REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar kada nors matėte žmogų, patiriantį sudėtingas gyvenimo aplinkybes, nuotaikos kritimą ir liūdesį? Nuleistas žemyn žvilgsnis, nukreiptas tarsi į save, susikūprinimas, neužtikrinta eisena (nepasitikėjimas savimi) – visi šie požymiai dažniausiai tinka prislėgtai nuotaikai, depresyviai būsenai. Reiškia mūsų dvasios būsena (nuotaika) yra tiesiogiai susijusi su mūsų fizinio kūno būkle?

REKLAMA
REKLAMA

Be abejo! Daugybė medicininių tyrimų jau ne kartą ir ne du įrodė šį teiginį, bet gal egzistuoja ir atvirkštinis ryšys? Gal yra galimybė tam tikrų fizinių pratimų dėka atsikratyti niūrios nuotaikos ir sustiprinti dvasią, atsigauti, tapti budresniam?

REKLAMA

Psichologijos profesorius Carlos Coto teigia, kad tai įmanoma ir netgi sukūrė specialų pratimų rinkinį, leidžiantį per 3-4 minutes pasikelti nuotaiką!

Beje, yra labai įdomus video iš TED konferencijos (anglų kalba), kuriame šia tema taip pat kalba Amy Cuddy. Rekomenduoju peržiūrėti prieš gilinantis į žemiau pateiktus pratimus.

Amy kalba apie tai, kaip mūsų laikysena veikia hormonų pusiausvyrą bei nuotaiką, pasitikėjimą savimi ir baimes. Ji taip pat sėkmingai įrodė, kad egzistuoja atvirkštinis ryšys (kūnas įtakoja nuotaiką).

REKLAMA
REKLAMA

1. Pavaikščiokite ant pirštų galiukų

Kai jaučiate depresyvią nuotaiką, jūsų eisena keičiasi ir atrodo, kad net sunku dėlioti kojas, jūsų neigiamos emocijos tarsi traukia jus žemyn. Todėl pabandykite imtis atsakomųjų veiksmų – keletą minučių pavaikščiokite ant pirštų galiukų, visu kūnu tarsi siekdami aukštumas.

2. Šuoliai su plojimais (arba iškeliant rankas)

Yra vienas geras pratimas, vadinamas Jumping Jacks (šuoliai žergtai), kuris per keletą minučių leidžia gerai suprakaituoti. Viršuje pateiktas šiek tiek patobulintas pratimas, papildomai apkraunantis sėdmenų, nugaros ir kojų raumenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esmė paprasta: reikia šokinėti tuo pačiu metu praskečiant kojas ir iškeliant rankas virš galvos. Atlikite bent 20 šuolių ir pajusite, kad gyvenimas ne toks jau ir blogas. Šis pratimas pagreitina kraujo cirkuliaciją, padidina deguonies kiekį, teikiamą pagrindiniams organams ir sukelia staigų endorfinų išmetimą į organizmą (endorfinai – tai „laimės hormonai“).

3. Krūtinė pirmyn (nugara tiesiai)

Kai liūdite arba esate suglumęs, automatiškai susikūprinate, tarsi apsaugodamas savo širdį ir emocijas nuo išorinio pasaulio. Psichologai tokią laikyseną tapatina su nepasitikėjimu, vidiniais išgyvenimas ir depresija.

REKLAMA

Viskas, ką jums reikia atlikti – tiesiog stovėti tiesiai ir „išplėsti“ krūtinę, giliau kvėpuoti. Tokia laikysena ne tik pakeis jūsų išvaizdą, bet ir akimirksniu pagerins vidinę būseną. Jūsų plaučiai gaus daugiau deguonies, o sąmonė prisipildys ramybės ir pasitikėjimo.

4. Pakelkite rankas virs galvos (plačiai)

Tai sukelia panašų efektą kaip ir vaikščiojimas ant pirštų galiukų. Kai žmonės liūdi, jų rankos įprastai nevalingai tabaluoja palei kūną. Žmonės tarsi nežino, kuo jas užimti, kur jas nukišti.

Elkitės atvirkščiai: pakelkite jas aukštyn, kaip tai daro sportininkai ant pjedestalo arba gladiatoriai virš nugalėto oponento kūno… Stokite į nugalėtojo pozą ir po minutės jūs būtent taip ir pasijusite!

REKLAMA

5. Pakelkite galvą ir nusišypsokite

Šypsokitės, net jeigu ir nesinori. Tegul jums tai atrodo per daug kvaila ir dirbtina, tačiau tai išties veikia. Jūs smegenys atsimena, kad jūs šypsotės, kai esate patenkinti, todėl tarp šių dalykų yra tiesioginis ir atvirkštinis ryšys. Kai pradedate šypsotis, praktiškai po kelių sekundžių pajuntate, kaip jūsų nuotaika kyla, o liūdesys keliauja praeitin.

Kaip matote, nieko nepaprasto rekomenduojamoje psicho-emocinėje gimnastikoje nėra. Lengvi ir greitai atliekami pratimai. Bet kuriuo atveju, kai negaluoja „siela“, geriau išbandyti šiuos metodus! Vienatvė ir savigrauža nesuteiks nieko gero!

Būkite sveiki!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų