REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmą sykį per visą pilietinio karo laikotarpį buvo gauti patikimi įrodymai, kuriais remiantis, galima teigti, kad Irano kariai dalyvauja mūšiuose Sirijoje, praneša „Die Presse“.

Pirmą sykį per visą pilietinio karo laikotarpį buvo gauti patikimi įrodymai, kuriais remiantis, galima teigti, kad Irano kariai dalyvauja mūšiuose Sirijoje, praneša „Die Presse“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau spaudoje pasirodę pranešimai, kad Sirijos kariniuose veiksmuose dalyvauja Irano kariuomenė, nebuvo patikimi, praneša austrų leidinys. Visus juos platino sukilėliai, apie kuriuos, per du pilietinio karo metus, susidarė „ne itin skiriančių faktus nuo išsigalvojimų“ įvaizdis; oficialusis Teheranas savo tiesioginį dalyvavimą karo veiksmuose neigė. Tačiau šią savaitę buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuris leidžia teigti, kad Iranas išties paskirstė savo karius Sirijos teritorijoje, o sirų kariuomenės papildymas praėjo paruošimą būtent Irane.

REKLAMA

Pranešama, kad vaizdo įrašas, fotografijos ir dokumentas buvo atrastas sukilėlių grupuotės, užėmusi sandėlius netoli Alepo. Mūšio metu buvo nušauti 13-os iraniečių grupuotė. Įrašai, kuriuos aptiko sukilėliai, buvo daromi ne mobiliaisiais telefonais, o profesionalia kamera, tarsi būtų filmuojamas dokumentinis filmas. Dalį materialų sukilėliai perdavė „Al Jazeera“ televizijai, likusius pažadėjo pamažu publikuoti su vertimu į arabų kalbą. Artimųjų Rytų ekspertai į kuriuos kreipėsi „Die Presse“ , neabejojo šių vaizdo įrašų autentiškumu.

REKLAMA
REKLAMA

Vaizdo įrašai leidžia susidaryti apie kareivišką gyvenimą Sirijos barakuose vadovaujant Irano kariškiams. Iraniečiai vadovauja sirų kariams, planuoja operacijas, vyksta patruliuoti į frontą... Bazės patalpose arabiškais rašmenimis aiškina sirų kareiviams neviršyti greičio naudojantis transporto priemonėmis... Irano kariams taip pat iškabinti paaiškinimai, kad „draudžiama filmuoti ir fotografuoti mobiliaisiais telefonais“ ir „priimti maisto produktus ar gėrimus iš nepažįstamųjų“.

Pagrindinis šio vaizdo įrašo akcentas – interviu su karo vadu Ismailu Ali Haidari, teigiama straipsnyje. Jis pasakoja, kad jau aštuonis mėnesius kaunasi įvairiuose Sirijos regionuose, kritikuoja „autoritarinį“ Sirijos kariuomenės stilių, dėl kurio jų bijo patys gyventojai. Vaizdo kamera sekioja paskui I. Ali Haidari po visą Alepą. Jis pažįstamas su beveik visais sirų kariškiai, draugiškai jiems mojuoja, su kažkuo pasišneka.

„Die Presse“ teigimu, I. Ali Haidari, kaip ir vaizdo įrašo autoriaus, jau nebėra gyvųjų tarpe – jie buvo nužudyti karinių veiksmų Sirijoje metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų