REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jolanta Paškevičiūtė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Stokholme Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija žada paskelbti griežčiausią iki šiol perspėjimą dėl klimato pokyčių, jų padarinių ir galimybių juos paveikti.

REKLAMA
REKLAMA

Ši organizacija, kuriai 2007 metais buvo skirta Nobelio taikos premija, vienija tūkstančius mokslininkų ir, kaip tikimasi, penktadienį baigs svarstyti dokumentą.

REKLAMA

Armija fizikų, agronomų, biologų, ekonomistų, sociologų – tai Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija, kuri jau paskelbė keturias ataskaitas apie šiltnamio efektą ir susirinko rengti naujos. Šįkart tikimasi griežčiausio iki šiol perspėjimo, kad klimato permainos sukels dar daugiau sausrų, potvynių, karščio bangų, jeigu vyriausybės nesiims veiksmų.

„Mokslininkai ne pranašauja, o skaičiuoja. Jų išvados paremtos trimis ramsčiais – tai stebėjimai, žemėje vykstančių procesų supratimas, klimato modelių imitavimas“, – aiškina darbo grupės vadovas Thomas Stockeris.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje bus pateikta grėsmingas klimato kaitos per artimiausius dešimtmečius scenarijus.

„Mes labai stengiamės suprastinti savo išvadas, nors kalbama apie sudėtingus mokslinius reiškinius, tikiuosi, kad pasaulis supras mūsų išvadų reikšmę“, – teigia Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos pirmininkas dr. Rajendra Pachauri.

Mokslininkai ataskaitoje bandys paaiškinti ir kodėl šį šimtmetį atšilimas sulėtėjo, nors tarša šilnamio efektą sukeliančiomis medžiagomis nemažėja. Esą istorija rodo, kad galima 10–15 metų pertrauka. Prie to prisidėjo gamtos reiškiniai, pavyzdžiui, saulę temdantys ugnikalnių išsiveržimai. Bet artimiausisi metais klimato atšilimas atsinaujins ir šį šimtmetį gali siekti 4,8 laipsnius pagal Celsijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų