REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį paragino Maskvą nutraukti detaliąją patikrą Lietuvos kroviniams ir vežėjams, kurie dėl praeitą savaitę įvestos tvarkos patiria didžiulius nuostolius, pranešė ES ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA

Diplomatas sakė Rusijos muitinės vadovui perdavęs Europos Komisijos reikalavimą nutraukti „diskriminacines priemones“ Lietuvos atžvilgiu, tačiau pripažino aiškių atsakymų negavęs.

REKLAMA

„Ypatingų priemonių taikymas Lietuvos prekėms ir vežėjams įtrauktas į ES ir Rusijos santykių lygį – apie tai kalbamasi tarp ES ir Rusijos aukštų pareigūnų. ES ragina nedelsiant panaikinti diskriminacines priemones Lietuvos atžvilgiu“, – BNS telefonu iš Maskvos trečiadienio vakarą sakė V.Ušackas.

Pasak ambasadoriaus, jis susitikimuose Maskvoje išsakė „ES susirūpinimą dėl dabartinės padėties, kai nesuprantamomis, išskirtinėmis ir diskriminacinėmis priemonėmis Lietuvos atžvilgiu žlugdomi prekių mainai, nepateikiant paaiškinimų“.

REKLAMA
REKLAMA

„Paraginau ES vardu tas priemones nedelsiant nutraukti bei užtikrinti, kad abipusiai naudingi prekybiniai santykiai būtų akurti“, – kalbėjo V.Ušackas.

„Kol kas negavome aiškaus atsakymo, kodėl taikomos tokios priemonės“, – pridūrė diplomatas, 2008-2010 metais ėjęs Lietuvos užsienio reikalų ministro pareigas.

V.Ušackas Rusijos muitinei perdavė už muitus ir prekybą atsakingų eurokomisarų Algirdo Šemetos ir Karelo de Guchto laišką, kuriame jie perspėjo, jog Rusijos veiksmai gali prieštarauti Pasaulio prekybos organizacijos reikalavimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius šią savaitę kreipėsi į ES institucijas paramos, reaguojant į Rusijos muitinės praeitą savaitę pradėtą detaliąją patikrą Lietuvos kroviniams ir vežėjams.

„Rusija, stodama į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), prisiėmė įsipareigojimus nesiimti veiksmų, nesuderinamų su PPO sutartimi, tačiau dabartiniai Rusijos veiksmai rodo priešingai“, – teigė ministras.

Lietuvos vežėjai teigia, kad dėl Rusijos muitinės veiksmų nuostoliai kasdien gali siekti iki dviejų milijonų eurų.

REKLAMA

Kai kurie apžvalgininkai teigia, kad Rusijos veiksmai gali būti politiškai motyvuoti. Šių metų viduryje pirmininkavimą ES perėmusi Lietuva siekia paskatinti glaudesnius posovietinių šalių ryšius su ES ir pasisako už asociacijos bei laisvos prekybos sutartis su Ukraina, Gruzija ir Moldova.

Maskva priešinasi tokiems planams, nes tai sužlugdytų jos viltis plėsti Muitų sąjungą, kuriai dabar priklauso Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas.

Pastaruoju metu Rusijos ir Vakarų santykiai buvo įtempti ir dėl skirtingų pozicijų, kaip spręsti Sirijos krizę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų