REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalti orai kėsinasi į pinigines

Staiga atvėsus jau arti riba, kai galima skelbti šildymo sezono pradžią. Daugiabučiai tam parengti, tačiau neaišku, ar žmonės norės taip anksti pradėti šildytis. Tuo labiau kad skolos šilumos tiekėjams, nors per vasarą sumažėjo, yra milijoninės.

REKLAMA
REKLAMA

Riba čia pat

Kol kas nė vieno miesto daugiabučio gyventojai nėra pareiškę noro pradėti šildymo sezoną. Tai jie gali padaryti, jei gautas daugumos pritarimas, tačiau kompensacijos būtų mokamos tik nuo oficialios šildymo sezono pradžios. Jį skelbia savivaldybė.

REKLAMA

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vedėjas Antanas Karalevičius „Sekundei“ teigė, kad jau kitos savaitės pradžioje bus sprendžiama, ar pradėti šildymo sezoną. O štai rajono savivaldybė nusprendė šildymą įjungti jau nuo pirmadienio.

„Kaip niekada anksti, bet ką darysi“, – apgailestavo rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitalijus Žiurlys.

Sinoptikai kitą savaitę didesnės šilumos nežada.

Pasak Panevėžio hidrometeorologijos stoties viršininko Rimanto Andrašiūno, aukščiausia prognozuojama temperatūra savaitgalį – 11 laipsnių šilumos. Šildymo sezonas skelbiamas, kai vidutinė trijų parų oro temperatūra siekia mažiau nei 10 laipsnių šilumos.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio hidrometeorologijos stoties duomenimis, rugsėjo 23 dieną vidutinė paros temperatūra buvo 10,8 laipsnio šilumos, 24-ąją – 10,2, o 25-ąją – 6,6, o 26-ąją – 5,5 laipsnio šilumos. Rusijos sostinėje Maskvoje šią savaitę jau snigo. R. Andrašiūno manymu, dabar pereinamasis laikotarpis, tad gali būti visko – naktis šalta, dieną užkaitins saulutė, ir paros vidutinė temperatūra nebus žema. Dangus gali ir truputį sniego paberti.

Pasirengę visi

„Panevėžio būsto“ direktorės pavaduotojas Renaldas Januška teigė, kad visi jų bendrovės prižiūrimi daugiabučiai parengti šildymo sezonui. Pasak jo, kada gyventojai nori jungti šildymą, priklauso nuo temperatūros. „Jei staiga atšąla ir šaltis laikosi, daugelis pageidauja gyventi šilčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau yra ir tokių, kurie tvirtina galintys pakentėti“, – tvirtino įmonės atstovas.

Tų, kurie nenori šiltai gyventi nuo pat šildymo sezono pradžios, nebūna daug – iki dešimties procentų. Viskas priklauso nuo metų. Dažniausiai kenčiama iki lapkričio 1 dienos, tačiau dar labiau atvėsus, apsigalvojama ir paprašoma šilumos anksčiau. R. Januškos teigimu, šiuo metu nė vieno daugiabučio žmonės nėra pareiškę noro šildytis.

Iš Panevėžio butų ūkio prižiūrimų 490 daugiabučių, kol kas tik trijuose negalima jungti šildymo – reikia pakeisti šilumokaičius. Tačiau šie darbai ilgai netruks. Įmonės direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Žukauskas abejojo, ar taip anksti bus pradėtas šildymo sezonas – veikiausiai orai vėl sušils.

REKLAMA

Greičiau šiltai gyventi paprastai nori gaunantieji kompensacijas. V. Žukausko manymu, paskelbus šildymo sezoną, kaip visada, bus ir tokių, kurie pageidaus kuo vėliau šildytis ir taip atidėti mokėjimą už šildymą. Pasak pavaduotojo, kai statinys labai atšaldomas, jam sušildyti reikia labai daug energijos.

Tad atidėti šildymo sezoną – ne išeitis. Panevėžyje labai daug modernizuotų namų, sušilus orams juose automatiškai nutraukiamas šildymas, atvėsus parametrai atkuriami. V. Žukauskas apgailestavo, kad ne visi tai supranta.

REKLAMA

„Kai kambariuose šalta, pasiligojusieji vaistams išleidžia daugiau, nei mokėtų už šildymą“, – stebisi žmonių logika įmonės atstovas.

Nuspręs patys

Žemaičių gatvės 12-ojo daugiabučio bendrijos pirmininkė Irena Jasiūnienė sako, kad kasmet atvėsus orams apklausiami namo gyventojai – jungti šildymą ar dar ne. Paprastai neskubama, nes oras atšąla, o vėliau vėl sulaukiama šiltesnių dienų.

„Patys įvertinsime, reikia ar nereikia šildyti“, – sako pirmininkė.

Pirmininkės teigimu, žmonės nenori gyventi šaltai ir prireikus šildyti ginčų nebūna – susitariama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne vienas šio namo gyventojas įsitikino, kad pridrėkus sienoms vėliau reikia daugiau šildyti. Daugiabutis jau dvejus metus renovuotas. Tai, pasak I. Jasiūnienės, pasiteisino – net ir atvėsus orams ilgiau gyvenama šiltai nei iki renovavimo.

Pradės mažesne kaina

„Panevėžio energijos“ atstovė spaudai Daiva Paulauskienė tvirtino, kad kol kas gyventojai nepareiškė noro šildytis, bet įmonė pasirengusi pradėti šildymo sezoną.

Tiesa, skolų už praėjusį sezoną taip ir neatsikratyta. Rugsėjo 1 dienos duomenimis, bendra Panevėžio vartotojų skola šilumos tiekėjams buvo 10,9 mln. litų, iš jų 5,8 mln. litų buvo skolingi gyventojai, o vietos biudžetas – 2,3 mln. litų. Per vasarą skola kiek sumažėjo. Pasibaigus šildymo sezonui gegužės 1 dieną gyventojai buvo skolingi 6,9 mln. litų.

REKLAMA

D. Paulauskienės teigimu, šis šildymo sezonas bus pradėtas mažesnėmis šildymo kainomis. Nuo spalio šilumos kaina mažėja 5,1 procento. Gyventojai mokės 22,04 cento už kilovatvalandę (su PVM). Tai 14 procentų mažiau nei praėjusių metų šildymo sezono pradžioje.

Pernai šildymo sezonas pradėtas spalio 10–11 dienomis, o užpernai – spalio 17–18 dienomis.

 

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų