REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Rusijos įvesta griežta Lietuvos vežėjų patikra turėtų būti nutraukta ketvirtadienį, sako užsienio reikalų viceministras Rolandas Kriščiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

„Neoficialiais duomenimis, lygtai viskas turėtų nutrūkti 26 dieną“, – žurnalistams po Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdžio trečiadienį sakė R.Kriščiūnas.

REKLAMA

Pasak jo, jei Rusija nenutrauks savo veiksmų, bus svarstoma, kokių priemonių imtis. „Tikrai nežinome, ar tas įvyks (bus nutraukta sugriežtinta patikra – red.) 26 dieną, todėl mes su Europos Komisija palaikome intensyvius ryšius, ir Komisija akivaizdžiai yra mūsų pusėje, yra pasiruošusi imtis bet kokių žingsnių, kuri sąlygotų sprendimo paiešką. Kalba eitų apie tam tikrus formalius formatus, galima kreiptis per Pasaulio prekybos organizaciją, aišku, tie procesai ilgai trunka, bet pats proceso inicijavimas duoda tam tikrą procedūrą“, – sakė viceministras.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat viceministras pastebėjo, jog Rusija jau šiek tiek sušvelnino tikrinimą. „Mūsų duomenimis, yra stabdymas sumažėjęs, tikrai poveikį mūsų veiksmai, mes manome, davė. Jeigu pradžioje, tai yra rugsėjo 11 dieną, buvo stabdomi visi išimtinai automobiliai, šiandien mes matome, kad gendantys produktai, jau po tų žingsnių, kurių mes ėmėmės, buvo parašyti laiškai ES, tas režimas yra supaprastėjęs. Šiandien vėlgi, mūsų duomenimis, kuriuos mes gavome iš transportininkų, kas trečias-ketvirtas automobilis stabdomas ir nukreipiamas į muitinę“, – kalbėjo viceministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pabrėžė, jog kuo ilgiau Rusija išskirtinai Lietuvai tęs sugriežtintą patikrą, tuo sunkiau jai bus paaiškinti savo veiksmus ir paneigti, jog tai nebuvo prieš Lietuvą nukreiptos politinės priemonės.

„Pati procedūra yra laikina, kuo ilgiau tęsiasi, tuo labiau ji save diskredituoja, ir akivaizdu taps, kad jei šiandien galime gauti neformalų supratimą iš Rusijos pusės ir dievagotis, kad čia nėra jokių politinių ar kažko, kuo ilgiau tas viskas tęsis, akivaizdu, kad tai bus politinės užmačios, o ne kas kita“, – sakė R.Kriščiūnas.

REKLAMA

Rugsėjo pradžioje Rusija sugriežtino lengvųjų automobilių patikrą pasienyje, o prieš porą savaičių – ir vilkikų. Europos Komisija praėjusią savaitę perspėjo Rusiją, kad Lietuvos vežėjams taikomos sugriežtintos patikros procedūros gali prieštarauti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) reikalavimams.

Lietuvos vežėjai vėliau pranešė, kad Rusija nuodugniai nebetikrina vilkikų su greitai gendančiais kroviniais.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų