REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pirmuosius metus po bankrutuojančio banko „Snoras“ kreditorių susirinkimo bankroto administratoriaus komanda sugrąžino banko turto už 530 mln. litų. Bendra sugrąžinto turto vertė siekia 1,66 mlrd. Iitų, šios lėšos yra skirtos išmokėti „Snoro“ kreditoriams, skelbiama metinėje banko bankroto administratoriaus Neilo Cooperio ataskaitoje už laikotarpį iki šių metų birželio 30 d.

REKLAMA
REKLAMA

Bankroto administratorius sėkmingai pardavė „Snoro“ minibankų tinklą, už kurį gauta 3,1 mln. litų. Po ataskaitoje aptariamo laikotarpio užbaigtas antrinės banko įmonės „Snoro Lizingas“ pardavimo sandoris kartu su valdytu paskolų portfeliu už 74 mln. litų. Taip pat sutarta dėl „Snoras Media“ akcijų pardavimo, sandorį planuojama baigti įgyvendinus reikalingas sąlygas, įskaitant ir Konkurencijos tarybos leidimo gavimą.

REKLAMA

Kreditorių komitetui patvirtinus pradėtas bankui priklausiusio ir perimto nekilnojamojo turto, kuris iš viso vertinamas 185 mln. litų, pardavimo procesas bei vedamos derybos su potencialiais banko „Finasta“ pirkėjais.

„Tikiu, kad per šį laikotarpį mums pavyko pasiekti reikšmingą proveržį bankroto procese. Įvertinus situacijos sudėtingumą, tarptautinę veiksmų geografiją ir platų sandorių bei pervedimų tinklą, kurį buvę akcininkai naudojo siekdami ištraukti lėšas iš banko, mums pavyko sugrąžinti reikšmingą lėšų sumą kreditoriams. Tikiu, kad mūsų tolesnės pastangos leis atgauti didelės vertės lėšas ir ateityje“, – sako Neilas Cooperis, nacionalizuoto banko „Snoras“ bankroto administratorius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak N. Cooperio, šiuo metu yra pareikšta teisinių ieškinių dėl vidutiniškai 2,4 mlrd. litų. Ieškiniais siekiama sugrąžinti bankui priklausančias lėšas ir turtą iš buvusių akcininkų bei susijusių asmenų ir fondų. Administratoriaus komandai pavyko pasiekti, kad teisinių ieškinių užtikrinimui būtų išduotas visame pasaulyje galiojantis arešto orderis įšaldyti 1,7 mlrd. litų vertės vieno buvusio „Snoro“ akcininko lėšų.

Bankroto administratoriaus komandai taip pat sėkmingai pavyko išaiškinti ir išnarplioti maždaug 180 mln. litų realizuojamos vertės paskolų pervedimo schemą į Kaimanų ir Didžiosios Britanijos Mergelių salose registruotus fondus. Iki metų vidurio paskolos buvo sugrąžintos į banką ir iš atgautų aktyvų 73 mln. litų grįžo banko kreditoriams. Bankroto administratoriaus komanda toliau tęsia šių lėšų grąžinimo procesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šveicarijoje tęsiamas teismo procesas prieš „Julius Bar“ banką, iš kurio siekiama sugrąžinti 829 mln. litų neteisėtai pasisavinto „Snoro“ turto.

Bankroto administratoriaus komanda tęsia aktyvią nacionalizuoto banko paskolų portfelio priežiūrą. Nuo bankroto pradžios buvo grąžinta 876 mln. litų išduotų paskolų ir palūkanų už jas, iš jų 371,8 mln. litų – per ataskaitinius metus.

 

Iš viso kreditoriai yra pateikę daugiau kaip 28500 pareiškimų bankrutavusiam „Snoro“ bankui, iš kurių 17167 pareiškimus iki birželio 30 d. teismas jau buvo patvirtinęs. Bendra kreditorinių reikalavimų suma sudaro 6,7 mlrd. litų. Pirmos eilės kreditoriams (banko darbuotojams) iki šių metų pirmojo pusmečio pabaigos buvo išmokėti 9,3 mln. litų. Lėšos antros eilės kreditoriams yra paruoštos išmokėjimui, tačiau mokėjimai galės būti vykdomi tik tuomet, kai bus baigti atskirų kreditorių pradėti teisminiai procesai, kuriais ginčijamas kreditorių eilės sudarymas.

REKLAMA

Nuo bankroto paskelbimo per keletą etapų administratorius sumažino bankrutuojančio banko darbuotojų skaičių nuo 1385 iki 139. Peržiūrėtas visų nebūtinų paslaugų teikimas, siekiant kiek įmanoma labiau sumažinti banko uždarymo sąnaudas.

Iš viso per minėtą laikotarpį bankrutuojančio banko veiklos užtikrinimo sąnaudos sudarė 35,05 mln. litų. Per metus jos buvo sumažintos 40% – nuo 10,95 mln. litų 2012 m. liepą-rugsėjį iki 6,41 mln. litų šių metų antrąjį ketvirtį. Visos išlaidos, įskaitant veiklos ir specialistų išlaikymą, per metus vidutiniškai sudarė 124 mln. litų.

REKLAMA

Artimiausiu metu bus tęsiamas „Snorui“ priklausiusio ir atskiro perimto nekilnojamojo turto pardavimas – aukcionuose toliau bus parduodami mažesnės nei 1 mln. litų vertės objektai, o baigus vertinimo procedūras ir gavus reikalingus Kreditorių komiteto leidimus bus parduodamas daugiau nei 1 mln. litų vertinamas turtas, įskaitant ir turtą užsienyje. Kassavaitiniuose viešuose aukcionuose parduodamas kilnojamasis bankrutuojančio banko turtas, detali informacija apie vykstančius aukcionus pateikiama „Snoro“ svetainėje.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų