REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministerija parengė Pelno mokesčio įstatymo pataisų projektą, kuriuo siūlo keisti galiojančią mokestinių nuostolių perkėlimo tvarką.

Finansų ministerija parengė Pelno mokesčio įstatymo pataisų projektą, kuriuo siūlo keisti galiojančią mokestinių nuostolių perkėlimo tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal pateiktas pataisas įmonėms bus leista ankstesnių laikotarpių sukauptais mokestiniais nuostoliais sumažinti ne daugiau kaip 50 proc. mokestinio laikotarpio apmokestinamojo pelno. Šiuo metu galiojantis įstatymas leidžia sukauptais nuotoliais mažinti iki 100 proc. apmokestinamojo pelno.

REKLAMA

Finansų ministerija pabrėžia, kad ir toliau siūloma neriboti mokestinių nuostolių perkėlimo termino. Tai reiškia, kad visus patirtus nuostolius įmonės galės ir toliau dengti uždirbtu pelnu, tik per ilgesnį laikotarpį. Be to, įmonių grupėms priklausančios bendrovės ir ateityje galės perdavinės juos viena kitai.

„Daugumos mokesčių mokėtojų ir valstybės atžvilgiu tai būtų teisinga ir sąžininga, nes galiojanti nuostolių perkėlimo tvarka Lietuvoje yra nepamatuotai plati. Tai akivaizdu, palyginus mūsų ir kitų valstybių praktiką“,- komentuoja finansų ministro patarėja Violeta Latvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministerija atkreipia dėmesį, kad likusiai 50 proc. pelno daliai gali būti pritaikyta lengvata investicijoms į esminį technologinį atsinaujinimą. Tai ypač svarbu veiklą pradėjusioms ir investicinius projektus įgyvendinančioms įmonėms.

Pakeistas įstatymas būtų pradėtas taikyti tik nuo 2014 metų apmokestinamajam pelnui, taigi realiai pagal naują tvarką mokestį reikės mokėti tik 2015 metais. Pakeitimai nebus taikomi smulkioms ir vidutinėms įmonėms, kuriose darbuotojų skaičius neviršija 10, mokestinio laikotarpio pajamos – ne didesnės nei 1 mln. litų ir joms taikomas 5 proc. pelno mokesčio tarifas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parengti pakeitimai atitinka plačiai taikomą tarptautinę praktiką. Neribotai mokestinius nuostolius atskaityti leidžia tik kelios valstybės, tuo tarpu kitos tokiems perkėlimams nustačiusios tam tikras ribas. Pavyzdžiui, Lenkija nuostoliais dengti pelną leidžia 5 metus, o Prancūzija, Vokietija, Danija, Italija, Austrija, Portugalija, Vengrija, Slovėnija – tam tikrą apmokestinamojo pelno dalį.

Todėl, Finansų ministerijos nuomone, įvertinus tai, kad Lietuvoje taikomi pelno mokesčio tarifai yra vieni mažiausių Europos Sąjungoje, taikomos svarios lengvatos į technologinį atsinaujinimą ir mokslinius tyrimus investuojančioms įmonėms, taip pat tai, kad mokestinių nuostolių perkėlimas neribojamas laike, Lietuvos pelno mokesčio apskaičiavimo sistema yra ir išliks palanki bei konkurencinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų