REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką daryti, jei ilgai laukęs eilės pas gydytoją sužinai, kad nebesi draustas privalomuoju sveikatos draudimu, nors padarei viską, kaip reikalaujama? Dviejų vaikų mamai, apsilankiusiai pas stomatologą, buvo pareikšta, kad ji nedrausta. „Negi į Ligonių kasą vykau tik labas rytas pasakyti ir dukters gimimu pasidžiaugti?“ – stebisi šiaulietis dviejų vaikų tėvas.

REKLAMA
REKLAMA

Gerai, kad nenutiko nieko rimto „Pernai metų lapkričio 1 d. gimus antrai dukrai, išleidžiant iš gimdymo namų, buvo pasakyta nuvykti į Ligonių kasą, nes gali automatiškai nenueiti duomenys, kad auginame antrą vaiką. Gavęs dukros gimimo liudijimą, iškart taip ir padariau. Manęs paprašė žmonos paso. Patikino, kad viskas gerai, kad ji toliau drausta. Pasirodo, nieko nesutvarkė ir buvau nuvykęs į Ligonių kasą tik labas rytas pasakyti! Žmona, neseniai nuėjusi pas stomatologą, sužinojo esanti nedrausta“, – pasakojo šiaulietis dviejų dukrų tėvas Deividas B.

REKLAMA

Pasirodo, žmonos draustumas galiojo tik tol, kol pirmajai dukrai suėjo aštuoneri metai – iki pernai metų gruodžio 30-osios. „Nuo tos dienos ji nebebuvo drausta. Šiukšlių išvežimą administruojanti įstaiga iškart mato, kad vaikas gimė, tad ima siųsti sąskaitas, o čia? Gerai, kad per tą laiką nieko rimto nenutiko. Žmona dėl iškritusios plombos ir skaudančio danties iš naujo turės laukti eilės pas stomatologą. Nuvykus į Ligonių kasą, vienintelis atsakymas buvo: „Nežinau, kaip čia taip galėjo nutikti…“ Jokio kito paaiškinimo. Jiems sistema net nerodė, kad turime antrą vaiką“, – pasakojo Deividas B.

REKLAMA
REKLAMA

Galimai ne visiškai išsiaiškino situaciją

Dalia Miniauskienė, Šiaulių teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja, teigia tiksliai identifikuoti situacijos negalinti dėl seniai (2012 m.) įvykusio įvykio. „Duomenys nepateikiami automatiškai. Gyventojas teigia, kad nuvykęs į Ligonių kasą pateikė žmonos pasą. Šiuo atveju, kai draudžiamas vienas iš tėvų, auginantis mažamečius vaikus, Ligonių kasai privaloma pateikti tėvų asmens dokumentus ir vaikų gimimo liudijimų originalus. Nėra pasitaikę atvejų, kad, pateikus reikalingus dokumentus, vienam iš tėvų nebūtų patvirtintas draustumas“, – sako ji ir daro prielaidą, kad galbūt netiksliai buvo suformuluotas klausimas, pateikta ne visa informacija Ligonių kasų darbuotojai ar buvo pateikti ne visi reikalingi dokumentai, todėl Ligonių kasos darbuotoja galimai ne visiškai išsiaiškino situaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norime paaiškinti, kad automatiškai vienas iš tėvų nėra draudžiamas, o draustumas sutvarkomas tik tėvams atvykus į Ligonių kasą ir pateikus minėtus dokumentus. Automatiniu būdu į draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registrą patenka tik vaiko duomenys, kai jis gauna gimimo liudijimą, o vienam iš tėvų, pageidaujančiam būti apdraustam, reikia dėl savo draustumo statuso patvirtinimo kreiptis į Ligonių kasą. Įvykis aptartas su Gyventojų aptarnavimo skyriaus darbuotojais“, – sakė ji ir apgailestavo dėl nutikusios situacijos.

REKLAMA

Dėl tam tikrų kliūčių duomenys gali nepatekti

Skyriaus vedėjos teigimu, visi gyventojai turėtų būti drausti privalomuoju sveikatos draudimu, tik yra kategorijos gyventojų, kuriuos draudžia valstybė ir, jei jie nevykdo jokios veiklos, mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokų nereikia. Pasitaiko atvejų, kad duomenys apie tokius asmenis dėl tam tikrų kliūčių nepatenka į Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registrą, pavyzdžiui, 2013 m. pirmąjį pusmetį tokių atvejų buvo 0,5 proc. Dažniausiai tai socialinės pašalpos gavėjai, slaugantys neįgaliuosius, nedarbingus asmenis arba asmenis, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, taip pat asmenys, teisės aktų nustatyta tvarka pripažinti neįgaliaisiais, todėl minėtiems asmenims reikėtų pasidomėti sveikatos draudimu.

REKLAMA

„Sužinoti, ar esate draustas, galima bendruoju informacijos telefonu 8~700 888 88, Valstybinės ligonių kasos tinklalapyje www.vlk.lt, Šiaulių teritorinės ligonių kasos interneto svetainės www.siauliutlk.lt skyrelyje „Pasitikrinkite savo draustumą privalomuoju sveikatos draudimu“. Savo draustumą galima pasitikrinti ir per elektroninę bankininkystę, prisijungus prie Ligonių kasų viešųjų el. paslaugų“, – patarė D. Miniauskienė.

Paaiškėjus, kad asmuo yra nedraustas, reikia atvykti į arčiausiai esančią ligonių kasą ar jos atstovą savivaldybėje, kur, pateikus savo asmens dokumentą ir kitus reikalingus dokumentus, bus suteikta informacija ir, jei gyventojas priklausys įstatyme nurodytoms kategorijoms, duomenys į Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registrą bus suvesti rankomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų