REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš pareigų traukiasi beveik visa Lietuvos krepšinio federacijos vadovybė, išskyrus generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną. Atsistatydina federacijos prezidentas Arvydas Sabonis, viceprezidentas Antanas Guoga, vykdantysis direktorius Paulius Motiejūnas ir vyrų krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas. Kas iš tikrųjų nutiko krepšinio federacijoje LRT laidoje „Dėmesio centre“ Edmundas Jakilaitis diskutavo su Antanu Guoga.

REKLAMA
REKLAMA

Pone Guoga, ar aš teisingai supratau, kad federacijos prezidentas traukiasi dėl kritikos žiniasklaidoje? Jis konkrečiai įvardino vieną naujienų portalą „basketnews.lt“ ir ten publikuotus straipsnius. Perskaičiau šiandien tas publikacijas, na, taip, ten kritikos netrūksta, tačiau ar dėl to reikia atsistatydinti A. Saboniui?

REKLAMA

Tiesiog šokas. Šis sprendimas tikrai nelabai logiškas. Kritikos daug gaunam, aš taip pat jos gaunu nemažai ir įvairiose gyvenimo situacijose. Tačiau iš kritikos mokomės, tobulėjam, sužinom, kas yra gerai, kas negerai. Žinoma, dar geriau tokių komentarų neskaityti. Visada yra kas paskaitys ir tau pasakys. Matot, A. Sabonis yra „dūšios“ žmogus. Jis gyvena rinktine, jis su ja buvo visą laiką, padėjo žaisti. Akivaizdu, kad A. Sabonis labai jautriai reaguoja į kritiką, treneris J. Kazlauskas taip pat labai jautriai priima ją (kritiką – LRT). Aš, pavyzdžiui, neskaičiau tų straipsnių.

REKLAMA
REKLAMA

Na, ten yra mintis, kad matematikai turi mokyti matematikos, treneriai – žaisti krepšinį. Taip, galbūt galima tai vertinti įvairiai. Ypač atsižvelgiant į tai, kad, kaip supratau iš J. Kazlausko, federacija tarsi moka pinigus tam portalui kaip savo, tarsi, padaliniui. Vis dėlto ar tai yra priežastis atsistatydinti? Arvydui Saboniui?

Iš tiesų čia nėra logikos. Mes susitikome trise po čempionato dar Slovėnijoje, surengtoje šventėje. Jau tuomet treneris išsakė mintį, kad galbūt komandos vadovas ar kas kitas turėtų susodinti visą žiniasklaidą, perskaityti, ką jie nori parašyti ir duoti leidimą spausdinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai juk absurdas.

Na, gal kai pripranti Kinijoje ar Rusijoje... gal matai tam tikros logikos tame. Tose šalyse tai įmanoma, tačiau Lietuvoje – ne. Reikia suprasti, kad būtent mikroklimatas komandoje, trenerio, A. Sabonio tam tikrų dalykų supratimas skiriasi nuo mūsų supratimo. Ta kritika ir tas visas vykstantis šou yra dalis džiaugsmo. Be kritikos nebūtų taip įdomu. Jeigu tik gražiai visi rašytume, žmonės netikėtų tuo, nesidomėtų. Yra daug nuomonių, daug klaidų. Gaila, kad kai kurie žmonės taip skaudžiai viską priėmė. Matyt, tai buvo riba.

REKLAMA

Pone Antanai, jūs pats tikite, kad čia yra tik užgautų ambicijų klausimas? Skamba neįtikėtinai. Šarūnas Marčiulionis komentuoja, kad jam šie argumentai yra juokingi.

Aš kalbėjau ir su krepšininkais. Broliai, pavyzdžiui, tikrai labai jautriai į viską reagavo. Sako, va, „chebra“ pasakė tą, pasakė aną. Kažkodėl labai reagavo į tai, kas ką pasakė. Tačiau reikia suprasti, kad tai tęsėsi tris savaites, čempionatas labai ilgas. Buvo didelis spaudimas. Krepšininkai žaidžia ne už pinigus. Dauguma jų turi puikius kontraktus ir dalyvavimas čempionate jiems tik didina riziką, gali sugadinti karjerą. Krepšininkai žaidžia Lietuvai ir už Lietuvą. Ir kai gauni tokią didelę dozę kritikos, galbūt gali juos suprasti. Negalima mąstyti tik kaip mes mąstom, reikia pabūti jų kailyje, suprasti, ką reiškia žaisti rinktinėje.

REKLAMA

Siūlau pasiklausyti, ką prieš išvykdymas į Kiniją telefonu kalbėjo Jonas Kazlauskas.

J. Kazlauskas (telefonu): gaila, kad ne tie laimėjo. Šiaip kalbėjome daug su Arvydu apie šią situaciją ir visa kita. Aš galvoju, kad jis yra per daug doras žmogus ir nenori daryti didelės revoliucijos prieš tuos žmones, kurie jį pakvietė. Turiu omenyje Mindaugą Balčiūną. Todėl jis traukiasi pats.

Treneri, ar jūs sakote, kad A. Sabonis pralaimėjo M. Balčiūnui?

Na, laimėjo pralaimėjo – čia garsios frazės. Bet paprasčiausiai Sabonis turbūt nebenori būti tose intrigose, dalyvauti tokiuose dalykuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas nulėmė jūsų sprendimą?

Jeigu jūs galvojate, kad išėjus Saboniui ir Motiejūnui aš liksiu su Balčiūnu – tai būtų keista.

Jūs sprendimą priėmėte jau žinodamas, ką darys A. Sabonis? Ar jūsų sprendimas yra pasekmė?

Jau anksčiau kalbėjomės ir sakėm, kad jeigu Arvydas išeina – tai išeiname visi. Nėra dėl ko daugiau ten likti. Aš turėčiau kai ką paaiškinti. Galbūt aš mažiau skaitau, stengiuosi žaidėjus apsaugoti nuo to, kas rašoma. Į sveiką kritiką reaguoju normaliai, tačiau čempionato metu „basketnews.lt“ buvo keletas straipsnių, kurie, mano nuomone, buvo užsakyti. Jie tikrai labai įžeidžiantys. Tačiau jeigu čempionato metu federacijos žmogus organizuoja tokius dalykus? To negali būti. Tas žmogus jau nebesivaldo. Jis visus įžeidinėja, su visais susipykęs. Teismuose bylinėjosi su Marčiulioniu, pralaimėjo bylą ir nesugebėjo atsiprašyti. Garsiai pareiškė, kad matematikai turi mokyti matematikos, o krepšinio treneriai – treniruoti. Kas jis toks?

REKLAMA

Iš jūsų suprantu, kad M. Balčiūnas įveikė A. Sabonį?

Aš manau, kad krepšinio bendruomenė irgi taip suvokia. Aš mačiau, kas rinktinei yra A. Sabonis. Jam nereikia ateiti ir sakyti: „aš federacijos prezidentas“. Jį visi puikiai žino, jis yra autoritetas. Kur toliau bus ta mūsų jėga Europoje, pasaulyje, kai tokie žmonės išeina?

O jūs pats pritariate A. Sabonio sprendimui?

Tai yra jo sprendimas. Nei pritariu, nei nepritariu. Kiekvienas turi daryti savarankiškus sprendimus.

Taigi tokie komentarai. Pone Guoga, Jūs irgi atsistatydinot, ne tik A. Sabonis. Kokie jūsų argumentai?

REKLAMA

Mes visi turime skirtingų priežasčių. Paulius Motiejūnas pasitraukia, nes be darbo federacijoje yra ir „Žalgirio“ vadovas. Tai yra interesų konfliktas ir jis turėjo pasitraukti daug anksčiau. Dėl Jono Kazlausko, manau, tai yra tiktai dėl konflikto su Mindaugu Balčiūnu. Ir tai yra apgailėtina... Gaila, kad mes Lietuvoje taip nemokame suderinti visų asmeniškumų. Visi skiriamės ir nesame idealūs. Gal kartais ir konfliktiški, ir ne tą žodį pasakome, ar pasakome, ko nereikėtų, bet širdis federacijos buvo ta pati. Labai gaila, kad mes nesusivienijom į vieną kumštį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar jau to nebepavyks padaryti? Viskas?

Aš irgi išeinu, kad parodyčiau pavyzdį. Manau, visi turėtų pasitraukti ir federacijos vadovybė turėtų būti renkama iš naujo. Reikia rasti naujus lyderius, pamatyti, kuo labiausiai pasitikima ir tikima. Turbūt akivaizdu, kad A. Sabonis negrįš. Bet reikia jam padėkoti už nuopelnus. Per dvejus metus tikrai nuveikta daug: tiek Venesuelos olimpiadoje, dabar čempionate. Mindaugas Balčiūnas taip pat atidavė daug jėgų krepšiniui. Jo indėlis taip pat labai svarbus. Jis daugiausiai dirbo organizuojant krepšinio čempionatą Lietuvoje. O jis buvo geriausias per čempionatų istoriją. Taigi labai gaila, kad dviejų žmonių nesugebėjimas išspręsti asmeninių konfliktų priveda prie tokios situacijos.

REKLAMA

Na, bet A. Sabonis turėjo šią problemą spręsti, o ne nuo jos bėgti?

Taip, galėjo spręsti. Manau, kad tai, kas įvyko šiandien yra didelis praradimas. Po A. Sabonio išėjimo visi turėtų kristi, nes mes kaip komanda, vadinasi, kažką darėme ne taip. Vos ne iki ašarų prašiau A. Sabonio likti, viską apmąstyti. Tačiau man nepavyko jo perkalbėti, todėl ir aš traukiuosi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų