REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vašingtone 12 žmonių nužudęs šaulys sirgo paranoja ir girdėjo balsus

Nekliudomas įsigijo automatinį ginklą

Užpuoliko, kuris nušovė 12 žmonių Vašingtono centre esančiame kariniame komplekse, kol galiausiai buvo nukautas policijos, psichika buvo smarkiai sutrikusi, tačiau jam nebuvo panaikintas leidimas patekti į saugomus objektus.

Užpuoliko, kuris nušovė 12 žmonių Vašingtono centre esančiame kariniame komplekse, kol galiausiai buvo nukautas policijos, psichika buvo smarkiai sutrikusi, tačiau jam nebuvo panaikintas leidimas patekti į saugomus objektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aarono Alexisos pirmadienį surengto išpuolio motyvai tebėra mįslingi.

JAV teisėsaugos pareigūnai antradienį sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“ (AP), jog tas buvęs karys kentėjo nuo paranojos ir miego sutrikimų, taip pat girdėjo balsus savo galvoje.

REKLAMA

Mėnuo prieš šią ataką A.Alexisas skundėsi Rod Ailendo policijai, kad žmonės kalbasi su juo per viešbučio kambarių sienas ir lubas, taip pat siunčia mikrobangų vibracijas į jo kūną ir neleidžia miegoti.

A.Alexisas sakė policijai, kad susivaidijo su kažkokiu žmogumi, kai ruošėsi išskirsti iš Virdžinijos į Rod Ailendą, kur jis dirbo karinių jūrų pajėgų kontraktininku. Pasak jo, tas asmuo pasiuntė tris žmones jį sekti ir persekioti.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė viename viešbutyje girdėjęs balsus, kalbančius su juo per kambario sieną, todėl jis dukart persikėlė į kitus viešbučius, bet tie balsai jį sekė, sakoma Niuporto miesto policijos pranešime.

Vyras sakė, kad tie asmenys gali jam pakenkti. Jis taip pat tvirtino, kad tie asmenys naudoja kažkokį mikrobangų įrenginį, kuriuo per lubas skleidžia virpesius, prasiskverbiančius į jo kūną ir neleidžiančius užmigti.

Pareigūnai sakė, kad ataka Vašingtone nesusijusi su vidaus arba tarptautiniu terorizmu, o tyrėjai nerado jokio manifesto ar kokių nors kitų laiškų, kurie bylotų apie politinius arba religinius motyvus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AP šaltiniai pageidavo neskelbti jų vardų, nes šis baudžiamasis tyrimas tebevykdomas.

Pasak pareigūnų, 34 metų A.Alexisas, dirbęs pagal kontraktą viename karinių jūrų pajėgų projekte, pasinaudojo galiojančiu leidimu, kad patektų į Vašingtone esantį karinį kompleksą „Navy Yard“, kuriame dirba 18 tūkst. žmonių, ir pradėjo šaudyti.

Įvykių liudininkai pasakojo, kaip užpuolikas šaudė į kavinę iš vieno pastato viršutinio aukšto, sužeisdamas tris žmones.

A.Alexisas per šią ataką turėjo tris ginklus: lygiavamzdį šautuvą ir du pistoletus, kuriuos jis pagrobė iš dviejų policijos pareigūnų įvykio vietoje, sakė du federaliniai teisėsaugos pareigūnai.

REKLAMA

A.Alexisas šautuvą nusipirko šeštadienį Virdžinijos mieste Lortone įsikūrusio šaudyklos „Sharpshooters Small Arms Range“ ginklų parduotuvėje, sakė jos advokatas.

Federaliniai ginklų įstatymai draudžia licencijuotiems pardavėjams parduoti šaunamuosius ginklus nestabilios psichikos asmenims.

Tačiau įstatymai numato, kad ši sąlyga galioja tik asmenimis, kurie ne savo noru įtraukti į psichiatrijos įstaigų registrus arba pripažinti psichikos ligoniais teisme, o tokia informacija privalo būti pateikta Federaliniam tyrimų biurui (FTB), kad ją būtų galima naudoti tikrinant duomenis apie asmenį.

REKLAMA

Po šaudynių Virdžinijos politechnikos institute 2007 metais pareigūnai pakeitė valstijos ginklų kontrolės įstatymus, kad sutrikusios psichikos asmenims būtų sunkiau įsigyti šaunamųjų ginklų.

Tačiau A.Alexis niekada nebuvo pripažintas psichikos ligoniu teisme ir nepriregistruotas prie jokios psichiatrijos klinikos.

Nuo rugpjūčio jam buvo taikomas psichiatrinis gydymas Veteranų reikalų departamente, tačiau leidimas patekti į saugomus karinius objektus nebuvo atšauktas, sakė du teisėsaugos pareigūnai.

Vis dėlto abejotina, kad pastarasis išpuolis paskatins sugriežtinti ginklų kontrolės įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mat priemonės, kurios buvo pasiūlytos kilus pasipiktinimui visoje šalyje dėl pernai gruodį įvykdytos atakos, pareikalavusios 20 vaikų gyvybių, šiais metais nebuvo patvirtintos Kongrese.

„Dar vienos masinės šaudynės“, – JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) liūdnai konstatavo pirmadienį.

Tokio pobūdžio ataka buvo jau septintoji per jos kadenciją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų