REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Tony Abbottas (Tonis Ebotas) trečiadienį buvo prisaikdintas naujuoju Australijos premjeru ir iškart nurodė atšaukti mokestį už taršą anglies dvideginiu bei sustabdyti prieglobsčio ieškančių asmenų laivus.

REKLAMA
REKLAMA

 

55 metų konservatyvių pažiūrų politikas pažadėjo imtis ryžtingų veiksmų iškart po prisaikdinimo ceremonijos Vyriausybės rūmuose Kanberoje, kur jo vadovaujama Liberalų ir Nacionalinės partijos koalicinė vyriausybė oficialiai nutraukė šešis metus trukusį leiboristų valdymą.

REKLAMA

„Šiandien ne vien ceremonijų, bet ir veiksmo diena. Australijos žmonės tikisi, kad iškart imsimės darbo, o vyriausybė elgsis būtent taip“, – sakoma T,Abbotto pranešime.

Pristatydamas svarbiausius savo komandos narius generalinei gubernatorei Quentin Bryce (Kventin Brais) jis pridūrė: „Būsime problemas sprendžianti vyriausybė, kuri vadovausis vertybėmis, o ne ideologija.“

T.Abbottas buvo išrinktas rugsėjo 7 dieną, žadėdamas skubiai panaikinti leiboristų verslui įvestus mokesčius už taršą ir kasybos pelną, taip pat sukurti brangiai kainuojančią tėvystės ir motinystės atostogų sistemą ir tiesti naujus kelius šioje didžiulėje valstybėje.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis jo taikiklyje – nepopuliaraus taršos apmokestinimo tvarka, pagal kurią didžiausi teršėjai šalyje turi mokėti fiksuoto dydžio mokestį už išmetalus.

T.Abboto vyriausybė pasisako už „tiesioginių veiksmų“ planą, pagal kurį taip pat numatoma įkurti išmetalų mažinimo fondą, kurio lėšos būtų paskirstomos bendrovėms, didinančioms savo energetinį efektyvumą. Taip pat būtų finansuojamos programos, pagal kurias būtų siekiama padidinti anglies kiekį dirvožemyje ir pasodinti 20 mln. medžių.

T.Abbottas, kuris kartą yra pareiškęs, kad įrodymai, siejantys žmonijos poveikį su klimato pokyčiais yra „absoliuti nesąmonė“, sakė nedelsiant nurodysiantis pareigūnams „paruošti teisės aktą dėl mokesčio už taršą anglies dvideginiu panaikinimo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita svarbi jo rinkimų kampanijos tema buvo pastangos sustabdyti prieglobsčių ieškotojų laivų antplūdį.

Naujojo premjero siūloma strategija – pasitelkti karines jūrų pajėgas, kad jų laivai nutemptų pabėgėlių laivus atgal į Indoneziją, iš kurios atvyksta dauguma migrantų – turėtų įsigalioti trečiadienį ir gali būti svarbiu išbandymu jo kadencijos pradžioje.

Po rinkimų dar nebaigti skaičiuoti paštu atsiųsti balsai, tačiau 150 vietų Atstovų Rūmuose konservatoriai tikriausiai gaus 90, o leiboristai – 55 mandatus.

REKLAMA

Taigi T.Abbottas turėtų įgyti aiškią daugumą, nors aukštųjų parlamento rūmų sudėtis dar nėra aiški. Tikėtina, kad ten gali patekti 6–7 mažųjų partijų kandidatai, nuo kurių priklausys jėgų pusiausvyra – ir tai gali apsunkinti naujosios vyriausybės įstatymų leidybos pastangas.

Naująjį premjerą ir jo svarbiausius ministrus Q.Bryce prisaikdino praėjus 11 dienų po T.Abbotto triuškinamos pergalės prieš ankstesnės vyriausybės vadovą Keviną Ruddą, kuris socialiniame tinkle „Twitter“ rašė: „Šiandien prisaikdinus poną Abbottą, aš oficialiai liaujuosi būti ministru pirmininku. Ačių, Oze, už galimybę tarnauti.“

REKLAMA

Nuo rinkimų T.Abbottas mažai reiškėsi viešumoje, tačiau jis jau sulaukė kritikos dėl to, kad savo kabinete į 19 svarbiausių postų paskyrė tik vieną moterį – Julie Bishop (Džuli Bišop), kuri tapo užsienio reikalų ministre.

Ankstesnėje leiboristų vyriausybėje dirbo šešios moterys.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų