REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skrydis lėktuvu – pakankamai mistiškas potyris. Orlaiviai pasižymi itin sudėtingomis techninėmis savybėmis, o pilotai ir stiuardesės niekad nepasakoja apie tai, kas vyksta viduje, rašo businessinsider.com. Ko gero kelionės oru paslaptingumas verčia žmones tikėti įvairiausiais dalykais. Pateikiame 10 faktų apie lėktuvus, kurie iš tikrųjų tėra pramanai.

REKLAMA
REKLAMA

1. Skrydžio metu pavojinga atidaryti lėktuvo duris

Pasirodo, tai nėra pavojinga. Ir ne dėl to, kad jas atidarius nieko nenutiktų – tiesiog šiam veiksmui danguje prireiktų antžmogiškų galių. Tai galima paaiškinti dideliu slėgio skirtumu tarp išorės ir vidaus.

REKLAMA

„Pakartosiu, skrydžio metu neįmanoma atidaryti nei lėktuvo durų, nei avarinių išėjimų“, – pasakojo oro linijų pilotas ir žurnalo apie lėktuvus „Cockpit International“ autorius Patrickas Smithas.

Todėl neverta jaudinti, kad pakvaišęs keleivis atidaręs duris pražudys visus aplinkinius, rašo businessinsider.com.

2. Bet kokia skylė lėktuve išsiurbs aplinkinius lauk

P. Smithas pastebi, kad nors sprogmenų padaryta žala ar konstrukcijos įtrūkimai galėtų sukelti perdėm greitą dekompresijos procesą, maži įtrūkimai katastrofų nesukelia.

REKLAMA
REKLAMA

2006 metais, Aliaskos oro linijų lėktuve atsiradus 1,5 metro ilgio įtrūkimui fiuzeliažo konstrukcijoje, šis saugiai nusileido avariniu būdu. „Nedidelių plyšių atsiradimo metu tereikia sulaukti kol išsilygins slėgių skirtumai. Po to galima saugiai leistis, kaip ir rodo Aliaskos pavyzdys“, – rašė P. Smithas.

3. Dideliame aukštyje lengviau apgirstama

Šį mitą sugriovė pažintinio televizijos kanalo „Discovery“ laida „Mythbusters“. Vis dėlto slėgis lėktuvuose mažesnis nei jūros lygyje. Lėktuve deguonies kiek mažiau, todėl gali apsvaigti galva, tačiau tai neturi nieko bendra su didesniu alkoholio poveikiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Lėktuvai tualetų turinį išmeta dar būdami ore

Taip niekada nebuvo ir nebus. Per aviacijos istoriją pasitaikė ne vienas atvejis kuomet ant žemės fekalijomis aptaškyti žmonės skųsdavosi aviacijos direkcijoms, tačiau pilotams ištuštinti atliekų konteinerį ore neįmanoma fiziškai.

5. Nuleidus vandenį sėdint ant tualeto galima įstrigti

Užstrigti tikrai galima, tačiau tik tokiu atveju, jei savo kūnu tobulai uždengsite visą tualeto angą. Jau minėtos laidos „Mythbusters“ vedėjai bandė užstrigti ant lėktuvo tualeto, tačiau to padaryti jiems nepavyko net ir po didelių pastangų.

REKLAMA

6. Lėktuvo kabinose cirkuliuojantis oras padeda plisti ligoms

Kad ir kaip logiškai ši idėja skambėtų, lėktuvuose cirkuliuojantis oras pereina per aibes filtrų, kurie pašalina bakterijas ir ligas sukeliantį užkratą. Kompanija „Boeing“ tikina, kad filtrai nugalabija 95-99 proc. visų mikrobų, todėl užkrato plitimo tikimybė labai maža.

7. Saugos diržas avarijos atveju gali pakenkti

Businessinsider.com siūlo apie lėktuvuose įrengtus saugos diržus galvoti panašiai, kaip apie automobilių saugos priemones. Nors saugos diržas gali apsunkinti greitą pabėgimą iš avarijos vietos, jo atsisakymas padaro kur kas daugiau žalos, nei naudos.

REKLAMA

„Avarijos atveju, neprisisegus saugos diržo išlėktumėte iš savo vietos ir tikriausiai patirtumėte daugybinius sumušimus“, – pasakojo Skrydžių saugos fondo vadovas Kevenas Hiattas.

8. Pilotai riboja keleiviams tiekiamo deguonies kiekį

P. Smithas, paklaustas ką mano apie šį mitą atsakė, kad „tai yra visiškai nesąmoninga mintis.“ Piloto teigimu, deguonies kiekis priklauso nuo kabinos slėgio.

9. Deguonies kaukės lėktuvuose yra netikros ir skirtos nuraminti keleivius

Šis mitas tapo labai populiarus po kultinio filmo „Kovos klubas“, kuriame Brado Pitto įkūnijamas Tyleris Durdenas aiškindamas, kaip kontroliuojama visuomenė pareiškė, kad deguonies kaukės – tik akių dūmimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto slėgio pokyčiai kabinoje yra pakankamai dažnas reiškinys, kuris nebūtinai reiškia katastrofą. Praradus slėgį, deguonies tankis sumažėja iki lygio, esančio Everesto viršūnėje, todėl kvėpuoti beveik neįmanoma.

10. Orlaivio katastrofos išgyventi neįmanoma

JAV nacionalinės transportavimo tarnybos duomenimis, 95 proc. keleivių patekusių į nelaimingus atsitikimus išgyvena. Nelaimingu atsitikimu laikomas įvykis, kurio metu mirė arba buvo rimtai sužeistas bent vienas keleivis, rašo businessinsider.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų