REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos ekspertai mano, kad nepilnamečiams žalingas vienas iš seksualinių mažumų eitynių "Už lygybę" reklaminių klipų ir jis galėjo būti rodomas tik vėlai vakare.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų vertinimu, klipas kuriame įvairūs asmenys įvardija savo seksualinę orientaciją, skatina kitokią nei įstatymuose įtvirtinta šeimos kūrimo ar santuokos sudarymo sampratą, nes ant vieno iš kalbančių marškinėlių yra užrašas "Už šeimų įvairovę".

REKLAMA

"Šitas akcentas, galima sakyti, ir nulėmė ekspertų nuomonę, kad, vis dėlto, yra skatinama kitokia šeimos kūrimo ar santuokos sudarymo samprata nei kad įtvirtinta Konstitucijoje ar Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse. Būtent toks kriterijus ir yra Nepilnamečių (apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio) įstatymo 4 straipsnio antros dalies 16 punkte", - BNS pirmadienį sakė inspektoriaus tarnybos patarėjas Deividas Velkas.

REKLAMA
REKLAMA

D.Velko teigimu, pirmadienį posėdžiavę ekspertai antrame klipe neįžvelgė kriterijų, dėl kurių klipo rodymo laikas turėjo būti ribojamas.

"Į vertinimo akiratį tuo aspektu patektų galbūt tiktai epizodas iš šito antrojo klipo, kuriame sakant už kadro "mes mylintys" eina dvi susikibusios rankomis merginos, bet ekspertai čia jokio skatinimo dėl kitokios šeimos kūrimo sampratos neįžvelgė, todėl šitas klipas, ekspertų nuomone, galėjo būti transliuojamas neribojant laiko", - aiškino patarėjas.

Remdamasi ekspertų išvada žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė sprendimą dėl Lietuvos gėjų lygos skundo turėtų priimti šią savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos gėjų lyga liepą apskundė žurnalistų etikos inspektorei Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos sprendimą griežtai riboti vaizdo klipų, kuriais buvo reklamuojamos liepos pabaigoje vykusios eitynės, rodymą. Buvo nuspręsta juos rodyti tik vėlai vakare.

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos generalinio direktoriaus pavaduotojo Rimvydo Paleckio pasirašytame rašte teigiama, kad klipuose "skatinami santykiai tarp tos pačios lyties asmenų".

Lietuvos gėjų lyga teigia, kad klipais tiesiog informuojama, kad Lietuvoje yra alternatyvių seksualinių orientacijų ir lytinių tapatybių žmonių.

REKLAMA

Žurnalistų etikos inspektorius atlieka Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų įgyvendinimo priežiūrą.

Įstatymas numato, kad nepilnamečiams kenkia ir turi būti ribojama tokia informacija, "kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata".

Su Prancūzijos finansine parama nufilmuotame vaizdo klipe lietuviai nurodo esantys skirtingų seksualinių orientacijų ir remiantys "Baltic Pride" eitynes. Vaizdo klipus galima peržiūrėti interneto svetainėje YouTube:

REKLAMA

Seksualinių mažumų eitynės Vilniuje vyko liepos 27 dieną. Gedimino prospekte eitynėse dalyvavo apie 500 seksualinių mažumų atstovų ir jų teisių rėmėjų. Protestuoti prieš eitynes susirinko panašus skaičius žmonių. Kelios dešimtys iš jų buvo sulaikyti dėl smulkių pažeidimų, bet rimtų smurto protrūkių išvengta.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų