REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rutgerso universiteto Nacionalinio santuokos tyrimo projekto vadovas Davidas Popeno, remdamasis santuokoje gyvenančių amerikiečių apklausa, atrinko populiariausius mitus apie vedybinį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmas mitas. Santuoka daugiau privalumų teikia vyrams nei moterims.

Tiek susituokusių vyrų, tiek moterų gyvenimas būna ilgesnis ir laimingesnis nei jų vienišų bendraamžių. Be to, šeimoje gyvenantys žmonės, nepriklausomai nuo jų lyties, yra geresnės sveikatos ir daugiau uždirba,

REKLAMA

 Antras mitas. Vaiko gimimas sutvirtina sutuoktinių santykius.

Pirmo vaiko gimimas itin paveikia psichologinį klimatą šeimoje ir labai dažnai vyras ir žmona nutolsta vienas nuo kito. Vis dėlto šeimos, auginančios vaikus, skiriasi rečiau nei bevaikės.

Trečias mitas. Sėkmingos santuokos pagrindas – romantiška meilė.

Kur kas dažniau pagrindinė sėkmingos santuokos priežastis – apibusė sutuoktinių pagarba. Laimingai susituokę žmonės dažnai turi bendrų interesų.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtas mitas. Kuo moteris labiau išsilavinusi, tuo jai sunkiau sukurti šeimą.

Šis teiginys apibūdino prieš 20 metų egzistavusią situaciją. Nuo to laiko viskas pasikeitė: žemą išsilavinimą turinčios amerikietės tuokiasi rečiau nei labiau išsilavinusios.

Penktas mitas. Jei pora kartu gyveno iki santykių įteisinimo, šeima bus tvirtesnė.

Daugelis tyrimų parodė, kad savo santykių neįteisinusios poros rečiau būna patenkintos šeimyninio gyvenimo kokybe ir dažniau skiriasi. Be to, tokios sąjungos dažniausiai nėra ilgaamžės – nesusituokę partneriai dažniau nei šeimyninės poros nesistengia spręsti konfliktų, o tiesiog išsiskiria.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštas mitas. Žmonės nebegali tikėtis santuokoje nugyventi visą gyvenimą, nes gyvenimo trukmė pailgėjo, o tempas padidėjo.

Statistika rodo, kad pusė porų išsiskiria per pirmus septynerius santuokos metus. Peržengus šią kritinę ribą skyrybų rizika ženkliai sumažėja. Sutuoktinių gyvenimo trukmė ir gyvenimo būdas nieko nelemia.

Septintas mitas. Ištekėjusios moterys dažniau tampa sutuoktinio prievartos aukomis.

Tyrimai rodo, kad gyvenant nesusituokus smurto prieš moteris atvejų pasitaiko kur kas dažniau nei gyvenant santuokoje. Moterys kur kas rečiau teka už vyrų, linkusių į smurtą.

REKLAMA

Aštuntas mitas. Seksualinis šeimyninių porų gyvenimas yra ne toks įvairus ir teikia mažiau pasitenkinimo nei nesantuokiniai seksualiniai santykiai.

Seksualinis gyvenimas susituokusiems partneriams teikia daugiau malonumo. Vieniši vyrai ir moterys turi daugiau seksualinių partnerių, tačiau santykiai su jais teikia mažiau pasitenkinimo.

Devintas mitas. Santuokos liudijimas – ne daugiau nei popieriaus lapelis.

Tai iš tiesų – tik popieriaus lapelis, daugeliu atvejų garantuojantis geresnę sveikatą, ilgaamžiškumą, ramybę ir laimę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų