REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį šalies miestuose bus minimas Rudens lygiadienis. Apie rugsėjo 22–23 d. visame Žemės rutulyje dienos ir nakties trukmė tampa vienoda. Nuo šios dienos šiauriniame pusrutulyje naktis tampa ilgesnė už dieną. Pietiniame pusrutulyje atvirkščiai – diena tampa ilgesnė už naktį. Tuo metu sekmadienį – Tarptautinė diena be automobilio, todėl gyventojai raginami mašinos raktelius palikti namuose ir sukti dviračio ratus.

REKLAMA
REKLAMA

Tinklalapis LRT.lt siūlo savaitgalio programą įvairiuose Lietuvos kampeliuose. Išsirinkite, kuriame renginyje dalyvausite jūs!

REKLAMA

Šeštadienio renginiai:

Rudens lygiadienio minėjimas:

Šeštadienį (19–21 val.) sostinėje, Neries krantinėje prie Mindaugo tilto vilniečiai ir miesto svečiai tradiciškai kviečiami į Rudens lygiadienio ir Baltų vienybės minėjimo renginį.

Tradiciškai, Neries krantinėje, Sporto rūmų pusėje, moksleiviai ir studentai iš žvakių išaus šimtaraštę baltiškųjų ornamentų juostą. Organizatoriai informuoja, kad šventės dalyviais turi galimybę būti visi norintys – organizatorių vadovaujami, panašią juostą galės austi ir žiūrovai. Renginį lydės muzikinė kompozicija ir ugnies fakyrų pasirodymai. Tuo metu Kaune nuo penktadienio iki sekmadienio kviečia tarptautinis vaikų folkloro festivalis „Baltų raštai – 2013“. Jame pasirodys vaikų folklorų ansambliai ne tik iš Lietuvos, bet ir Latvijos, Žiemgalės bei Vidžemės regionų. Kaip informuoja organizatoriai, prie Kauno tautinės kultūros centro plevėsuos „Baltų raštų“ vėliava, degs nuo Nemuno iki Neries santakoje esančio aukuro įžiebta festivalio ugnis.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį Druskininkų kurortas kviečia prie grojančio fontano, kuriame skambės jaunųjų kompozitorių kūriniai. 20 val. garsusis Druskininkų gydyklų parko grojantis fontanas pristatys specialiai sukurtą jaunųjų Lietuvos kompozitorių muziką. Audiovizualinį projektą „Muzika fontanams“ rengia Lietuvos muzikos teatro akademijos Muzikos inovacijų studijų centras.

Erdvinį garsą iliustruos pačių kompozitorių sukurta šviesų vizualizacija ir sinchroninis vandens purslų žaismas.

Tarptautinė diena be automobilio:

Tradiciškai rugsėjo 22-ąją minima Tarptautinė diena be automobilio. Šeštadienį Kaune visi dviračių mėgėjai su šeimomis ir draugais kviečiami dalyvauti tradiciniame Kauno dviratininkų parade. Renginio pradžia – 11 val. Laisvės alėjoje, prie Muzikinio teatro sodelio. Organizatoriai skelbia, kad susirinkusieji turės galimybę prisiminti saugaus eismo taisykles, dalyvauti Europos judriajai savaitei skirtoje akcijoje, paminėti jubiliejinius S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą metus, apsilankyti Lietuvos aviacijos muziejuje bei pasigrožėti senųjų dviračių mėgėjų eksponatais. Įveikę 18 km maršrutą Kauno gatvėmis ir dviračių takais, dviratininkai finišuos prie Aleksoto seniūnijos, kurj ų lauks košė ir karšta arbata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti renginiai:

Šeštadienį, 21 val. Vilniaus Vingio parke nugriaudės 5-asis fejerverkų festivalis „Vilniaus fejerija 2013“. Pirotechnikos profesionalai BLIKAS dvidešimtmečio proga žiūrovams pristato ne trijų, kaip buvo įprasta, o keturių komandų konkursinius pasirodymus

Šeštadienį bei sekmadienį, 12 val. antrą kartą iš griuvėsių prikeltoje Medininkų pilyje vyks LDK istorinės rekonstrukcijos festivalis „Medininkai XIV amžiuje“.

Renginyje dalyvaus Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Baltarusijos istorinės rekonstrukcijos klubai, laukiama atvykstant beveik šimto dalyvių. Kaip teigia Trakų istorijos muziejaus direktorius Virgilijus Poviliūnas, savaitgalį vyksiančiame renginyje bus atkurtas Medininkų Viduramžių pilies gyvenimas bei čia vykusios kovos. Jų esą galėjo būti daug, bet neturime tai liudijančių istorinių šaltinių. Težinoma, kad 1402-aisiais prie šių mūrų vyko mūšis. Taip pat žinoma, kad šioje pilyje apsistodavo Vytautas Didysis, čia jis rašė laiškus, vadino šią pilį savąja. Festivalyje numatoma daug veiksmo – LDK kariuomenės ir Teutonų ordino kovos, gyvai pristatomi amatai, žaidimai, rungtys ir pasilinksminimai. Karių stovykloje abi dienas bus eksponuojama XIV–XV a. LDK kariuomenės ir Teutonų ordino šarvuotė ir ginkluotė.

REKLAMA

Sekmadienio renginiai:

Rudens lygiadienio minėjimas:

Rudens lygiadienis sekmadienį bus švenčiamas Kernavėje. 19 val. Kernavės filiale bus rodomas dokumentinis filmas „Saulės mūšis“, o 20 val. bus uždegamas Baltų vienybės laužas ant Pilies kalno piliakalnio, įvyks šiaudinio ožio aukojimo ceremonija, senosios muzikos koncertas.

Šį savaitgalį 777 metų jubiliejų švenčiantys Šiauliai Rudens lygiadienio šventę paminės Žaliūkių malūnininko sodyboje. Susirinkusiųjų pasitikti astronominę rudens pradžią lauks šventinės lygiadienio apeigos, smagi muzika, dainos, šokiai, kvapni arbata, įvairios pramogos.

REKLAMA

Dalyvauti šventėje kviečia ir pajūris. Juodkrantėje, Gintaro įlankoje 19.30 val. akustinių spalvų fone ant vandens suliepsnos nendrinės skulptūros. Šventės metu bus atsisveikinama su žiemoti iškeliaujančia saule ir paminėta Baltų vienybės diena.

Kaip teigia organizatoriai, per daugiau nei dešimtmetį šis nendrinių skulptūrų virsmas skulptūriniais laužais jau įsitvirtino bei tapo tradicija ir vietos kultūros dalimi, reprezentuojančia menininkų bei vietinių gyventojų darnų santykį su juos supančia aplinka.

Tarptautinė diena be automobilio:

Tradiciškai rugsėjo 22-ąją minima Tarptautinė diena be automobilio. Sekmadienį sostinėje, Gedimino prospekte vyks „Puoštų dviračių paradas“. Renginyje visi norintys galės papuošti savo dviračius įvairiausiomis priemonėmis, o vėliau – drauge dalyvauti dviračių parade ir parodyti, jog dviratis iš paprastos dviratės susiekimo priemonės gali virsti išskirtine puošmena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renginio pradžia – 12 val. Šios dienos renginiais stengiamasi atkreipti miestiečių dėmesį į vis didėjančią oro taršą, skatinti aktyvią ir sveiką gyvenseną daugiau judant.

Kiti renginiai:

Vilniečiai ir sostinės svečiai sekmadienį kviečia ir į Vingio parką, kur vyks gamtos pažinimo maratonas „Atrask Vingio parką iš naujo“. Tai žaidimas – varžybas, kurių metu pavieniai dalyviai ar jų komandos, besinaudodamos savo gamtos pažinimo žiniomis ir parengtais parko bioįvairovės pažinimo vadovais turės surasti ir atpažinti kuo daugiau Vingio parke randamų gyvūnų ir augalų rūšių. Parko lankytojai galės išbandyti savo jėgas ir interaktyviose užduotyse, kurios patikrins jų žinias apie mus supančią aplinką.

Varžybų pradžia – 10 val., pabaiga – 16 val.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų