REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keturiuose Švedijos regionuose aptikta įprastiniams graužikų nuodams atsparių žiurkių ir pelių. Tai patvirtino šalies zoologų jau seniai išsakytą prielaidą, aiškinančią, kodėl įprastiniai žiurknuodžiai iš pažiūros neveikia.

REKLAMA
REKLAMA

Graužikų kontrolės specialistai anksčiau yra pasiūlę teorinį paaiškinimą, neva žiurkės ir pelės įvairiose Švedijos dalyse yra įgijusios tam tikrą atsparumą įprastiniams nuodams. Dabar šiuos įtarimus patvirtino naujausi tyrimų rezultatai, skelbia naujienų agentūra TT.

REKLAMA

Graužikų naikinimo paslaugas teikianti Švedijos bendrovė „Anticemex“ keturiuose šalies regionuose (Kristianstado, Linkšiopingo, Vekšės ir Upsalos miestų apylinkėse) atliko 80 atsitiktinių nuodų, skirtų žiurkėms ir pelėms naikinti, efektyvumo testų. Pasak bendrovės atstovų, jų rezultatai rodo, kad šie graužikai jau gali būti įgiję imunitetą įprastiniams žiurknuodžiams.

Eksperto H. Kjellbergo teigimu, gali būti, kad žiurkės priprato prie pačių nuodų, tačiau neatmestina tikimybė, jog jų gyvenamojoje aplinkoje esančios cheminės medžiagos prisidėjo prie genetinių šių graužikų pokyčių, dėl kurių įprastiniai nuodai jiems nebekelia pavojaus.

Pranešama, kad nuodams atsparių žiurkių aptikta ir kai kuriose kitose Europos šalyse, pavyzdžiui, Danijoje, tačiau šis fenomenas pirmą kartą patvirtintas ir Švedijoje. Specialistų teigimu, dabar prireiks naujų efektyvesnių žiurknuodžių, kad būtų įmanoma kontroliuoti šių graužikų populiaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų