REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

V.Gedvilas ir V.Gapšys traukiasi iš Seimo vadovybės

Į Seimo vadoves bus siūloma L.Graužinienė

 

"Darbiečiai" Vydas Gedvilas ir Vytautas Gapšys traukiasi iš parlamento vadovybės. Į Seimo pirmininko postą "darbiečiai" deleguos parlamentarę Loretą Graužinienę.

 

Tai nuspręsta trečiadienio vakarą per Darbo partijos tarybos posėdį, BNS informavo V.Gapšys.

Nutarta, kad V.Gedvilas turi palikti parlamento pirmininko pareigas, V.Gapšys - pirmojo Seimo vicepirmininko. Tarybos sprendimu į Seimo vadoves bus siūloma L.Graužinienė. Dabartinis parlamento pirmininkas V.Gedvilas savo ruožtu BNS sakė jau sutaręs su ja, kad jo kandidatūra bus teikiama į pirmuosius Seimo vicepirmininkus.

Pagal valdančiosios koalicijos sutartį, abi šios pareigybės priklauso Darbo partijai.

Be to, V.Gapšys sustabdė savo vadovavimą Darbo partijai. Šiai vadovaus L.Graužinienė.

"V.Gapšys kaip atsakingas, jaunas, perspektyvus, civilizuotas politikas priėmė savo sprendimus pats išeiti iš Seimo vicepirmininko pareigų ir suspenduoti savo kaip partijos pirmininko pareigas. Aš manau, tai yra logiška, nes partijos pirmininko pozicija man atrodo svarbesnė, negu Seimo vicepirmininko postas, jei kalbėtume apie moralinius aspektus", - trečiadienį BNS sakė Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Viktoras Uspaskichas.

Jis pranešė pats atsistatydinąs iš frakcijos seniūno pareigų. Jas partijos steigėjas ketina užleisti V.Gapšiui.

Pasak V.Uspaskicho, V.Gedvilas parlamento pirmininko pareigas palieka dėl to, kad solidarizuojasi su V.Gapšiu.

REKLAMA
REKLAMA

"Plius yra kažkokie jo asmeniniai dalykai. Be to, aš girdėjau, kad jis labai nori į Europos Parlamentą. Taryba jam pasiūlė kandidatuoti į Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo poziciją, ir jis sutiko, todėl tai gerbtinas dalykas", - tvirtino V.Uspaskichas.

REKLAMA

Anot jo, iš pradžių nuspręsta patikėti laikinai partijos vairą L.Graužinienei, o tuo pačiu ir deleguoti ją į Seimo pirmininkės pareigas.

"Bet būti paprastu Seimo nariu ir vadovauti partijai - nesolidu. Todėl buvo nuspręsta būtent jai pasiūlyti Seimo pirmininko postą. Tai matoma pareigybė, atsakomybė ir, manau, ji tinkamas mūsų komandoje žmogus, kuris gali atlikti šias dvi pareigas", - dėstė "darbietis".

Jis patvirtino, kad V.Gapšio sprendimas užkerta kelią Seimui balsuoti dėl Seimo opozicijos inicijuoto nepasitikėjimo juo.

"Ne tik užkerta (kelią nepasitikėjimo procedūrai Seime - BNS). Jis nenori, kad jam kažkas vadovautų, priekaištus reikštų ir visa kita. Pasibaigs teismo procesai, daug kas atsistos į savo vietas", - dėstė V.Uspaskichas.

REKLAMA
REKLAMA

V.Gedvilas trečiadienį BNS tvirtino iš parlamento pirmininko pareigų nusprendęs trauktis savo valia.

"Aš pats pasitraukiau. Loreta Graužinienė tapo partijos pirmininkė, kadangi Vytautas Gapšys laikinai ar ne laikinai suspendavo savo veiklą, manau, kad ir Seimo pirmininko postą turi užimti partijos pirmininkas. Tai būtų logiška - ir tribūną turi, ir partijai atstovauja, ir visa kita. O aš priėmiau sprendimą, pakalbėjau su Loreta, būti Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju", - kalbėjo V.Gedvilas.

Jis patvirtino ketinąs dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

"Aš, ačiū Dievui, su žmona dabar galėsiu visur nueiti ir pailsėti. Patikėkite, kas buvę Seimo pirmininku, žino, kokie krūviai yra, koks darbas yra. Aš nesakau, kad būnant vicepirmininku nebus krūvio, bet Loretai patikiu, ir jokių problemų nėra. Aš jai padėsiu, dirbsime komandoje, ji galės partijai atstovauti, aš padėsiu dirbti", - sakė V.Gedvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L.Graužinienė savo ruožtu BNS teigė tikinti, kad jos kandidatūra į parlamento pirmininkes Seime sulauks palaikymo.

"Devynerius metus tikrai sąžiningai atidirbau būdama Seimo nare, pažįstu visus Seimo narius, jie mane pažįsta ir, be abejo, Seimui spręsti, bet labai tikiuosi palaikymo", - kalbėjo "darbietė".

Pasikeitimus partijoje ji sakė vertinanti "kaip tikrai brandžios stiprios partijos žingsnį".

Ketvirtadienį Seimas planavo balsuoti dėl opozicijos V.Gapšiui pareikšto nepasitikėjimo. Nepasitikėjimas motyvuotas Vilniaus apygardos teismo priimtu apkaltinamuoju nuosprendžiu, kuriuo V.Gapšys Darbo partijos "juodosios" buhalterijos byloje pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo. Vilniaus apygardos teismas jam skyrė 35 tūkst. 750 litų baudą. Nuosprendis yra neįsiteisėjęs, nes apskųstas apeliacine tvarka.

REKLAMA

Tam, kad Seimo rinktas pareigūnas būtų atstatydintas, per slaptą balsavimą už tai privalo balsuoti ne mažiau kaip pusė, t.y. 71 iš 141, Seimo narių.

31-erių teisininko išsilavinimą turintis V.Gapšys Darbo partijai ir su ja susijusioms organizacijoms priklauso nuo 2003 metų.

Pirmąkart į parlamentą V.Gapšys išrinktas 2008 metais, 2012 metais jis Seimo nariu tapo antrą kartą, taip pat buvo išrinktas Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju.

Balandį Darbo partijai susijungus su leiboristais, V.Gapšys išrinktas šios politinės jėgos pirmininku.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų