REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Robotai galėtų perimti bent pusę modernių darbo vietų

Profesijos, esančios didžiausiame pavojuje

Nebenuostabu, kad kompiuteriai perėmė tam tikrus žmonių darbus, tačiau šiandien technologijos gali perimti darbo vietas, kurios kažkada atrodė visada priklausysiančios žmogaus rankoms.

REKLAMA
REKLAMA

Moderniame pasaulyje jau vyksta pokyčiai, kurie iš šono gali atrodyti neteisingi. Išliko daug sargų ir slaugytojų, tačiau mažėja jėgainių prižiūrėtojų ir audėjų.

REKLAMA

Tuo tarpu kompiuteriai vadybininkams, inžinieriams ir konsultantams suteikė naujų galimbių, taigi jų darbo užmokestis kilo kartu. Tokiu atveju susikūrė pajamų nelygybė.

Kompiuterizacija, anksčiau manyta, didžiausią grėsmę kėlė monotoniškiems surinkimo ir konstravimo darbams. Visgi šiandien 47 proc. darbų JAV, kurie laikyti „nepajudinamais“ gali sulaukti kompiuterių pagalbos ir išstumti žmonių darbo jėgą.

Taip atsitiko ne todėl, kad patobulėjo kompiuteriai, bet dėl to, kad daugumą darbų pavyko supaprastinti ir pateikti juos schematiškai.

REKLAMA
REKLAMA

Savaime suprantama, kad tokią instrukciją į kompiuterį įdiegti yra lengviau nei programuoti jį sudėtingam procesui. Dabar pervežimų ir logistikos sektorius yra didžiausiame pavojuje. Kuriamas „Google“ automobilis jau netrukus gali pakeisti ilgųjų reisų vairuotojus.

Namų tvarkymas ir darbas greitojo maisto restorane atrodė kaip saugus darbas, tačiau taip nėra.

Kiekvienais metais robotų pramonė auga maždaug 20 proc., o tai neatpažįstamai gali pakeisti paslaugų sektoriaus veidą. Per ateinančius dešimtmečius kompiuteriai atliks pigius ir specialių įgūdžių nereikalaujančius darbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas mažiausiai nuo kompiuterizacijos gali nukentėti darbai, kuriuose reikia plataus žinių spektro ir mąstyti inovatyviai.

Šiai kategorijai priskiriama vadyba, finansų sektrorius. Būtent čia yra reikalingi socialiniai įgūdžiai.

Ta pati taisyklė galio sveikatos apsaugos sektoriui, švietimui, menams ir medijoms.

Mažai rizikuoja inžinieriai ir mokslininkai, nes čia reikia inovatyvių idėjų. Vis dėlto ilgainiui kompiuteriai galės atlikti ir šiuos darbus.

Technologijoms besivejant žmones, mažiau įgūdžių turintys darbuotojai turės ugdyti savo socialinius ir kūrybinius sugebėjimus, norėdami ilgiau išlikti rinkoje.

Labai tikėtina, kad šioje srityje technologijos dar ilgą laiką nepralenks žmonių.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų