REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolis Birgilas

Įėjus pro įprastas Senamiesčiui duris, pasitinka kaljano kvapas. Maloniai pasiūloma prisėsti ant odinės sofos ir palaukti besimėgaujant viskiu. Taip atrodo XIX amžiaus džentelmenų oazė Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA

Du politikos ir ekonomikos studentai sumanė atkurti barzdaskučių amatą ir įkūrė vienintelį tokį saloną Lietuvoje. Pavadinimas logiškas – „Barzdaskučiai”.

REKLAMA

Kaip teigia vaikinai, apie konkurentus sužinojo tik tada, kai išsinuomojo patalpas. Tai neišgąsdino, jaunieji amatininkai buvo įsitikinę, kad ras nišą šiame versle.

Klasika prieš rinkos reikalavimus

„Mes stengiamės orientuotis į klasiką. Net tinkamo barzdaskučio ieškojome gerus pusę metų“, – atskleidė „Barzdaskučių“ direktorius Kazimieras Norkus.

Lietuvio barzdaskučio taip ir neatsirado, taigi salone dirba barzdaskutys siras, kuris laisvu metu klientams gali paruošti kaljaną pagal Rytų receptus. Dar vienas barzdos skutimo meno žinovas su visa šeima atkeliaus iš Turkijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Visame pasaulyje egzistuoja barzdaskutyklos, o Lietuvoje neturime. Barzdos skutimo paslaugos teikiamos tik kai kuriuose plaukų kirpimo salonuose. Mūsų išskirtinumas ir yra tai, kad čia teikiamos paslaugos tik vyrams. Kai kurių kultūrų vyrams sunku suprasti, kaip toje pačioje patalpoje gali būti skutama barzda ir šalimais lakuojami nagai“, – spragą rinkoje pastebėjo „Barzdaskučių“ direktoriaus pavaduotojas Vilius Lėveris.

Čia naudojama tik „Taylor of Old Bond Street“ kosmetika bei skutimo įrankiai. Kompanija gyvuoja dar nuo Viktorijos laikų, taigi ir patys „Barzdaskučių“ įkūrėjai pripažįsta, kad tai yra brangi kosmetika, todėl jų paslaugos prieinamos ne kiekvienam barzdočiui. Salone laikomasi aukščiausių kokybės ir tradicijos reikalavimų, o kaina čia – ne pagrindinis veiksnys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėmėsys istorijai ir detalėms

Kalbant apie tradicijas, neįmoma nepastebėti specialios barzdaskučio kėdės. Kaip kalba įkūrėjai, tai buvo antroji problema.

„Dabartinei mūsų kėdei yra 103 metai, jos ieškojome pusę metų“, – pasakojo K. Norkus.

Atrestauruotos kėdės kaina gali siekti 22 tūkst. litų. Klasikinės kėdės buvo gaminamos iš masyvios keramikos ir metalo.

Kaip ir klasikiniuose barzdaskučių salonuose, čia bus teikiama ir batų valymo paslauga, tam jau ruošiamas senovinis avalynės šveitimo suolelis.

„Daug nesireklamavome, nes bandome veikti pagal klasikinį gyvos eilės principą, kai žmonės ateina ir laukdami eilėje bendrauja, rūko, geria viskį“, – pasakojo V. Lėveris.

REKLAMA

Vyriškas grožis ir ašaros

Visa barzdos skutimo procedūra gali užtrukti dvi valandas. Jos metu meistras itin aštriu peiliu skuta barzdą. Net nusičiaudėjus klientas gali būti rimtai sužeistas, tačiau abejonių dėl barzdaskučio profesionalumo sėdint kėdėje nekyla. Ant veido dedami karšti ir šalti rankšluosčiai. Procedūrą vainikuoja plaukų aplink ausis deginimas.

„Barzdaskučiuose“ atliekamas veido valymas, kurio metu su siūlu yra šalinami veido plaukai. Paslauga vyriška, bet ne vienas iš skausmo nubraukia ašarą. „Grožis reikalauja aukų“ , – nebe toks ir moteriškas posakis.

REKLAMA

Nuo veido sklindant santalo kvapui galvoje sukasi viena mintis. Tie laikai, kai garažai prie daugiabučių buvo vadinami vyrų karalyste, o vilniečiai pasirūpinti savo išvaizda eidavo į Pašilaičių balkonuose įrengtas kirpyklas, jau nustumti į istorijos paraštes. Nustumti klasiškai, jaunų vyrukų iniciatyva.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų