REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos lietuviai jaučiasi žeminami Seinuose

Lenkijos lietuvių draugijos pirmininkas: tai daroma planingai

Lenkijos Seinų krašte esančiose kapinėse rudenį atsirado nauji paminklai, kuriais siekiama pažeminti šiame krašte istoriškai gausiai gyvenančius lietuvius, sako vietos lietuvių bendruomenė.

Berznyko kapinėse, kuriose palaidoti ir Lietuvos kariai, pastatytoje naujoje akmeninėje plokštėje skelbiama, kad „negalint įamžinti 1920 metų Lenkijos karių žygdarbio Baltarusijoje ir Lietuvoje, čia supilama žemė iš Druskininkų, Gardino, Lydos, Vosyliškių, Volkovysko, Slonimo, Baranovičių kovos laukų“. Kiekvienai vietovei pagaminta atskira akmeninė lenta su jos pavadinimu ir kovų data.

Lenkijos lietuvių draugijos pirmininko Algirdo Vaicekausko teigimu, nauji paminkliniai asmenys atsirado rugpjūčio arba rugsėjo mėnesį.

„Tai eilinis žingsnis, kuriuo norima pažeminti lietuvių tautinę mažumą“, – BNS penktadienį sakė A.Vaicekauskas. Jo nuomone, iškaltu įrašu, kuriuo minimi Druskininkai ir dabartinės Baltarusijos miestai, reiškiamos ir teritorinės pretenzijos.

REKLAMA
REKLAMA

Jau anksčiau kapinėse buvo paminklų, kuriais lietuvių kariai kaltinami kolaboravimu su bolševikais 1920 metais. Kapinėse yra ir Panerių memorialas, kuriame lietuviai kaltinami dėl kolaboravimo su naciais žudant lenkus.

REKLAMA

Pasak A.Vaicekausko, paminklinius akmenis stato vietos klebonas arba įvairios organizacijos.

„Tai statoma šalia tų vietų, kur gyvename mes, ir taikoma į lietuvių tautinę mažumą. Tai daroma su tikslu. Kažkas išduoda leidimus – tai nėra pavienė vieno žmogaus sugalvota akcija. Viskas daroma planingai“, – BNS sakė A.Vaicekauskas.

Lietuvos ambasados Lenkijoje duomenimis, Lenkijoje gyvena apie 15 tūkst. lietuvių kilmės žmonių, daugiausia – Seinų ir Punsko krašte.

Šią vasarą Punsko valsčiuje raudonai ir baltai – Lenkijos vėliavos spalvomis – buvo užteplioti lietuviški užrašai. Panašus išpuolis įvykdytas ir 2011 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų