REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eurokomisaras Algirdas Šemeta teigia, kad įsteigus Europos prokuratūrą pagreitėtų sukčiavimo bylų nagrinėjimas ir nusikaltėliams būtų sunkiau išsisukti dėl senaties.

REKLAMA
REKLAMA

"Dažnai pasitaiko, kad tiesiog sukanka senaties terminai, kol visos procedūros yra atliekamos ir tiesiog sukčiai lieka nenubausti", - pirmadienį Vilniuje žurnalistams sakė už mokesčius ir kovą su sukčiavimu atsakingas eurokomisaras A.Šemeta, dalyvaujantis čia vykstančioje tarptautinėje konferencijoje, skirtoje apžvelgti Europos prokuratūros modelį.

REKLAMA

"Esminis Europos prokuratūros privalumas bus tas, kad įrodymai, surinkti vienoje valstybėje, galės būti panaudoti be papildomų veiksmų bet kurioje kitoje valstybėje ir tai, be abejo, labai smarkia turėtų padidinti efektyvumą nagrinėjant tokias bylas", - spaudos konferencijoje sakė jis.

Pasak eurokomisaro, šiuo metu kiekviena šalis iš esmės turi iš naujo atlikti baudžiamojo proceso veiksmus, reikia papildomos informacijos, jos turi teikti užklausas, laukti, kol tos užklausos yra įvykdomos pagal tarpusavio pagalbos susitarimus, o tai užima nemažai laiko.

REKLAMA
REKLAMA

ES teisinio bendradarbiavimo baudžiamosiose bylose institucijos - Eurojust'o - prezidentė Michele Coninsx (Mišelė Koninks) savo ruožtu spaudos konferencijoje dėstė, kad steigiant Europos prokuratūrą bus reformuojama iš jos vadovaujam institucija.

"(EK pasiūlymo) tekstas kalba apie apie tai, kad Europos prokuratūra turėtų būti įsteigta iš Eurojust'o ir tai reiškia, kad Eurojust'as ir Europos prokuratūra turi specialų ryšį, kuris yra esminis, gyvybiškai svarbus. Komisijos intencija buvo paraleliai pradėti du procesus - Eurojust'o reformą ir Europos prokuratūros steigimą, šie pasiūlymai buvo pateikti vienu metu ir tai turi būti vertinama teigiamai", - dėstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Europos Sąjungai pirmininkaujančios Lietuvos teisingumo ministro Juozo Bernatonio, sprendimai dėl Europos prokuratūros gali būti priimti gruodį.

"Lietuva, kaip pirmininkaujanti valstybė, norėtų, kad būtų kuo platesnis valstybių narių pritarimas, todėl mes pradedame diskusiją ir tikimės, kad jau spalio taryboje turėsime aiškesnį įsivaizdavimą, kaip valstybės narės pritaria šiam siūlymui. Gruodžio mėnesio teisingumo taryboje galbūt bus galimi tam tikri sprendimai, bet suprantama, Lietuvos pirmininkavimo metu ši institucija dar nebus įsteigta, tai bus vėliau", - teigė J.Bernatonis.

REKLAMA

Pasiūlymą įsteigti Europos prokuratūrą Europos Komisija (EK) pateikė liepą. Naujai steigiamos Europos prokuratūros kompetencijai priklausytų nusikaltimų ES biudžetui tyrimas, jų vykdytojų ir bendrininkų baudžiamasis persekiojimas bei kaltinimo palaikymas nacionaliniuose teismuose.

Siekiant užtikrinti Europos prokuratūros atliktų tyrimų efektyvumą, teisėtai surinkti įrodymai vienoje valstybėje narėje turėtų būti priimtini visų valstybių narių teismuose.

EK pasiūlyme numatyta, kad Europos prokuratūra turės decentralizuotą struktūrą, susidedančią iš Europos prokuroro, keturių Europos prokuroro pavaduotojų ir Europos deleguotų prokurorų kiekvienoje valstybėje narėje, ir bus integruota į nacionalines teismų sistemas - prokurorai esą galėtų tęsti savo, kaip nacionalinių prokurorų funkcijas, tačiau jie būtų nepriklausomi nuo nacionalinių baudžiamojo persekiojimo institucijų, kai veiktų pagal Europos prokuratūros įgaliojimus.

REKLAMA

Europos prokurorą iš EK pateikto kandidatų sąrašo skirtų ES Taryba, gavusi Europos Parlamento sutikimą. Keturi Europos prokuroro pavaduotojai taip pat būtų skiriami ES Tarybos, gavusios Europos Parlamento sutikimą. Europos deleguotus prokurorus skirtų Europos prokuroras iš mažiausiai trijų nacionalinių kandidatų sąrašo, pateikto kiekvienos valstybės narės.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų