REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, dalyvaujantis Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijoje Niujorke, rugsėjo 25 dieną Europos Sąjungos vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton vardu skaitė pareiškimą aukšto lygio renginyje, skirtame Sutarties dėl prekybos ginklais įsigaliojimui aptarti (The Arms Trade Treaty: Towards Entry into Force).

REKLAMA
REKLAMA

Pasisakyme išreikštas įsitikinimas, kad po septynerių derybų metų priimta naujoji sutartis prisidės prie atsakingesnės ir skaidresnės tarptautinės prekybos įprastine ginkluote bei padės pažaboti neteisėtą prekybą ginklais.

REKLAMA

Šiuo metu svarbiausia, kad sutartis kuo anksčiau įsigaliotų ir kuo daugiau šalių prie jos prisijungtų bei ją efektyviai įgyvendintų. Valstybės, turinčios pajėgumų ir patirties ginklų prekybos kontrolės srityje, kviečiamos padėti kurti kontrolės sistemas, atitinkančias sutarties kriterijus. Šalys, dar nepasirašiusios sutarties, buvo pakviestos prisijungti. Lietuva šią sutartį pasirašė 2013 m. birželio 3 d. ir rengiasi jos ratifikavimui.

REKLAMA
REKLAMA

Tą pačią dieną L. Linkevičius ir Palau Respublikos Prezidentas Thomas Remengesau pasirašė komunikatą, kuriuo užmegzti Lietuvos ir Palau diplomatiniai santykiai.

Palau – Ramiajame vandenyne esantis, apie 21 tūkstantį gyventojų turintis salynas. Pagrindinės ekonomikos šakos – turizmas, žvejyba ir žemės ūkis. Tai jau 166-oji valstybė, su kuria Lietuva užmezgė diplomatinius santykius.

Dvišalio ir daugiašalio bendradarbiavimo bei paramos Lietuvos kandidatūrai į JT Saugumo Tarybą klausimai buvo keliami ir L. Linkevičiaus susitikime su Jemeno užsienio reikalų ministru Abu-Bakr Abdullah Al-Qirbi.

Lietuva – kandidatė į JT Saugumo Tarybos nenuolatines nares 2014–2015 m. Rinkimai Niujorke vyks spalio 17 d.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų