REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vatikano bankas antradienį pirmąkart paskelbė savo veiklos ataskaitą, Katalikų Bažnyčiai vykdant naują skaidrumo vajų, turintį pagerinti skandalų aptemdytą šios institucijos įvaizdį, ir popiežiui Pranciškui planuojant didelį jos pertvarkymą.

Vatikano bankas antradienį pirmąkart paskelbė savo veiklos ataskaitą, Katalikų Bažnyčiai vykdant naują skaidrumo vajų, turintį pagerinti skandalų aptemdytą šios institucijos įvaizdį, ir popiežiui Pranciškui planuojant didelį jos pertvarkymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Religinių reikalų institutas (IOR) nurodė per 2012 metus uždirbęs 86,6 mln. eurų (299 mln. litų) – per keturis kartus daugiau negu 2011-aisais.

REKLAMA

„Mes, IOR, uoliai atliekame savo vaidmenį reformos procese: geriname organizaciją, atitiktį (tarptautiniams finansinės priežiūros reikalavimams) ir skaidrumą“, – sakė banko prezidentas Ernstas von Freybergas (Ernstas fon Freibergas), kuris buvo paskirtas anksčiau šiais metais.

Pasak jo, banko pajamas 2013-aisiais paveiks išlaidos, susijusios su IOR reformomis. Be kita ko, banke iki šių metų pabaigos turi būti užbaigtas auditas, privalomas pagal kovos su pinigų plovimu taisykles.

REKLAMA
REKLAMA

IOR seniai turėjo slapios ir intrigomis apipintos institucijos reputaciją, kurią 8-ame ir 9-ame dešimtmečiais ypač aptemdė banko „Ambrosiano“, kuriame Šventasis Sostas buvo pagrindinis akcininkas, griūtis. Tas bankas buvo kaltinamas Sicilijos mafijos pinigų plovimu.

„Ambrosiano“ valdybos pirmininkas Roberto Calvi (Robertas Kalvis), žiniasklaidos pramintas „Dievo bankininku“, 1982 metais buvo rastas pakartas po Dominikonų tiltu netoli Londono finansų rajono – kaip įtariama, nužudytas mafijos narių, kurių nei vienas nebuvo nuteistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu Italijos institucijos buvo sutelkusios dėmesį į įtariamą pinigų plovimą Vatikano banke, o šio tyrimo taikiniu tapo IOR generalinis direktorius bei jo pavaduotojas, kurie anksčiau šiais metais buvo priversti atsistatydinti.

Popiežius Pranciškus, pasisakantis už „neturtingą Bažnyčią neturtingiesiems“, birželį įkūrė komisiją, kuriai buvo pavesta išanalizuoti IOR veiklą ir pasiūlyti priemones jam reformuoti.

Be pajamų, antradienį paskelbtoje 100 puslapių ataskaitoje pateikiama ir kitų įdomių duomenų apie šią instituciją: 2012 metais IOR turėjo 41,3 mln. eurų auksu, kitais metalais ir brangiomis monetomis, jam priklausė nekilnojamo turto kompanija, o dar jis pagal testamentus gavo dvi investicines nuosavybes, vertas 1,9 mln. eurų. Jis taip pat uždirbo maždaug 25,8 mln. eurų iš paskolų

REKLAMA

Vatikane netrukus turi prasidėti antras tarptautinio patikrinimo etapas, kurį vykdys Europos Tarybos komitetas "Moneyval", padedantis šalims laikytis tarptautinių normų kovojant su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu.

Pernai Vatikanas išlaikė "Moneyval" įžanginę inspekciją, bet vertintojai skyrė IOR ir Vatikano finansų priežiūros agentūrai prastus įvertinimus dėl nepakankamos kontrolės užtikrinant, kad jo klientai ir lėšos yra "švarūs".

Vatikano banką 1942 metais įsteigė popiežius Pijus XII. Jame dirba 114 žmonių, jis vykdo Vatikano pensijų sistemą ir tvarko maždaug 6,3 mlrd. eurų klientų lėšų. Banko klientų sumažėjo nuo maždaug 21 tūkst. 2011 metais iki 18,9 tūkst. 2012 metais, nes buvo dedamos pastangos neaktyvioms sąskaitoms uždaryti.

REKLAMA

Tarp Vatikano banko klientų yra religinių ordinų, Vatikano biurų, ambasadų ir darbuotojų, pavienių kardinolų, vyskupų, kunigų ir užsienio ambasadų prie Šventojo Sosto.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų