REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš penkerius metus pasaulį sukrėtusi investicinio banko „Lehman Brothers“ griūtis buvo privedusi JAV ir Jungtinės Karalystės (JK) bankus prie žlugimo ribos, BBC pasakojo tuo metu JK ekonomikos ir finansų kanclerio pareigas ėjęs Alistairas Darlingas.

Prieš penkerius metus pasaulį sukrėtusi investicinio banko „Lehman Brothers“ griūtis buvo privedusi JAV ir Jungtinės Karalystės (JK) bankus prie žlugimo ribos, BBC pasakojo tuo metu JK ekonomikos ir finansų kanclerio pareigas ėjęs Alistairas Darlingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV purtėsi naštos

Banko žlugimas laikomas didžiausios amžiaus finansų krizės flagmanu. „Lehman Brothers“ privertė vyriausybes visame pasaulyje karštligiškai ieškoti priemonių, kaip išvengti visiško finansų sistemos žlugimo, o praėjus penkeriems metams pasaulio ekonomikos dar tik kelia galvas.

REKLAMA

„Dar iki žlungant „Lehman Brothers“ buvo aišku, kad tik laiko klausimas kol įpulsime į krizę“, –BBC žurnalistams pasakojo A. Darlingas, kuriam teko našta priimti nepopuliarius sprendimus, susijusius su „Royal banko of Scotland“ (RBS) ir „Lloyds“ bankų gelbėjimu.

„2008 metų rugsėjo pradžioje man jau buvo aišku, kad bankai yra tragiškoje situacijoje, kuri veda ašarų pakalnės link“, – prisiminimai dalijosi buvęs ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Likus trims dienoms iki krizės pradžios, JAV valstybės iždo sekretorius Hankas Paulsonas kreipėsi į A. Darlingą klausdamas, ar JK leistų britų bankui „Barclays“ nupirkti „Lehman Brothers“.

„Atsakiau, kad britų vyriausybė jokiu būdu neleis pirkti ties išnykimo riba balansuojančio banko“, – sakė A. Darlingas. – Atsakiau jam, kad nuostoliai galiausiai gultų ant mūsų mokesčių mokėtų pečių.“

Sisteminė panika

Rugsėjo 15 dieną, „Lehman Brothers“ paskelbė apie bankrotą, taip supurtydamas pasaulio finansų rinkos pamatus, rašo BBC. Iki šių dienų abejojama, ar oficialų Jungtinių Valstijų pareigūnai adekvačiai įvertino finansų sektoriaus problemų mastą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pamenu, kaip klausiau savo kolektyvo, ar jų manymu amerikiečiai žino ką daro“, – kandžių replikų negailėjo A. Darlingas. – Tuo metu priimti sprendimai vos per tris savaites ant kelių parklupdė tiek mūsų, tiek ir JAV bankus.“

Buvęs ekonomikos ir finansų kancleris teigė esąs įsitikinęs, kad „Lehman Brothers“ žlugimas finansų sistemoje pasėjo paniką. „Žlugus „Lehman“, žmonės ėmė detaliai domėtis kitų bankų padėtimi bei ieškoti, kuris milžinas kris kitas“, – BBC sakė A. Darlingas.

Nors žvelgiant atgalios aišku, kad nesugebėjimas išgelbėti „Lehman Brtohers“ išpūtė krizę iki neregėto masto, tuometiniai JAV finansų priežiūros institucijų atstovai nerodė jokios iniciatyvos gelbėti investicinį banką.

REKLAMA

„Išpirkos, reikalingos užkamšyti „Lehman Brothers“ žiojėjusias skyles dydis buvo toks milžiniškas, kad politiškai tai buvo tiesiog neįmanoma“, – teigė Harvardo universiteto ekonomistas Kennethas Rogoffas.

Pastarasis pridūrė, kad tik leidus šiam bankui žlugti visuomenė galėjo suprasti, kodėl milžiniškas sumas reikia skirti merdintiems bankams.

Baimės netrūko

Vis dėlto BBC teigimu, negalima teigti, kad „Lehman BrotherS“ griūtis buvo vienintelė sunkumų pradžios priežastis.

Analitikų manymu palūkanų norma per ilgai buvo žemame lygyje, taip leidžiant verslui, valstybėms ir piliečiams sukaupti milžinišką skolos kiekį. Negana to, buvo sukurta aibė ypatingai sudėtingų finansinių instrumentų, kurie stokojo adekvačios priežiūros.

REKLAMA

„Žvelgiant į praeitį lengva kritikuoti kai kuriuos sprendimus, tačiau didesnė nuostolių dalis turėjo tekti investuotojams, o ne mokesčių mokėtojams“, – pasakojo turto valdymo bendrovės „Schroders“ analitikė Jessica Ground.

Žlugus investiciniam JAV milžinui ylos iš finansinių sunkumų maišo ėmė lįsti visame pasaulyje, todėl vyriausybės buvo priverstos greit reaguoti į susidariusią situaciją.„Tuo metu galvoje sukosi vienas klausimas: kaip suvaldyti šią situaciją išvengiant visiškos katastrofos?“, – BBC sakė A. Darlingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastarasis prisimena vieną sunkiausių momentų savo gyvenime, kuomet su juo susiekė RBS atstovai.

„Pamenu, kai paklausiau, kiek laiko jie dali tęsti veiklą, išgirdau, kad dvi ar tris valandas, – sudėtingomis akimirkomis dalijosi buvęs JK ekonomikos ir finansų kancleris. – Tuo metu RBS buvo didžiausias pasaulio bankas, todėl nemeluosiu – buvo tikrai baisu.“

Socialinė katastrofa

Vis dėlto bankų gelbėjimo operacijų kritikai mano, kad vyriausybės visame pasaulyje per daug lengvabūdiškai dalino mokesčių mokėtojų pinigus bankams, kuriems reikėjo leisti sužlugti. Tačiau A. Darlingas linkęs nesutikti su tokiais postringavimais.

REKLAMA

„Mes artėjome prie bedugnės krašto – tai buvo labai sunkūs laikai, – aiškino A. Darlingas. – Jei didieji bankai būtų žlugę, būtų kilusi ne finansinė, o socialinė katastrofa.“

Pašnekovas BBC sakė manąs, kad negelbėjant bankų visame Vakarų pasaulyje būtų prasidėję masiniai neramumai.

„Jei kitiems bankams, kaip „Lehman Brothers“ būtų leista žlugti visi būtume kentėję dar dešimtmečius į priekį“, – pridūrė krizės katilą iš vidaus stebėjęs politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų