REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skaitytojo naujiena: jums dėl banko sąskaitos skambina FNTT

Vilnietė bandė susisiekti su FNTT, tačiau niekas neatsakė, nes įstaiga dirba tik iki 16:30

Apie telefoninių sukčių strategijas, aukas ir grobius rašoma jau kelerius metus, tačiau naujų nukentėjusiųjų vis atsiranda. Pagrindinė to priežastis – sukčių tobulinamos strategijos ir melagingos istorijos. Balsas.lt redakcija penktadienio rytą gavo skaitytojos laišką apie tai, kaip jos šeimos sąskaitas ''tikrino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba''.

Su redakcija susisiekusi jauna vilnietė pasakojo, kad skambučio į laidinį telefoną sulaukė prieš 18 valandą vakaro. „Telefono ragelį pakėlė močiutė ir netrukus perdavė jį man. Ji išsigandusi sakė, kad kažkas nutiko su mūsų finansais. Paėmusi ragelį skambinantįjį paprašiau prisistatyti. Man buvo atsakyta, jog kalbu su Finansinių nusikaltimų tarnybos direktoriaus pavaduotoju Šarūnu Rameikiu. Kadangi dirbau su kompiuteriu tuojau suvedžiau duomenis ir paieškos rezultatai informaciją patvirtino. Tada pajutau, kad tirpsta rankos“, - pasakojo mergina.

Tačiau nusprendusi išsiaiškinti, kas nutiko ir prisiminusi sukčių istorijas, ji ėmė klausinėti skambinantįjį ir bandė įvertinti situaciją. “Skambinimo priežastį man įvardino kaip neteisėtos operacijos iš mano banko sąskaitos atlikimą. Pasak vyriškio, buvo atliktas 3000 litų pervedimas naudojant mano internetinio banko svetainę ir banko sąskaitą. Tada manęs paprašė duoti sutikimą užšaldyti arba užblokuoti panaudotąją banko sąskaitą. Įdomiausia tai, kad močiutei pakėlus ragelį pagal pasakytą pavardę buvo kalbama apie ją arba mano mamą, o vėliau pokalbis pasisuko tarsi apie mane”, - stiprėjančius įtarimus dėstė potenciali auka.

REKLAMA
REKLAMA

„Tada ėmiau prašyti įrodymų ir klausti, kodėl mano elektroninės bankininkystės sistema to nerodo. Buvo atsakyta, kad tai slapta informacija. Tada pasakiau, kad nesutinku užšaldyti sąskaitos, kadangi man tai kels nepatogumų, bet galiu rytoj pat atvykti į FNTT pasikalbėti ir pati įvertinti jų turimus įrodymus. Į tai buvo atsakyta, jog ryt to padaryti neįmanoma, kadangi jie bus išvykę...”

REKLAMA

Supratusi, kad tikrai kalba su sukčiumi, mergina aiškina bandžiusi išsiaiškinti apie kurio banko kurią sąskaitą kalbama.

„Klausiau, apie kurią sąskaitą kuriame banke kalbama, tačiau aiškaus atsakymo neišgirdau. Atsisakius užšaldyti sąskaitą buvo pareikšta, kad tuomet aš prisiimu atsakomybę, jei iš mano sąskaitos buvo įvykdytas dar koks nors nusikaltimas. Tuo pokalbis ir baigėsi.”

Vilnietė teigė paskui dar porą kartų patikrinusi banko sąskaitas, pakalbėjusi su banko vadybininke, bandė susisiekti su FNTT, tačiau niekas neatsakė, nes įstaiga dirba tik iki 16:30. „Logiškai vertinant, tokia situacija negalima, nes tikrai mažai tikėtina, kad tokio aukšto rango pareigūnas skambintų dėl 3000 litų sumos pervedimo. Be to, buvo paminėta, kad aš ne pirmoji, kurios sąskaita pasinaudojama – tokių asmenų yra dešimtys. Taigi, verta abejoti, ar tikrai toms kelioms dešimtims „nukentėjusiųjų“ tikrai skambina tarnybos vadovai”, - analizavo situaciją mergina.

REKLAMA
REKLAMA

Ji akcentavo, kad tai tikrai nemaloni patirtis. „Suvoki, kad situacija mažai tikėtina. Pasiskaičius FNTT puslapį pasidaro aišku, kad tokias funkcijas atlieka visai kitokio rango asmenys. Be to, juk tai vos ne vieninteliai vieši kontaktai, kurių panaudojimo ir reiktų tikėtis. Tačiau man tai visiškai aišku po tokių tikrinimų, o štai močiutei dabar širdį skauda, ji bijo ir nežino ką daryti. Nesistebiu, kad žmonės patiki tokiais skambučiais”,- dėstė vilnietė.

Balsas.lt primena, kad FNTT puslapyje skelbiama informacija, kad sukčiai prisistato tarnybos atstovais ir kaip reiktų reaguoti susidūrus su tokiu atveju.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba įspėja Lietuvos gyventojus nepasitikėti melagingais skambučiais ir neatskleisti savo asmens bei banko sąskaitos duomenų asmenims, prašantiems tokių duomenų Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vardu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Informuojame, kad FNTT pareigūnai neskambina gyventojams dėl neva per jų turimas sąskaitas plaunamų pinigai ir niekada neprašo padiktuoti elektroninės bankininkystės kodus.

FNTT primygtinai rekomenduoja, sulaukus panašaus pobūdžio skambučių, jokiu būdu nesuteikti prašomos informacijos, o apie skambutį pranešti artimiausiam policijos komisariatui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų