REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Lankininkaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Šakių rajone, Sintautuose, atidengtas paminklas poetui Pranui Vaičaičiui. Sintautų istorija bei tautosaka įamžinta ir dviejų tomų monografijoje, kuri pristatyta šeštadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Paminklas eilėraščio „Yra šalis“ autoriui poetui P. Vaičaičiui iškilo šalia senosios Sintautų mokyklos, kurioje poetas mokėsi.

REKLAMA

Skulptorius Juozas Šlivinskas sako knygos formos paminklą skyręs ne tik poetui, bet ir spausdintam žodžiui. Paminklas atidengtas per poeto 112-ąsias mirties metines.

„Manau, šis paminklas yra daugiau knygai. Bet taip pat ir P. Vaičaičiui. Arba priešingai: P. Vaičaitis ir knyga, nes tuo metu knyga tame kontekste, kuriame jie – ir Čiurlionis, ir Basanavičius, ir Daukantas – buvo, [kuriame buvo knyga] – tai buvo žmogus, mūsų šaknys, iš ko mes mokėmės. Mes turime prisiminti okupacinį kontekstą, knygnešius“, – kalbėjo skulptorius Juozas Šlivinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Sumanymas pastatyti paminklą kilo dar tarpukariu. Buvo surinkta trys tūkstančiai litų, aukojo prezidentas Antanas Smetona. Tačiau dėl karo paminklas taip ir neiškilo.

Prieš porą metų paminklo statybos idėją atgaivinusio fondo vadovas sako, kad tai nebuvo lengva.

„Pensininkas nepagailėjo, o labai garsūs žmonės, kurie daug pinigėlių valdo, stengėsi į šoną pasitraukti dėl tokio paminklo“, – tikina Paminklo atstatymo fondo pirmininkas Vidmantas Staniulis.

Atidengiant paminklą pristatyta ir dviejų tomų monografija „Sintautai“.

„Šioje monografijoje – apie šimtas straipsnių apie šitą miestelį. Tai ir istorija, ir gamta, ir įžymūs žmonės, ir kalba, ir tautosaka. Tai yra dviejų metų labai intesyvaus darbo“, – skaičiuoja leidyklos „Versmė“ vadovas Petras Jonušas.

Sintautuose yra gimę tautosakos rinkėjas Adolfas Lapinskas, spaudos platintojas Antanas Daniliauskas, kompozitorius Juozas Kamaitis, diplomatas Pranas Dailidė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų