REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų spalio 14-18 dienomis Kauno technologijos universitete (KTU) bus rengiamas intensyvus mokymų kursas, kurio tikslas – žmogiškųjų išteklių plėtra branduoliniame sektoriuje Lietuvoje, sakoma universiteto pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Kursai organizuojami drauge su „Hitachi“ ir Tokijo Technologijos institutu. Apmokymus ves lektoriai iš abiejų organizacijų. Nors kursai rengiami KTU, tačiau jie nėra skirti tik šios mokymo įstaigos studentams ar dėstytojams. Planuojama, jog kursuose dalyvaus apie 50 studentų, kurie specializuojasi branduolinės energetikos srityje, ir mokslininkai iš kitų institucijų, kurie dirba branduolinės pramonės srityje.

REKLAMA

Branduolinė energetika ir Visagino atominė elektrinė išlieka svarbia alternatyva Lietuvoje ir Baltijos regione, kaip Baltijos valstybes vienijanti ir energetinį saugumą užtikrinanti priemonė. Universitetų uždavinys yra paruošti reikiamą kiekį branduolinės fizikos, branduolinės energetikos, spinduliuotės dozimetrijos specialistų“, – teigia KTU Fizikos katedros lektorius Gediminas Adlys.

Tai, kad Lietuvai yra reikalingi branduolinės inžinerijos specialistai antrina ir KTU Energetikos technologijų instituto direktorius, prof. habil. dr. Jonas Gylys: „Tokia valstybė kaip Austrija, kuri kategoriškai pasisako prieš branduolinę energetiką, rengia šios srities specialistus. Kodėl? Todėl, kad tokių specialistų reikia ne tik valdant branduolinę jėgainę, branduolinius reaktorius, bet jų reikia ir reguliavimo institucijose. Lietuvos mastu kalbant – Valstybinėje atominės energetikos saugos inspekcijoje, Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūroje, galų gale – pačioje Energetikos ministerijoje ar užsienio tyrimų institutuose.“

REKLAMA
REKLAMA

Jau antrą dešimtmetį KTU bendradarbiauja su Japonijos mokslininkais, kartu rengia seminarus branduolinės energetikos ir branduolinės saugos klausimais. Šiuo metu intensyvėja ir bendradarbiavimas su Tokijo technologijos institutu. Taip pat užmegzti ryšiai su pasaulyje pirmaujančia elektronikos įmone „Hitachi“.

Lietuva – pirmoji šalis Europoje, kurioje bus vykdomi „Hitachi“ ir Tokijo technologijų instituto organizuojami kursai, skirti ugdyti patyrusius branduolinės energetiko inžinierius, kurių ateityje prireiks Baltijos šalyse, sakoma pranešime.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų