REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai modelis, kuris įteisino saugos oro pagalves serijiniame automobilyje, tapo James‘o Bondo nuotykių partneriu ir virto ištisos britų kartos simboliu. Dvidešimtmetį švenčiantis „Ford Mondeo“, kurio Europoje parduota daugiau nei 4,5 milijono, tapo tikru šeimos automobilio įsikūnijimu. Ir tai tik pradžia.

REKLAMA
REKLAMA

„Mondeo“ istorija turtinga, o ateitis – šviesi. Per du dešimtmečius modelis įsitvirtino kaip dinamiškas, stebinančiomis technologijomis, saugumu ir taupumu išsiskiriantis šeimos automobilis“, – pažymėjo „Ford of Europe“ viceprezidentas Barbas Samarzichas.

REKLAMA

Dvidešimties metų sukakties proga koncernas išplatino naują interneto filmuką, kurį įgarsino žinomas Holivudo aktorius Ray‘us Winstone‘as.

„Mondeo“ debiutavo 1993 metais, po 5 metus trukusio ir 3 mlrd. svarų sterlingų kainavusio kūrybos proceso. 1994 metais modelis tapo Metų automobiliu ir nuo to laiko įsitvirtino kaip savo klasės standartus nustatantis autoritetas.

Jau pirmasis modelis išsiskyrė standartinės įrangos sąraše esančia vairuotojo saugos oro pagalve, turėjo traukos valdymo sistemą, kintamo standumo pakabą, ABS ir elektrinį vairo stiprintuvą. 1996 metais atnaujinto modelio pirkėjai jau galėjo užsisakyti šonines saugos oro pagalves, kurios dar po 2 metų tapo standartine įranga, keturių kanalų stabdžių antiblokavimo sistemą ir buvo gerokai lengvesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Naujos kartos „Mondeo“ pasirodė 2000 metais. Jame jau buvo montuojama išmanioji „Ford Intelligent Protection System“, kurios daviklių sistema nustatydavo tinkamiausią priemonių arsenalą įvykus eismo įvykiui. Be to, „Mondeo“ turėjo šildomas galines sėdynes, automatinius žibintus ir į lietų reaguojančius stiklo valytuvus.

Modelis buvo toks populiarus, kad „Mondeo Man“ tapo bendriniu ištisos Didžiosios Britanijos rinkėjų kartos apibūdinimu.

Visiškai naujas trečiosios kartos „Mondeo“ pasirodė 2007-aisiais ir iškart tapo žvaigžde, nes ikiserijinis modelis nusifilmavo J.Bondo serijos filme „Casino Royale“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Automobilis galėjo pasigirti prisitaikančia greičio palaikymo sistema, išmaniąja dinamikos valdymo sistema „Vehicle Dynamic Control“ ir „Ford Easy Fuel“ sistema, apsaugančia nuo klaidų pilant degalus.

Koncernas gerokai atnaujino modelį 2010 metais. Nuo to laiko jis gali būti komplektuojamas su naujausiais „EcoBoost“ šeimos varikliais ir papildomomis pasyviojo saugumo išmaniosiomis sistemomis.

„Mondeo“ yra gavęs daugiau nei 20 tarptautinių apdovanojimų ir išrinktas geriausiu Didžiojoje Britanijoje, Kroatijoje, Čekijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Rusijoje ir Ispanijoje. Lietuvoje „Mondeo“ „Metų automobiliu“ buvo išrinktas 2001 metais.

REKLAMA

Vienas iš unikalių šio modelio bruožų – nenoras būti nuobodžiam. Todėl „Mondeo“ visuomet buvo išskirtinės dinamikos šeimos automobilis, o kai kurios modifikacijos apskritai buvo išskirtinės. Modelio gerbėjai puikiai prisimena sportiškus ST24, ST200 ir ST220, o šiandien prieskonių mėgėjams siūlomos net dvi išskirtinės modifikacijos – 200 AG galios versija su 2,2 litro darbinio tūrio „Duratorq“ dyzeliu ir 240 AG galios versija su 2 litrų darbinio tūrio „EcoBoost“ benzininiu varikliu.

Beje, naujausios modifikacijos „Mondeo“ su 2 litrų darbinio tūrio 163 AG galios „Duratorq“ varikliu pasižymi išskirtinėmis ekonomijos savybėmis – automobilis 100 km kelio sunaudoja vos 4,5 litro degalų, o jo anglies dvideginio emisija siekia vos 119 g/km.

REKLAMA

Naujausiuose „Mondeo“ taip pat diegiama „Ford ECOnetic“ technologijos išmanioji akumuliatoriaus įkrovimo sistema, „EcoMode“ vairuotojo informavimo sistema ir „Active Grille Shutter System“ – oro pasipriešinimą mažinanti automatinė radiatoriaus grotelių valdymo sistema.

Naujos kartos „Mondeo“ Europoje debiutuos 2014 metais. Jame bus dar daugiau naujausių „Ford“ sukurtų technologijų, „EcoBoost“ šeimos varikliai, hibridinė versija, adaptyvūs LED žibintai bei Europos rinkoje debiutuojantys prisipučiantys galiniai saugos diržai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų