REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad už paramos teroristinei grupei teikimą Vilniaus apygardos teismo 2011 m. spalio 21 d. nuosprendžiu nuteistas Michael Campbellas buvo išprovokuotas nusikalsti, todėl turi būti išteisintas ir paleistas teismo salėje. 

REKLAMA
REKLAMA

Teismas padarė išvadą, kad jei ne Didžiosios Britanijos tarnybų įsikišimas, M. Campbellas nebūtų padaręs nei šios nusikalstamos veiklos, nei kitų nusikaltimų, nebūtų vykęs į Lietuvą turėdamas nusikalstamų tikslų. Anot išteisinamąjį nuosprendį priėmusios Lietuvos apeliacinio teismo kolegijos, pagal Europos Žmogaus Teisių Teismo, Lietuvos Konstitucinio Teismo ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, praktiką taikyti nusikalstamos veikos imitavimo modelį galima tik jau pradėtų nusikalstamų veiksmų atžvilgiu. Teisme būtina patikrinti visų operatyvinių veiksmų teisėtumą, pagrindus ir sąlygas ir įsitikinti, kad prieš pradedant taikyti nusikalstamos veiklos imitavimo priemones asmuo jau buvo pradėjęs daryti nusikalstamas veikas. 

REKLAMA

Kita sąlyga, kurią būtina ištirti, yra tai, ar be valstybės pareigūnų įsikišimo teisiamas asmuo būtų padaręs nusikaltimą. Šios konkrečios bylos specifika ta, kad operatyviniai veiksmai M. Campbello atžvilgiu prasidėjo ne Lietuvoje, o Airijoje, juos atliko Didžiosios Britanijos pareigūnai, ir tik vėliau veiksmai persikėlė į Lietuvą. Byloje yra visi duomenys apie tai, kas vyko Lietuvos teritorijoje, tačiau nėra pakankamai informacijos apie veiksmus Airijoje. Todėl Teismas privalėjo patikrinti visas aplinkybes bei nustatyti, kada ir kokiomis aplinkybėmis prasidėjo modelio taikymas.

REKLAMA
REKLAMA

Pažymėtina, kad ir teismai, ir prokuratūra bandė gauti informaciją iš Didžiosios Britanijos ir Airijos institucijų, tačiau iki įrodymų tyrimo pabaigos šioje byloje jokie teisinės pagalbos prašymai nebuvo išpildyti, o asmenis, kurie, manoma, bendrininkavo arba organizavo šias veikas, buvo atsisakyta išduoti motyvuojant prastomis kalinimo Lietuvoje sąlygomis. Užsienio šalių institucijoms atsisakius bendradarbiauti, nėra galimybės išsamiai išnagrinėti bylą provokacijos aspektu, t.y. nustatyti, ar buvo pakankamas pagrindas prieš M. Campbellą taikyti nusikalstamos veikos imitavimo modelį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas pabrėžė, kad paneigti provokacijos galimybę turi valstybės institucijos (ne tik Lietuvos, bet ir Airijos, kur vyko operatyviniai veiksmai, bei Didžiosios Britanijos, kurios pareigūnai pradėjo operatyvinį tyrimą). Iš surinktų duomenų Teismas daro išvadą, kad provokacijos galimybė nėra paneigta. Iš byloje esančių garso įrašų aišku, kad iki nusikalstamos veikos M. Campbellas net nežinojo, kur yra Lietuva ar kad Ryga nėra Lietuvos miestas. Primename, kad M. Campbellas nuteistas už tai, kad, veikdamas organizuotoje grupėje, rengėsi daryti šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų kontrabandą, neteisėtai disponavo ne mažiau kaip trim šaunamaisiais ginklais, didelės sprogstamosios galios dideliu kiekiu šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų, teikė materialinę ir kitokią paramą teroristinei grupei. 

REKLAMA

Nuteistasis M. Campbellas apeliaciniu skundu prašo pirmosios instancijos teismo nuosprendį panaikinti ir jo atžvilgiu priimti išteisinamąjį nuosprendį, nes jis nepadarė nusikaltimų, kuriais kaltinamas. Vyras visą laiką teigė esąs britų saugumo tarnybų provokacijos auka. Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras apeliaciniu skundu prašė paskirti jam 16 metų laisvės atėmimo bausmę vietoj anksčiau skirtų 12 metų. Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų