REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Šiaulių AVMI) informuoja, kad vykdant projektą „Grynieji kasoje“ Šiaulių AVMI specialistai kartu su Lietuvos metrologijos inspekcijos Šiaulių apskrities skyriaus inspektoriais patikrino septynias Šiaulių apskrityje naftos produktais prekiaujančias įmones. Daugiau nei 36 tūkst. litų trūko dviejų degalinių kasose. Vienoje degalinių nustatytas kuro perteklius, už ką įmonės vadovui teismas skyrė 800 litų baudą bei konfiskavo 598 litrus kuro.

REKLAMA
REKLAMA

Vykdant projektą septyniose naftos produktais prekiaujančiose įmonėse atlikti kontroliniai pirkimai, suskaičiuoti grynieji pinigai, laikomi elektroninių kasos aparatų kasose bei kasos operacijų atlikimo vietose. Dviejose degalinėse nustatyti grynųjų pinigų neatitikimai: vienoje trūko daugiau nei 24 tūkst., kitoje – daugiau nei 12,5 tūkst. litų.

REKLAMA

Atlikus kuro degalinių talpyklose laikomų degalų inventorizacijas nustatyta, kad vienoje jų, net įvertinus leistinas matavimo paklaidas, yra kuro daugiau, nei patikrinimo metu apskaityta. Už tai teismo nutarimu įmonės vadovui skirta 800 Lt bauda su 600 l kuro konfiskavimu.

Nustatytos ir dvi degalinės, kuriose eksploatuotos kuro kolonėlės su pažeistomis VMI plombomis, o vienoje jų rasta ir nelegaliai dirbanti buhalterė, kuri pildė kasos išlaidų orderius, registravo visas ūkines operacijas ūkinių operacijų žurnale. Vėliau už šį pažeidimą įmonės savininkė teismo nubausta 200 litų bauda.

REKLAMA
REKLAMA

Tikrindami šias degalines mokesčių specialistai sužinojo ir apie degalinę, kurioje neva pardavinėjamas žymėtas dyzelinis kuras gyventojams, neturintiems teisės jo įsigyti, o apskaitos dokumentai klastojami. Papildomai patikrinus ir šią degalinę, surinkta medžiaga dėl galimai nusikalstamos bendrovės veikos perduota Šiaulių apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, kur pradėtas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje.

„Pagal VMI projektą „Grynieji kasoje“, ypatingą dėmesį skirdami grynųjų pinigų judėjimui, tikrinome degalines, – sako Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė, atkreipdama dėmesį į tai, jog žiūrima ne tik į pinigų apskaitymą įmonės kasoje ir prekybos vietose, bet ir domimasi piniginių lėšų išdavimu įmonės atskaitingiems asmenims – darbuotojams, įmonės vardu atsiskaitantiems už prekes ar paslaugas – bei jų panaudojimu pagal paskirtį. – Be su pinigų apskaita susijusių pažeidimų nustatyta nemažai ir kitų mokestinių pažeidimų, surašyti 9 administracinių teisės pažeidimų protokolai, dėl vienos degalinės veiklos informacija perduota policijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, ydingos praktikos atvejų išaiškinimas leidžia pamatyti ir kitą mokesčių mokėtojų pusę. Vieni linkę trūkumus taisyti ir bendradarbiauja su mokesčių administratoriumi, kitiems tenka taikyti griežtas kontrolės priemones. Projektas tęsiasi, ir šiuo metu tikrinamos metalo supirktuvės, kurių trims jau duoti nurodymai atsiskaityti negrynaisiais pinigais.“

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų