REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio teritorinėje ligonių kasoje lankėsi Panevėžio miesto savivaldybės Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos atstovai – urbanistinio, istorinio, memorialinio ir architektūrinio nekilnojamojo kultūros paveldo ekspertai. Tarybos nariai atvyko įvertinti, ar 1937 m. statytas Panevėžio TLK pastatas gali būti įtrauktinas į kultūros vertybių registrą. Dėl pastato kultūrinės vertės nustatymo Panevėžio TLK raštu kreipėsi į Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyrių šių metų liepos mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Svečiai apžiūrėjo ligonių kasos senojo pastato ir jo priestato išorę, vidų, rūsio patalpas, vartė pastatų inventorines bylas. Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos pirmininkas Evaldas Zilinskas po pastatų apžiūros teigė, kad senasis ligonių kasos pastatas, be jokios abejonės, gali būti siūlomas įtraukti į kultūros vertybių registrą. Pasak E. Zilinsko ir kitų tarybos narių, svarbiausia, kad senajame pastate yra išlikusių autentiškų elementų – arkų, laiptų, nepakeistas pastato fasadas, profesionaliai ir gana kokybiškai prie senojo pastato (nesuniokojus jo) prijungtas 1961 m. statytas priestatas, patalpos nėjo iš rankų į rankas. Be to, akivaizdu, kad statinys yra autorinis architektūrinis darbas.

REKLAMA

Panevėžio TLK Administravimo skyriaus vedėja Asta Levickienė pastebėjo, kad Panevėžio ligonių kasos pastatas yra beveik tapatus senajam Kauno ligonių kasos pastatui, kuriame dabar veikia VšĮ Kauno centro poliklinika ir kuris statytas metais ar dviem anksčiau.

Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai priėmus teigiamą oficialų sprendimą, turėtų būti fiksuojami autentiški senojo Panevėžio TLK pastato elementai, rengiama dokumentacija.

REKLAMA
REKLAMA

Pastatą įtraukus į kultūros vertybių registrą, Panevėžys turėtų dar vieną architektūrinio paveldo objektą, turintį savo istoriją. 1937 m. tuometės Panevėžio apygardos ligonių kasos pastatas buvo statytas tiesioginėms ligonių kasų funkcijoms vykdyti. Ligonių kasos valdybą sudarė notaras A. Moigis, J. Janionis, K. Dembo, A. Urbonavičius, kasos direktoriumi buvo rašytojas Konstantinas Jasiukaitis. 1992 m. įkūrus Valstybinę ligonių kasą, o 1996 m. įsteigus 10 teritorinių ligonių kasų, Panevėžio TLK įsikūrė tuo metu pastate veikusioje pirmojoje miesto poliklinikoje. Jai atsitiktinai tąkart parinktos prieš šešiasdešimt metų specialiai ligonių kasai statytos patalpos – dabartinio statinio vakarinė dalis.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų