REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laima AGANAUSKIENĖ

Iki tol mokėdavusios didesnį nekilnojamojo turto mokestį (NTM), alkoholio ir tabako gaminiais rajone prekiaujančios įmonės sulaukė netikėtos dovanos.

REKLAMA
REKLAMA

Gavusi Vyriausybės atstovo teikimą, rajono Taryba turėjo pakeisti ankstesnįjį savo sprendimą ir sumažinti NTM šioms įmonėms, tad joms kitąmet dėl to pavyks gyventi lengviau.

REKLAMA

Įsikišo Vyriausybės atstovas

Ne vienerius metus mokėjusios didesnį nekilnojamojo turto mokestį, nes prekiauja alkoholio ir tabako gaminiais, šių prekių turinčios įmonės kitais metais stos į vieną gretą su kitomis NTM mokėtojomis.

Šios įmonės, kaip ir dauguma kitų rajono įmonių, mokės 0,75 procento nekilnojamojo turto mokesčio tarifą nuo nekilnojamojo turto mokestinės vertės.

Dar šių metų kovo mėnesį priimtas rajono Tarybos sprendimas buvo įpareigojęs šias įmones mokėti didesnį – 1 procento nekilnojamojo turto mokesčio tarifą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jau balandžio mėnesį Vyriausybės atstovas parašė teikimą, nurodydamas, jog Savivaldybės Taryba neturi teisės nustatyti nekilnojamojo turto mokestį išskiriant tik įmones, prekiaujančias alkoholio ir (ar) tabako gaminiais.

Pasak Savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos Ritos Chlebauskienės, rajono Taryba jau ne vienerius metus įmonėms, prekiaujančioms alkoholiu, nustatydavo didesnį NTM tarifą. Taip būdavo siekiama mokesčiais mažinti alkoholinių gėrimų prieinamumą.

Be to, anot vedėjos, nuo praėjusių metų iš rajono biudžeto yra skiriama lėšų gydymuisi asmenims, nesaikingai vartojantiems alkoholį, siekiama mažinti jų socialinę atskirtį, ugdyti socialinius įgūdžius, padėti jiems integruotis į visuomenę ir darbo rinką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norėdama išsiaiškinti, ar išties buvo pažeisti teisės aktai, Savivaldybės administracija kreipėsi iškart į kelias institucijas – Teisingumo, Finansų ministerijas, Šiaulių apskrities Valstybinę mokesčių inspekciją, kai kuriuos Seimo narius.

Pasak naują sprendimo projektą rengusios R. Chlebauskienės, nė viename iš atsakymų nebuvo nurodyta, kad kovo mėnesio rajono Tarybos sprendimas buvo neteisingas.

Todėl Tarybai buvo pasiūlytas naujas NTM tarifo variantas alkoholiu ir tabako gaminiais prekiaujančioms įmonėms – 1 procento nekilnojamojo turto mokesčio tarifą mokėti tik už tą turto objektą, kuriame prekiaujama alkoholiu ir (ar) tabaku.

REKLAMA

Visgi Tarybos nariai posėdžio metu balsavo ir pasiliko prie Vyriausybės atstovo teikime nurodyto varianto ir taip išgelbėjo šias įmones nuo didesnio NTM tarifo.

Savivaldybės Finansų skyriaus duomenimis, dėl tokių pokyčių rajono biudžetas praras apie 80 tūkstančių litų.

Tarifai – diferencijuoti

Visiems kitiems nekilnojamojo turto objektams, naudojamiems registruotoje ekonominėje ir (ar) individualioje veikloje, 2014 metais nustatytas 0,75 procento nekilnojamojo turto mokestinės vertės tarifas.

1 procento tarifą reikės mokėti tuo atveju, jei nors vienas objektas ar jo dalis bus nenaudojamas registruotoje ekonominėje ir (ar) individualioje veikloje.

REKLAMA

Naujai įsigijusieji nekilnojamojo turto, nenaudojamo registruotoje ekonominėje ir (ar) individualioje veikloje, nuo NTM bus atleisti pirmus metus, tai yra 12 mėnesių.

Pagal Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymą, nekilnojamojo turto mokesčio tarifas gali būti nustatomas nuo 0,3 procento iki 3 procento nekilnojamojo turto mokestinės vertės.

Įstatymu numatyta, kad konkretų mokesčio tarifą, kuris galios atitinkamos Savivaldybės teritorijoje nuo kito mokestinio laikotarpio pradžios, nustato Savivaldybės Taryba.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų