REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo kaimo reikalų komitetas trečiadienį nepritarė Aplinkos ministerijos parengtoms ir Vyriausybės Seimui pateiktoms Administracinio teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisoms. Pataisose numatyta, kad atsakomybė brakonieriams smarkiai išaugtų.

REKLAMA
REKLAMA

„Toks Kaimo reikalų komiteto sprendimas mane labai nustebino. Iš tokios jų pozicijos peršasi vienintelė išvada, kad komitetas gina brakonierius ir nelinkęs spręsti aplinkosaugos problemų“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

REKLAMA

Pataisos įteisintų galimybę aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams konfiskuoti pažeidėjui nepriklausančius nusikaltimo įrankius, pavyzdžiui, šaunamąjį ginklą, kilpą, spąstus, tinklus ar meškeres. Šiuo metu pažeidus įstatymą su kitam asmeniui priklausančiu įrankiu, šis nekonfiskuojamas, o pažeidėjas atsiperka tik pinigine bauda.

Aplinkos ministerija siūlo įteisinti ir baudas už ne mėgėjų žvejybos įrankių gaminimo, naudojimo bei įsigijimo tvarkos pažeidimus. Už neteisėtai laikomus žvejybos įrankius būtų skiriama bauda nuo 500 iki 1 tūkst. litų ir taikomas jų konfiskavimas.

REKLAMA
REKLAMA

Numatoma griežtinti bausmes ir neteisėtai medžiojantiesiems. Juos siūloma bausti nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. litų konfiskuojant medžioklės įrankius ir transportą, naudojamą sumedžiotiems gyvūnams vežti, arba atimti teisę medžioti nuo 3 iki 5 metų konfiskuojant visus įrankius ir transporto priemones.

Pataisomis nustatomos griežtesnės sankcijos už kliudymą vykdyti aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę, aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūno garbės ir orumo įžeidimą. Pareigūno garbę ir orumą įžeidusius asmenis numatoma bausti nuo 1 tūkst. iki 3 tūkst. litų administracine bauda, šiuo metu nustatyta bauda yra 100–500 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl siūlomų ATPK pataisų turės apsispręsti Seimas.

Aplinkos ministerija primena, kad paskutiniai statistiniai duomenys rodo, jog padidintos baudos už žalą gamtai yra veiksmingos – brakonierių šalyje mažėjo. Pavyzdžiui, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuoti 2238 mėgėjų žūklės taisyklių pažeidimai – tris kartus mažiau nei per tą patį laikotarpį 2012 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų