REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Į „Šiaulių naujienų“ redakciją kreipėsi šiaulietė, kuri piktinosi, jog Šiaulių Dainų progimnazijos teritorijoje yra apleista vieta, kurioje anksčiau buvo įrengti atrakcionai. Tiesa, dabar likę tik jų likučiai, kurie slepiasi po aukštomis žolėmis. Moteris tikino, kad mokiniai pertraukų metu eina ten žaisti. Šiaulietė baiminosi, kad vaikai šioje teritorijoje gali ne tik prisigaudyti erkių, bet ir susižeisti.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybei reikia nelaimės?

„Šalia mokyklos yra didžiuliai betoniniai luitai. Kas baisiausia – jie smarkiai užžėlę žolėmis. Išleidžia tėvai vaikus į mokyklą ir nežino, ar jie sveiki, gyvi grįš. Juk pedagogai nespės kiekvieno vaiko sužiūrėti. Niekaip nesuprantu, nejaugi reikia, kad perkūnas trenktų, jog mužikas persižegnotų? Nejaugi Savivaldybei reikia nelaimės, kad imtųsi veiksmų, kad eilinį kartą netektų minti teismų slenksčio? Žinoma, gal ir ne visi tėvai bylinėsis. Vieni papūs žaizdą, jei ji negili, ir paliks viską, kaip yra... Vis tik manau, kad valdžios atstovai turėtų susirūpinti šia problema. Bent jau aptvertų teritoriją ar dar kažką sugalvotų”, – svarstė šiaulietė.

REKLAMA

Nesulaukė bendruomenės palaikymo

Tuo metu Šiaulių Dainų progimnazijos direktorius Viktoras Varanavičius tikino, kad šią problemą žino, tačiau nėra sulaukęs nei vieno skundo dėl šalia mokyklos esančių betoninių luitų. „Ta aikštelė čia stovi jau seniai. Ją šiek tiek aptvarkė, bet jau kuris laikas ji stovi visiškai neprižiūrima, apžėlusi. Šią problemą pats puikiai suprantu, todėl dar pernai, kai buvau paskirtas Šiaulių miesto savivaldybės atstovu Dainų ir Gytarių vietos bendruomenių taryboms koordinuoti, kai gavome apie 76 tūkst. litų finansavimą, siūliau bendruomenėms spręsti šį klausimą. Tada aiškinau jiems, kad jeigu Savivaldybė neranda lėšų nei sutvarkyti, nei prižiūrėti tiems betono luitams, reikia patiems imtis veiksmų ir aikštelę išgriauti, išlyginti, apsodinti žole, kad ji taptų saugi. Tačiau nebuvau išgirstas bendruomenės narių. Jie šito nepadarė, pasiėmė kitas veiklas – vaikų žaidimų aikšteles, pirko garso aparatūrą ir pan. Aš buvau prieš, bet vienas lauke juk ne karys. Šiemet man vėl siūlė būti Savivaldybės atstovu, tačiau atsisakiau, nes visą vasaros laiką užėmė mokyklos renovacija. Iš kitos pusės ten šiek tiek politizuoti dalykai, kurie man nepatiko. Aš mačiau, kad bergždžias reikalas įrodyti, kaip teisingai panaudoti gaunamas lėšas”, – karčia patirtimi dalijosi V. Varanavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Valdžia bandė „nusiplauti rankas“

Šiaulių Dainų progimnazijos direktorius pasakojo, kad prieš penkerius ar šešerius metus Šiaulių miesto savivaldybė norėjo įpareigoti mokyklą prižiūrėti šią teritoriją. „Žinoma, nesutikau. Tik paklausiau, kaip mums reikėtų verstis, kai metai iš metų yra mažinamas finansavimas ir didesnių lėšų nenumatoma skirti net ateityje. Ir taip gyvename susiveržę diržus, kam dar prisiimti tas aikšteles? Atsiprašau, bet mes tikrai nesame ta institucija, kuri turėtų imtis papildomų funkcijų, kurių Savivaldybė galbūt kartais neatlieka. Mums yra pavestas švietimas. Ir taip yra pakankamai tų funkcijų primesta, kurios yra daugiau nei švietimas“, – teigė V. Varanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokyklos vadovas įsitikinęs, kad šią problemą turi spręsti miesto valdžia. „Infrastruktūros skyrius turi domėtis tuo klausimu. Kažkada buvo svarstyta, kad šioje teritorijoje pastatys vaikų žaidimų aikštelę. Tiesa, jos naudingumu aš abejoju, nes šalia stovi vos keli daugiabučiai namai. Iš kitų kiemų vaikų nelabai prisiviliosi. Geriau tokią aikštelę kurti tarp kitų namų, tinkamesnėje vietoje, kur tikrai susirinktų daugiau vaikų. O ta probleminė betoninių luitų aikštelė, mano nuomone, turėtų būti nugriauta ir apsėta žole. Ir galų gale reikėtų nuspręsti, kas tą teritoriją prižiūri. Kadangi aplink yra gyventojų, galbūt jie ir privalėtų patys prisižiūrėti“, – svarstė V. Varanavičius.

REKLAMA

Betono luitai – rūkymo vieta

Paklaustas, ar žolynais apaugusioje aikštelėje pertraukų metu pats nepastebi šurmuliuojančių mokinių, mokyklos direktorius susimąstė. „Žinote, būna įvairiai. Anksčiau, kol pas mus mokėsi vyresni mokiniai, jie ten tikrai rinkdavosi. Važiuodamas į darbą ir iš jo aš matydavau, kad mokiniai toje aikštelėje rūko. Bet tu jiems neuždrausi, juk valdžia niekaip nesugeba priimti jokio įstatymo, kuris draustų vaikui rūkyti ne mokyklos teritorijoje.

Ar dabar ten laksto vaikai? Būna gal kartą kitą, kad grupelė penktokų ar šeštokų nulekia. Bet mes niekaip negalime apsaugoti. Juk nepastatysime žmogaus, kuris stovėtų pertraukos metu ir neleistų vaikų į tą teritoriją. Būnant šalia mokyklos tos aikštelės nesimato – užstoja medžiai ir kalniukas. Apskritai, juk bet kokioje teritorijoje galima susižeisti, visur gali būti pavojinga, jei bus lakstoma. Bet sutinku, ši teritorija tikrai yra didesnio pavojingumo“, – sakė jis.

REKLAMA

Kas tvarkys teritoriją, lieka neaišku

„Pažadėti, kad prižiūrėsime šią teritoriją, dėl jau minėtų priežasčių, negaliu. Tačiau pasakysiu auklėtojoms, kad primintų vaikams, jog ta aikštelė vis tik ne pati geriausia vieta žaisti”, – baigdamas pokalbį žadėjo Šiaulių Dainų progimnazijos direktorius V. Varanavičius.

Tuo metu Šiaulių miesto savivaldybės atstovė spaudai Jūratė Rauduvienė informavo, kad Miesto infrastruktūros skyrius prižadėjo iki rugsėjo 27 dienos sutvarkyti ne tik apleistą teritoriją, bet ir nelegalų sąvartyną, esantį už Dainų progimnazijos. Tiesa, konkrečių darbų, kurie bus atlikti, Savivaldybės atstovė neįvardijo. Nesuteikta informacija ir apie tai, kas šia teritorija pasirūpins ateityje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų