REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl kompiuterinių programų ir trimačių spausdintuvų kūrėjai ir dizaineriai savo idėjas materializuoja greičiau ir pigiau nei kada anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Internete sukurtos mikro laboratorijos veikia užsienyje, pigiai ir beveik be atliekų. Gaminiai varijuoja nuo paprastų smulkmenų iki neįtikėtinų išradimų, kurie uždirba milijonus, rašoma BBC.

REKLAMA

Pavyzdžiui, „Twitter“ įkūrėjas Jackas Dorsey sukūrė miniatiūrinį kortelių skaitytuvą, kurį galima prijungti prie išmaniojo telefono. Kompanija „Square“ dabar jau verta 3,2 mlrd. JAV dolerių.

Virtuali realybė

Bendrovės bendrasavininkis Jimas McKelvey‘us sukūrė prototipą vienoje iš bendruomenės dirbtuvių Kalifornijoje.

Čia už 129 JAV dolerių mėnesinį mokestį kūrėjai gali naudotis programine įranga, kompiuteriais, trimačiais spausdintuvais ir staklėmis, kurdami savo išradimus.

REKLAMA
REKLAMA

„TechShop“ dirbtuvėse kompiuteriu sukurtos detalės ar užbaigti daiktai gali įgauti fizinę formą. Čia buvo sukurtas greičiausias pasaulyje elektrinis motociklas.

Verslininkystė

Masačiusetso technologijos instituto profesorius Neilas Gershenfeldas sukūrė panašias dirbtuves, tačiau čia yra ugdomas verslumas.

„Fab“ centrai yra įsikūrę 150 pasaulio vietų.

„Per ateinačius 20 metų šios technologijos ir iniciatyvos pakeis pasaulį labiau nei tai padarė internetas“, - teigia „TechShop“ vadovas Markas Hatchas.

Lūžio taškas

„Pasidaryk pats“ tipo dirbtuvių „Ponoko.com“ įkūrėjas Derekas Elley pastebi, kad anksčiau reikėdavo įtikinti gamintoją, jog šis surinkinėtų produktą. Vėliau – įkalbėti pardavėjus juo prekiauti. Šiandien, internetinio dizaino ir gamybos laikais, viskas yra kitaip. Greičiau ir pigiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ponoko“ platforma naudojasi 100 tūkst. dizainerių , kurie jau yra sukūrę 300 tūkst. gaminių. Maiko Kuzunishi yra viena iš tokių. Tokia gamybinė pažanga leido jos hobį – gaminti bambukinius laikrodžius – paversti tarptautiniu verslu.

Brėžiniai yra nusiunčiami į dirbtuves, lazeris išpjauna produktą ir galiausiai juo yra prekiaujama internete. Taip pat yra platintojų, kurie prekyba užsiima Vokietijoje ar Belgijoje.

Visgi ji pastebi, kad mažmeninė gamyba išlieka brangesnė nei tradicinė masinė gamyba.

Platesnis medžiagų spektras

Nauji gamybos būdai leidžia plačiau panaudoti auksu dengtą metalą, keramikinius paviršius. Taip pat iš naujo atrandamas plastikas ir medis.

Per dešimtmetį trimatis spausdinimas atpigo 300 proc., o skaitmeninės technologijos pačią gamybą atpingino 20 kartų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų