REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grupė garsių prancūzų istorikų antradienį pateikė ataskaitą Prancūzijos veteranų reikalų ministrui Kaderui Arifui, ragindami pagaliau reabilituoti už nepaklusimą įsakymams per Pirmąjį pasaulinį karą mirtimi nubaustus karius.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras pažadėjo surengti „konsultacijas“ šiuo klausimu.

Praėjus beveik šimtmečiui nuo 1914-1918 metų karo pradžios, mūsų visuomenė laikosi nuomonės, kad „dauguma jų nebuvo baliai“, o „geri kariai, kurie atliko savo pareigą ir nenusipelnė mirti“, sakoma ataskaitoje.

REKLAMA

Tekste, kurį pateikė Pirmojo pasaulinio karo šimtmečio paminėjimui sudaryta vyriausybės organizacija, nurodoma, kad už nepaklusimą įstatymams buvo sušaudyta nuo 600 iki 650 karių.

„Šis sušaudymas turėjo padaryti atgrasomąjį poveikį kitiems kariams... Tai turėjo būti „pavyzdys“. Negalima sakyti, kad mirties bausme nuteisti kariai buvo nekalti, bet tai reiškia, kad jiems paskirta bausme buvo siekiama išvengti daugiau nepaklusimo atvejų, atsižvelgiant į faktą, kad ji buvo įvykdyta kitų karių akivaizdoje“, – sakoma dokumente.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje, kurioje yra 71 lapas, pateikiami keli skaudūs atvejai, kaip, pavyzdžiui, toks – 1915 metais už atsisakymą po nesėkmingo puolimo grįžti į kovos lauką, buvo nuteisti ir sušaudyti keturi kariai.

Taip pat siūlomi keturi galimi vyriausybės veiksmų variantai, nors du iš jų – nieko nedaryti arba visuotinai reabilituoti – iš karto atmestini, atsižvelgiant į tai, kad kai kurie kariai buvo sušaudyti dėl tokių priežasčių kaip šnipinėjimas.

„Niekas negali sąžiningai tvirtinti, kad Mata Hari, kuri buvo sušaudyta karo tarybos sprendimu, mirė už Prancūziją“, – sakoma jame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečia galimybė – po vieną išnagrinėti atskirus atvejus. Tai būtų labai brangu, todėl lieka ketvirtoji galimybė – vieša oficiali deklaracija.

Tokia deklaracija paskelbtų „labai tvirtai, kad daugelis tų, kuriems buvo įvykdyta mirties bausmė, bet ne visi, buvo sušaudyti skubotai, kartais ginčytinomis aplinkybėmis“, teigiama ataskaitoje.

„Paskelbti, kad šie kariai tam tikra prasme taip pat „žuvo už Prancūziją“, būtų moralinė, pilietinė ir visuomenės įkvėpta jų reabilitacija“, – siūlo istorikai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų