REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Drąsos kelio“  frakcija išplatino pareiškimą, kuriame pareiškė savo poziciją dėl N. Venckienės apkaltos proceso Seime.

Pranešime spaudai teigiama, kad „šiandien Drąsos kelio frakcija kreipėsi į Seimo pirmininką Vytą Gedvilą ir Seimo valdybą bei klausė, kodėl bandoma įtraukti visą Seimą į antikonstitucinį procesą, taip dangstant prokuratūros neveiksnumą? Kodėl, policijai nustačius Seimo narės N. Venckienės gyvenamąją vietą, prokuratūra iki šiol nesikreipia dėl jos ekstradicijos? Kas garantuos, kad atėmus iš N. Venckienės Seimo nario mandatą visos skambiai prieš ją pradėtos bylos nebus tyliai numarintos – juk tokiu darbo stiliumi pasižymi mūsų prokuratūra?

Kaip Seimo vadovybė ruošiasi informuoti Seimo narę apie jos apkaltos procedūros pradžią, jei to nesugeba padaryti net prokuratūra?

REKLAMA
REKLAMA

„Drąsos kelio“ frakcija ragina Seimo vadovybę nebekurti naujų sąlygų į dar vieną neteisingą N.Venckienės teismą – apkaltos procedūrą, nesant galimybės jai dalyvauti, o Seimo nutarimu paraginti prokuratūrą greičiau spręsti N.Venckienės ekstradicijos klausimą ir taip atverti kelią bešališkam teisingumui.

REKLAMA

„Generalinis prokuroras D.Valys, kreipęsis į Seimą dėl N. Venckienės neliečiamybės panaikinimo, tvirtino turįs rimtų įrodymų, kad Seimo narė N. Venckienė padarė nusikaltimus pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Atkreipiame dėmesį, kad visi šie tariami nusikaltimai nėra sunkaus pobūdžio ir susiję tik su garsiąja pedofilijos byla, kurios netinkamą tyrimą, neatliekant netgi būtiniausių procesinių veiksmų, dar anos kadencijos Seime konstatavo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas“, – rašoma „Drąsos kelio“ frakcijos pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors prokuratūra neteisėtai, pamindama parlamentinės demokratijos principus, atsisakė Seimui pateikti įrodymus dėl Seimo narei inkriminuojamų kaltinimų, 80 Seimo narių patikėjo Generaliniu prokuroru, atėmė Seimo narės N. Venckienės imunitetą, tvirtindami, kad N. Venckienės ir prokuratūros ginčą turi spręsti ne Seimas, o teismas.

Apgailestaujame, kad šie Seimo nariai neišgirdo Konstitucijos kūrėjų K. Motiekos, Z. Šličytės, N. Rasimo ir kitų žinomų teisininkų bei žmogaus teisių gynėjų pareiškimų, jog pagal tarptautinę teisės praktiką po aukščiausio teisėjų bendruomenės pareigūno – Teisėjų tarybos pirmininko ir Aukščiausiojo Teismo pirmininko G.Kryževičiaus – itin neigiamo viešo pasisakymo N. Venckienės atžvilgiu, ji prarado Lietuvos Respublikos Konstitucijoje numatytą galimybę į nešališką teismą Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Supratusi, kad po viešo Teisėjų tarybos pirmininko G.Kryževičiaus nuosprendžio ir prokuratūros atsisakymo pateikti Seimui jos tariamus nusikaltimus liudijantį vaizdo įrašą, Seimo narė N.Venckienė prarado galimybę į teisingą teismą Lietuvoje, todėl pasitraukė į užsienį ir paskelbė laukianti Lietuvos prašymo jos ekstradicijai, taip bandydama šį teisinį ginčą spręsti pagal tarptautinę teisės praktiką.

Lietuvos policijos generalinis komisaras S. Skvernelis ne kartą pareiškė, kad N. Venckienės gyvenamoji vieta jau seniai yra nustatyta. Todėl mums nesuvokiama, kodėl Generalinė prokuratūra, Seimui tvirtinusi turinti nepaneigiamų N. Venckienės kaltės įrodymų, iki šiol nesikreipia dėl jos ekstradicijos? Gal vis dėlto ji tų nepaneigiamų įrodymų neturi ir tiesiog bijo, jog tie įrodymai neatlaikys tikros teisinės Vakarų valstybės egzamino? Gal atėmus N.Venckienei Seimo nario mandatą visos skambiai prieš ją pradėtos bylos bus tyliai numarintos – ar ne tokiu darbo stiliumi pasižymi mūsų prokuratūra?

REKLAMA

Todėl mes klausiame Jūsų, Seimo pirmininke: kodėl į šį sudėtingą ir Lietuvos teisinei raidai svarbų ginčą bandoma įvelti Seimą? Kodėl apkaltos procesu bandoma dangstyti prokuratūros neveiksnumą? Kodėl šį ypatingą teisinį atvejį bandoma pateikti, kaip eilinio darbuotojo nenorą lankytis darbe?

Kodėl taip skubama žūtbūt surengti N.Venckienei politinę apkaltą, Seimo teisininkams nurodoma ieškoti įstatymo landų, kurios leistų pažeisti esminį teisingumo principą – kaltinamojo galimybę apsiginti? Kaip Seimo vadovybė informuos Seimo narę apie tokios procedūros pradžią, jei to nesugeba padaryti net prokuratūra?

Jei apkaltos procesas būtų vykdomas net nepranešus kaltinamajam, tai būtų dar vienas antikonstitucinis veiksmas prieš N.Venckienę. Pirmi antikonstituciniai veiksmai buvo atlikti 2012 gegužės 17, kai prieš teisėją be Seimo sutikimo ir prieš jos globojamą mergaitę buvo panaudota neteisėta jėga – šį akivaizdų filmuotą įrodymą prokuratūra ir išsigando parodyti Seimui.

REKLAMA

Kas iš Seimo vadovybės prisiims asmeninę atsakomybę, kai šįkart į antikonstitucinę veiklą bus įtrauktas visas Seimas?

Mes dar kartą primename: šią išskirtinę koliziją sukūrė Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir prokuratūra, todėl teisėsauga ją ir turi pirmiausia išspręsti – teisinei valstybei privalomu būdu.

Mes raginame Seimo pirmininką V.Gedvilą ir Seimo valdybą nepasiduoti įtikinėjimams bei provokacijoms ir nebekurti naujų sąlygų į dar vieną neteisingą N. Venckienės teismą – apkaltos procedūrą, nesant galimybės jai dalyvauti. Ta pačia proga kviečiame Seimo nutarimu paraginti prokuratūrą greičiau spręsti N. Venckienės ekstradicijos klausimą ir taip atverti kelią bešališkam teisingumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei kita valstybė išduos Lietuvai N.Venckienę, tuomet ji pati galės dalyvauti apkaltos procedūroje ir gintis dėl jai metamų kaltinimų. Jei kita valstybė neišduos N.Venckienės dėl jai mestų kaltinimų nepagrįstumo, Seimas galės įvertinti Lietuvos teisėsaugos darbo kokybę ir jam nepateiktų įrodymų patikimumą, - rašoma „Drąsos kelio“ kreipimesi į Seimo Pirmininką ir Seimo valdybą."

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų