REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė siekia, kad 2014 m. būtų sumažinta elektros kaina. Tai numatoma įgyvendinti apribojant brangių dujų deginimą tik iki mažiausio būtino kiekio.

Vyriausybė siekia, kad 2014 m. būtų sumažinta elektros kaina. Tai numatoma įgyvendinti apribojant brangių dujų deginimą tik iki mažiausio būtino kiekio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos elektrinei bus nustatyta minimali elektros energijos gamybos kvota, kuri reikalinga rezervo užtikrinimui ir sistemos stabilumo palaikymui. Šiais metais perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ apskaičiavo, kad optimalus elektros energijos gamybos kiekis sistemos saugumui užtikrinti Lietuvos elektrinėje sudaro apie 0,7 TWh. Energetikos ministrui Arvydui Sekmokui vadovaujant Energetikos ministerijai 2010 m. Lietuvos elektrinei buvo nustatyta 2,5 TWh elektros energijos gamybos kvota. Tai beveik keturis kartus didesnis nei būtinas gamybos kiekis. Vartotojai už tokius sprendimus papildomai sumokėjo labai brangiai – ne centus, o dešimtis centų už kilovatvalandę. Susidaro įspūdis, kad buvusios valdžios tikslas buvo sudeginti kuo daugiau brangių importuojamų dujų ir didinti energijos kainą vartotojams. Racionalaus paaiškinimo dėl tokių sprendimų nerandame“, – teigia Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius.

REKLAMA

Taip pat numatoma peržiūrėti elektros gamybos kvotų nustatymo principus termofikacinėms elektrinėms. Kvotos termofikacinėms elektrinėms buvo nustatomos neskaidriai, nes elektrinės buvo remiamos nepriklausomai nuo jų efektyvumo, nesudarant paskatų jų modernizavimui. Esant dabartinei gamtinių dujų kainai termofikacinės elektrinės negali gaminti konkurencingos elektros energijos, tačiau gamybos kvotų suteikimas negali būti pelno šaltiniu.

REKLAMA
REKLAMA

„Remsime tik pačias efektyviausias termofikacines elektrines, nustatydami minimaliai būtiną energijos gamybos kiekį, kuris leis padengti tik pastoviąsias elektrinių sąnaudas. Per metus tai leis sutaupyti apie 80-90 mln. litų arba iki 1 ct elektros kilovatvalandės kainoje“, – sako premjeras.

Galutinės kitų metų elektros kainos paaiškės šių metų pabaigoje, tačiau jau dabar preliminariai skaičiuojame, kad elektros kaina 2014 m. galėtų sumažėti 2,5-3 centus už kilovatvalandę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų