Venckienės, o [...] jo paties išmesti iš pareigų. Atliktos ir kitos formalios rokiruotės. Matome, kad V. Uspaskichas tvirtai laiko Seimo vadžias. Bet nejau viskas tik dėl N. Venckienės?

– Kokį pats atsakymą turite į šį klausimą?

– Kokį atsakymą turiu? Kai ką dabar išgirdome – naujoji Seimo Pirmininkė pasakė, kad kol Generalinė prokuratūra ir dar kažkas neatliks savo darbo, apkaltos nebus. Vadinasi, V. Gedvilo iniciatyva tikrai atšaukta kartu su pačiu V. Gedvilu. Bet tai turbūt reiškia, kad Generalinė prokuratūra turi galų gale kreiptis dėl ekstradicijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kodėl jam svarbus N. Venckienės klausimas ir kodėl, Jūsų manymu, tai galėjo išskirti V. Gedvilo ir V. Uspaskicho kelius?

– O čia yra paslaptis. To klauskite paties V. Uspaskicho.

– Kaip vertinate L. Graužinienę ir jos gebėjimus būti naująja Seimo vadove?

– Na, man tiesiog įdomu... Kol kas V. Uspaskichas laiko tas vadžias ir, nežinia, ar taip pat tvirtai laikys vadžias galimo įkalinimo vietoje arba Maskvoje, į kur vėl išsikvietinės ponią L. Graužinienę duoti vertingų patarimų kaip anąsyk. Juk ji buvo visiškas jo įrankis – bjauriai kalbėjo apie Lietuvą... Tą visi turbūt užmiršo. Pamatysime, kaip bus dabar.

REKLAMA

– Kokie L. Graužinienės sprendimai ir veiksmai gali parodyti, ar ji savarankiška, ar ne?

– Mes pamatysime [...]. Būčiau labai nustebęs, jeigu jos nuomonė išsiskirtų su V. Uspaskicho nuomone, kas V. Gedvilui kainavo Seimo Pirmininko vietą.

– Kaip manote, kodėl V. Gedvilas nepasipriešino?

– Manau, kad jis neturi pakankamai valios, bet turbūt jis buvo padoresnis žmogus ir ne visiškai šokdinamas. Gal čia buvo tik pretekstas, o gal ir kažkokie gilūs dalykai – V. Uspaskicho planai dėl N. Venckienės, ką dėl to daryti. Labai sunku pasakyti, kas ten kam vadovauja, ką planuoja ir kaip diriguoja.

– Taigi Jūs manote, kad reikėtų atkreipti dėmesį į N. Venckienės situaciją?

– Aš kreipiu dėmesį į faktus. Tai yra konkretūs faktai: V. Gedvilas pasakė, kad sieks apkaltos N. Venckienei, V. Uspaskichas pasakė „ne“, ir V. Gedvilas išlėkė iš posto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų