REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengtos ir šiandien Seimui teikiamos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pataisos. Jomis siekiama didinti valstybės tarnybos skaidrumą, atskaitomybę ir užkirsti kelią neteisėtam praturtėjimui.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė teikiamomis pataisomis siūlo viešai skelbti visų valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų privačių interesų deklaracijas ir šių asmenų sudaromus sandorius. Šalies vadovės teigimu, tik viešumas gali užtikrinti, kad valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys priima sprendimus skaidriai, gyvena pagal teisėtas pajamas ir dirba viešojo intereso naudai.

REKLAMA

Šiuo metu viešai skelbiamos tik kai kurių valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų deklaracijos, o sandorius privaloma skelbti tik nuo 10 tūkst. litų, nenurodant nei konkrečios sumos, nei sandorio šalių.

Pagal Prezidentės siūlomas pataisas numatoma, kad visų valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų, politinių partijų pirmininkų ir jų pavaduotojų, valstybės politikų visuomeninių konsultantų, padėjėjų, patarėjų, valstybės ir savivaldybių įmonių vadovų privačių interesų deklaracijų duomenys bus skelbiami viešai. Taip pat Prezidentė siūlo viešinti politikų ir valstybės tarnautojų sudaromus sandorius, nurodant konkrečias jų vertes ir sandorio šalis.

REKLAMA
REKLAMA

Asmenų, kurių duomenys įstatymų nustatyta tvarka yra įslaptinti, arba tų, kurie vykdo žvalgybą, kontržvalgybą arba kriminalinę žvalgybą, deklaracijos ir toliau nebus viešinamos.

Seimui šiandien taip pat teikiamos Prezidentės inicijuotos Teismų įstatymo pataisos, kuriomis, siekiant didinti visuomenės pasitikėjimą teisine sistema, siūloma įtraukti visuomenės atstovus į Teisėjų garbės teismo sudėtį. Šis teismas nagrinėja teisėjų padarytus nusižengimus ir skiria jiems drausmines nuobaudas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų