REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytautas Giržadas iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) buvo atleistas neteisėtai, sprendimą pirmadienį paskelbė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

REKLAMA
REKLAMA

LVAT savo nuosprendžiu teisėtu ir pagrįstu pripažino ankstesnį Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą dėl neteisėto V.Giržado atleidimo. Šį nuosprendį LVAT buvo apskundusi Vidaus reikalų ministerija.

REKLAMA

LVAT konstatavo, jog Vidaus reikalų ministerija nepateikė tokių įrodymų, kurių pagrindu turėtų būti nustatyta, jog V.Giržado asmeninės ir dalykinės savybės patvirtintų nepatikimumą ir negalėjimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

LVAT pripažino pagrįstais pirmosios instancijos teismo argumentus, kad pareiškėjo nepatikimumas iš esmės buvo konstatuotas remiantis vien neigiamomis tyrimo poligrafu išvadomis, kurios nesant kitokios neigiamos, kompromituojančios informacijos apie pareiškėją ir jo aplinką, laikytinos tik prielaidomis.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas pabrėžė, jog pagal Poligrafo naudojimo įstatymą poligrafo išvada yra tik papildoma informacija ir jokiu būdu negali būti esminė informacija, kuria remiantis panaikinamas leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

Nustatęs, kad leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija V.Giržadui buvo panaikintas nepagrįstai, LVAT konstatavo, jog pirmosios instancijos teismas pagrįstai panaikino įsakymą dėl jo atleidimo iš vidaus tarnybos ir grąžino pareiškėją į eitas FNTT direktoriaus pavaduotojo pareigas, taip pat pagrįstai ir teisėtai priteisė visą atlyginimą už priverstinę pravaikštą nuo atleidimo iš darbo dienos iki teismo sprendimo įvykdymo dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau LVAT sumažino pirmos instancijos teismo priteistą neturtinę žalą nuo 20 tūkst. iki 10 tūkst. litų.

Ši byla nagrinėta rašytinio proceso tvarka, šalims nedalyvaujant. FNTT direktoriaus pavaduotojas V.Giržadas tuometinio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio įsakymu atleistas pernai vasarį. Šį žingsnį ministras motyvavo Valstybės saugumo departamento medžiaga.

V.Giržadas teismui apskundė atleidimą iš pareigų. Vilniaus apygardos administracinis teismas jo atleidimą pripažino neteisėtu ir priteisė piniginę kompensaciją, nurodyta jį grąžinti į pareigas. Vidaus reikalų ministerija šį sprendimą apskundė LVAT.

Šiuo metu V.Giržadas dirba teisininku advokatų kontoroje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų