REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skaistė NENARTAVIČIŪTĖ

Rūkantis nepilnametis – ne toks jau retas vaizdas. Ypač dažnai tokį reginį gali pamatyti prie mokyklų esančių daugiabučių gyventojai. Moksleiviai neretai per pertraukas keliauja po daugiabučių namų balkonais arba tiesiog už sienos, kuri užstoja vaizdą nuo mokyklos pusės. Šitaip vengiama, kad mokytojai nepamatytų rūkančiųjų, nes paskui apie tai gali sužinoti tėvai. Šiais laikais nieko keisto matyti dūmus traukiantį aukštesniųjų klasių moksleivį, tačiau kai pro šalį praeina cigaretę įsikandęs dvylikametis – susimąstai. Bet kuriuo atveju įstatymas neleidžia nepilnamečiams parduoti tabako gaminių, taigi iš kur jie šių gauna?

REKLAMA
REKLAMA

Cigaretes perparduoda rūkantys mokiniai

Tyrimą pradėjau Alytaus Jaunimo parke. Kalbinau atsitiktinius jaunuolius, kurie nepabūgo atsakyti į mano klausimus. Pirmiausia pašnekinau du riedlentėmis besivažinėjančius vaikinukus – Tadą ir Rytį. „Mokykloje yra daug rūkančių mokinių, iš jų visada galima nusipirkti. Bet šiaip konkrečių vietų nežinau“, – pasakojo penkiolikmetis Tadas. Šešiolikmetis Rytis teigė, kad pats nerūko, bet turi rūkančių draugų: „Rūko daugiau nei pusė klasiokų. Kiek žinau, gauna iš įvairių mažų parduotuvyčių. Keli draugai perka čia prie parko esančioj parduotuvėj.“

REKLAMA

Laikosi atstumo nuo mokyklų

Nors tyrimui norėjau rasti vietą kuo arčiau mokyklos, tačiau draudžiamas nepilnamečiams prekes pardavinėjantys kioskai ar parduotuvės laikosi saugaus atstumo. Arčiau esančios prekyvietės jau kurį laiką nepardavinėja neleistinų produktų. Kiek daugiau nei prieš keletą metų jose vaikams buvo galima visko įsigyti. Maža to, regis, jos net buvo specialiai pritaikytos vaikų apsipirkinėjimui, nes cigaretes jiems parduodavo ne pakeliais, o vienetais. Tačiau dalis tų kioskų buvo uždaryti, pakeitė prekybos specifiką arba tiesiog nebepardavinėja draudžiamų produktų – visa tai dėl didelių baudų. Užtat atokiau esančios mažos parduotuvės, regis, nebijo baudų ir sėkmingai pelnosi iš nepilnamečių rūkymo.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia, kad nieko nebūtų šalia

Eksperimentui išsirinkau septyniolikmetį vaikiną. Vidutinio ūgio, ne vaikiškų bruožų, tačiau matyti, kad nepilnametis. Tiesą sakant, jaučiausi daranti blogą darbą prašydama jo eiti pirkti tabako gaminių. Tik vėliau pagalvojau, kad eksperimentui visai nereikėjo įtraukti nepilnamečio – juk pardavėjos privalo prašyti asmens dokumento ir tų, kurių amžius gali kelti abejonių – sakykim, aštuoniolika sukako vakar. Arba tai galėtų būti kad ir dvidešimties metų sulaukęs, bet labai vaikiškai atrodantis jaunuolis. Na, bet šiuo eksperimentu patikrinome tikrovę. „Parduoda visose mažose parduotuvėse“, – šyptelėjo vaikinas, kai paprašiau nurodyti porą vietų, kuriose nepilnamečiai įsigyja tabako gaminių. Pasitarę nusprendėme patikrinti šalia parko esančią parduotuvę „Aibė“. Vaikinas teigė, jog čia niekada nepirko ir negirdėjo jokių gandų apie galimybę įsigyti cigarečių ar alkoholio nepateikus pažymėjimo. Dėl šios priežasties vykdyti eksperimentą pasidarė dar įdomiau, nes abu nežinojome, ko tikėtis. Pakeliui į parduotuvę jaunuolis papasakojo, kad bendraamžiai cigarečių dažniausiai įsigyja iš pažįstamų. Šitaip sutaupoma ir nekyla jokių bėdų dėl amžiaus. Man pradėjus svarstyti, kaip elgtis, jei pardavėja paprašys pateikti pažymėjimą, vaikinas noriai pasidalijo patirtimi: „Būna, apsiperkant parduotuvėje pareikalauja pažymėjimo, bet, pasakius, kad neturi su savimi, kai kuriose parduotuvėse parduoda be jokių problemų, o kartais pasitaiko, kad ir nepavyksta. Yra buvę ir taip, kad draugai bandė prasisukti didžiajame prekybos centre. Žinoma, čia paprašė pažymėjimo, bet vis tiek pardavė alkoholinių gėrimų, nes šalia nebuvo daugiau žmonių. Svarbiausia, kad aplink nieko nebūtų, tada gali būti beveik garantuotas, kad parduos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eksperimentas pavyko

Pasiekę parduotuvę nutarėme, kad eisime atskirai. Aš įėjau pirmoji, kad girdėčiau ir matyčiau pardavėjos reakciją, ir nusukau atokiau, kad nebūčiau jos akiratyje. Po akimirkos kitos įėjo tyrimą padedantis vykdyti jaunuolis. Jis iškart priėjo prie pardavėjos, paprašė cigarečių ir be vargo jų nusipirkęs išėjo. Pardavėja, mano paklausta, ar žino, kad ką tik šią prekę pardavė nepilnamečiui, atsakė, jog vaikinas pasirodė esąs pilnametis. Be to, ji atrodė labai nustebusi, tik nežinau, ar kad sužinojo apie nepilnametį pirkėją, ar kad jai uždaviau nepatogų klausimą.

REKLAMA

Situacija kontroliuojama?

Pakalbintas Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio viršininkas Aidas Kaknevičius pripažino, kad tokia problema egzistuoja, tačiau nesutiko, jog parduotuvėse nepilnamečiai nesunkiai gali įsigyti tabako ar alkoholinių gėrimų: „Alytaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate organizuojamos priemonės, kurių metu tikrinamos viešos vietos, kur renkasi jaunimas, prekybos vietos, kur parduodami tabako ar alkoholio gaminiai. Nepilnamečių reikalų veiklos grupės pareigūnai lankosi švietimo įstaigose, bendrauja su jaunimu, supažindina su atsakomybe ir pasekmėmis už šio tipo pažeidimus.“ Taip pat pabrėžė, kad, nustačius, jog nepilnamečiui parduotuvėje buvo parduota alkoholio ar tabako gaminių, atsakomybėn traukiamas tai padaręs šios parduotuvės pardavėjas. Apie šį pažeidimą informuojamas Narkotikų, tabako ir alkoholio departamentas ir įmonei taikomos ekonominės sankcijos.

REKLAMA

* * *

SIEKIA SUMAŽINTI CIGAREČIŲ PATRAUKLUMĄ

Europos Sąjungos Tabako produktų direktyvos pataisymų tikslas – apriboti cigarečių pakelių patrauklumą ir reklamas ant jų. Pagal naująją direktyvą, ant cigarečių pakelių vietoj logotipų, spalvų bei reklaminių elementų atsirastų didesni paveiksliukai su perspėjimais dėl rūkymo žalos sveikatai, kurie užimtų 75 proc. pakelio paviršiaus. Taip pat siūloma jau nuo 2015 metų uždrausti prekiauti cigaretėmis ir tabaku, turinčiu skonį, pavyzdžiui, mėtų ar vanilės, bei plonomis cigaretėmis. Skonis, užgožiantis tabako kartumą, vilioja jaunimą, ypač merginas, pradėti rūkyti. Dėl rūkymo sukeltų ligų ir kitų negalavimų kasmet Lietuvoje miršta maždaug 7 tūkst., o Europos Sąjungoje – 650 tūkst. žmonių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų