REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opoziciniai konservatoriai pritarė, kad pusmetį Seime nesirodančiai „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnei Neringai Venckienei būtų rengiama apkalta.

REKLAMA
REKLAMA

Frakcija išsakė savo poziciją, kad ji pritaria apkaltai, bet nesuformulavome grupės, kuri ruoštų tekstą. Tai tiesiog principinė pozicija", -–BNS sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

REKLAMA

Pasak konservatoriaus, kol kas nėra frakcijos sprendimo imtis inicijuoti pačią procedūrą. „Mes nedetalizavom tų dalykų, kaip ten bus, pasiaiškinsim, kokia kitų frakcijų pozicija“, – sakė J. Razma.

Seimo statutas numato, kad teikimas pradėti apkaltos procesą turi būti išdėstytas raštu ir pasirašytas ne mažiau kaip ketvirtadalio, t. y. 36 Seimo narių ar Seimo Etikos ir procedūrų komisijos.

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas savo pateiktoje išvadoje dėl apkaltos N.Venckienei galimybės nurodo, kad pagrindas apkaltai yra. 

REKLAMA
REKLAMA

Seimo valdybai pateiktoje išvadoje Seimo teisininkai remiasi Konstitucinio Teismo nutarimu dėl posėdžius be pateisinamos priežasties praleidusio buvusios kadencijos parlamentaro Lino Karaliaus.

Sesijos metu Pietryčių Azijoje atostogavusį L.Karalių Konstitucinis Teismas 2010 metais pripažino šiurkščiai pažeidus Konstituciją bei sulaužius priesaiką. Jo mandatas Seime buvo panaikintas apkaltos tvarka.

„Toks Seimo nario elgesys, kai jis be ypač svarbios pateisinamos priežasties nedalyvauja Seimo posėdžiuose, vertintinas kaip Seimo nario-Tautos atstovo konstitucinės priedermės neatlikimas“, – rašoma teisininkų išvadoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Joje pažymima, kad L.Karalius sulaužęs priesaiką buvo pripažintas dėl penkių praleistų plenarinių bei dviejų komitetų posėdžių.

Seimo valdyba taip pat yra gavusi „Drąsos kelio“ partijos frakcijos prašymą kreiptis į teisėsaugos institucijas, kad jos kuo skubiau pradėtų N. Venckienės ekstradicijos procedūrą. Anksčiau prokurorai yra minėję, kad nemato pagrindo ekstradicijai.

Seimo statutas numato, kad parlamente inicijavus apkaltą sudaroma speciali komisija, kuri, be kita ko, išklauso ir asmens, kuriam taikoma apkalta, paaiškinimus bei argumentus. Šios komisijos išvados pagrindu Seimas sprendžia, ar tęsti apkaltos procesą.

REKLAMA

Siūlymą rengti N.Venckienei apkaltą iškėlė politikai, kai Seimui panaikinus jos teisinę neliečiamybę politikė pusmetį nebesilanko parlamente. Policija yra paskelbusi N.Venckienės paiešką, teisinės pagalbos prašymai išsiųsti į užsienį. Žiniasklaidos pranešimais, N.Vencienė buvo pastebėta Čikagoje.

Šiaulių apygardos prokuratūra siekia N.Venckienę apklausti. Prokurorai pernai spalį jai pateikė įtarimus pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Įtariama, kad N.Venckienė prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti brolio dukrą motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų