REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lietuvos Vyriausybė trečiadienį išsiuntė atsakymus Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ dėl jo pateiktų pasiūlymų. Tai BNS patvirtino premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai negalime atsakyti, kada gausime atsakymą iš koncerno „Gazprom“. Lietuva yra suinteresuota derėtis ir pasiekti sutarimą kaip įmanoma greičiau, tad ir iš „Gazprom“ pusės tikimės kaip įmanoma greitesnės reakcijos į mūsų poziciją“, – BNS sakė E.Butkutė-Lazdauskienė.

REKLAMA

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį sakė, kad Vyriausybės pasiūlymai derybose su „Gazprom“ yra priimtini valstybei ir gyventojams.

Tuo metu derybų su „Gazprom“ grupės vadovas, energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius pripažino, jog kol kas Lietuva ir „Gazprom“ neranda sutarimo.

Tarp paketo Vyriausybės pasiūlymų yra ir pasiūlymas „Gazprom“ bei Vokietijos koncernui „E.ON“ parduoti jų valdomus „Amber Grid“ akcijų paketus. „E.ON“ kol kas nekomentuoja, ar parduotų beveik 39 proc. akcijų paketą, tuo metu Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Valerijus Golubevas pirmadienį pareiškė, kad koncernas pasirengęs parduoti jo turimą 37 proc. akcijų paketą.

REKLAMA
REKLAMA

Kokia galėtų būti akcijų kaina, kol kas tik spėliojama – ekspertų vertinimu, kaina už abu paketus svyruotų nuo maždaug 300 mln. iki 800 mln. litų.

Vyriausybė slepia, ką atsakė į „Gazprom“ reikalavimą atsisakyti 5 mlrd. litų vertės ieškinio Stokholmo arbitraže bei teisinių ginčų Lietuvoje dėl „Lietuvos dujų“ ir jos vadovų, įskaitant V.Golubevą ir „Gazprom“ valdybos narį Kirilą Selezniovą, veiklos tyrimo.

Neaišku ir tai, ką Vyriausybė galvoja apie „Gazprom“ siūlymą pasirašyti naują ilgalaikę dujų pirkimo-pardavimo sutartį bei naują sutartį dėl dujų tranzito į Kaliningradą. A.Butkevičius yra minėjęs, kad dujų tiekimo sutartis bet kuriuo atveju yra būtina, nes SGD terminalas Klaipėdoje neužtikrins viso Lietuvos dujų poreikio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas aišku tik tai, kad Vyriausybės netenkina „Gazprom“ siūloma kainos nuolaida. Dėl jos premjeras labai norėtų susiderėti iki šildymo sezono pradžios.

Teigiama, kad derybose su „Gazprom“ nebekalbama apie Trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimą – pasak neoficialių šaltinių, „Gazprom“ suprato, kad tai yra negrįžtamas procesas ir dabar bando derybas pakreipti sau naudinga linkme.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų